Přeskočit na hlavní obsah

Sezona zabíjení | Killing Season [20%]

Letos se ve varech objevilo pár zajímavých snímků, které stály za pozornost. Objevilo se tam ale i pár snímků, které byly vyhnány do takových výšin, že ačkoliv se jednalo o filmy po kterých by normálně člověk ani neštěkl, byly beznadějně plné sály ve stejnou minutu kdy šly lístky na snímek do oběhu. Jedním z takových filmů a zároveň nejkrásnější příklad je právě Sezona zabíjení. Snímek který vyvolal mezi diváky halo byl jskousi povinnou návštěvou. Letos totiž dostal cenu John Travolta a tak místo aby pořadatelé sáhli po rok starých Divoších, zvolili jeho poslední film. A jak říkali diváci ve frontě, je v tom DeNiro a Travolta, to nebude špatný. Zřejmě se zapomněli podívat na hrůzostrašný trailer, případně do kolonky režisér, kde svítí jméno Mark Steven Johnson, tedy neumětel který stojí za komiksovými provary Daredevil a Ghost Rider. A tak jaký byl snímek, který si to s největší pravděpodobností po Varech rovnou zamíří u nás na DVD?  

Válka v Bosně patřila mezi nejkrvavější konflikty moderní doby. Od jejího konce ale už uběhlo mnoho let a tak i někteří vojáci kteří se jí zúčastnili, jsou dnes již na zaslouženém odpočinku. To je případ i amerického vojáka dříve ve služnách NATO Benjamina Forda. Během operace Rozhodná síla spolu se svoji jednotkou popravil několik vůdců srbského odboje. Tento téměř dvacet let starý čin vykonaný ve jménu ukončení války se mu ale co nevidět vrátí. Jedna z obětí totiž popravu přežila a plánuje krvavou odvetu. Srbský voják Emil Kovac totiž nezapomíná a tvář svého nepřítele si moc dobře pamatuje. V rámci touhy po odvetě se vydá do USA, kde Ford nyní bydlí. Pomocí léčky se dostane bývalému vojákovi do přízně, aby v zápětí mohl udělat to, co jeho nepřítel nedokázal.  

Tak takovýhle nářez jsem nečekal ani po shlédnutí naprosto výstavně špatného traileru začátkem roku. Pokud totiž dostanete do filmu dvě hvězdy takovéhoto kalibru, váš jediný ukol je to vyloženě nepropálit, protože tihle dva to za vás utáhnou ať už je látke sebeprůměrnější. Ale ne. Ne v případě Marka Stevena Johnsona a už vůbec ne v případě Sezony zabíjení. Pokud by nějaký snímek byl vyobrazením člověka, kterému hráblo natolik, že místo žití jako člověk se rozhodl být pampeliškou a obětoval tomu celý svůj život, bude to právě Sezona zabíjení.


Pan Johnson totiž opět dostal peníze a film jakoby hlásal jediné. "Tak vám to ještě nedošlo? Tak já vám ukážu, proč mi už příště ty peníze dávat nemáte." Řemeslně tak mizerná práce, že i domácí televizní produkce je na tom o fous lépe. Dokonce i většina amatérské tvorby oproti tomuhle vypadá, jako hollywoodský tří áčkový snímek. Navíc ani tuto mizernou úroveň nedokáže film udržet a v závěru jakoby si řekli "Ale co, stejně se nám zasmějou, tak ty prachy raději zužitkujeme za drogy a chlast." Ano, drogy. To je jediné vysvětlení pro tenhle snímek. Akční scény jsou asi tak napínavé, jako úterní repríza Ordinace v růžové zahradě. Ne že by se Young se svým hudebním doprovodem nesnažil, ale prostě to co se děje na plátně vás nechá klidným. Zvláště v momentě, kdy začne Travolta s lukem v ruce vyrhožovat poraněnému DeNirovi. Na to pak naváže seriozním výrazem, za který by se nestyděl ani Leslie Nielsen v nejlepších letech. Jednoduše prvotřídní pecka jak hrom. Young navíc ve většině případů recykluje co se dá (člověk si něčím holt musí vydělat na chleba). A co že je tedy na snímku originálního? SPOILER ALERT: oba si během hodiny a půl neustále prohazují role! Tak a je to venku! Máte ušetřenou hodinu a půl a já se jdu vybrečet do kouta, že jsem vyzradil tak rafinovaný plot point tak skvělého filmu. 

Vím že jsem se tu do vesnického divadelního spolku Kačenka už jednou navážel. Ale tentokrát to myslím vážně. I kdyby tento imaginární spolek herců z JZD existoval, pravděpodobně by byl při věrohodností postav minimálně srovnatelný s hlavní dvojicí. Zatímco si totiž Travoltu i DeNira pamatujete z charakterních nebo nejspíše zajímavých rolí, tady to oba pánové vzali od podlahy. Jinak řečeno pokud si poskládáte stereotyp pro každý charakterní rys jejich postav a zkombinujete to, nevyjde vám ani z poloviny tak špatná role, jako ve skutečnosti předvádí. Travolta se svým rádoby evropským přízvukem naprosto zabíjí a tak se z vážného dramatu které si hraje na moderní variaci hry kočky s myší, stává dobrodružná komedie. Ono hledání a hádání kdo to dřív zase zabije (jestli režisér nebo herci) se stává i na ploše hodiny a půl poměrně zábava. 

Ono totiž brát vážně film, který se s naprosto vážnou tváří snaží divákovi prodat slepenec všemožných klišé, prvoplánových vyobrazení a ideologických keců, by bylo laškování s vlastní mentálním zdravím. Bohužel tady seriozní pšenka nepokvete. V momentě kdy totiž dojde na waterboarding s čerstvě připravenou limonádou, jde veškerá snaha oknem. Jednoduše řečeno, pokud si libujete ve špatných filmech, obdivujete s údivem poslední filmy Nicolase Cage nebo vám je to přirozeně jedno a potřebujete něco stejně náročného, čím vyplnit pauzu mezi dvěma díly již zmíněné Ordinace, směle do toho. Pokud ale od filmu čekáte smysluplný příběh, nějaké emocionální zapojení, něco jako herecké výkony nebo nedej bože za své peníze chce být filmovým zpracováním oslnění, z hodně velké dálky se tomuto klenotu vyhněte. Tady nastává sezona zabíjení mozkových buněk. Jasného kandidáta na břečku roku tu máme už v půlce léta. Když si jen představím, že tohle se objevilo na seriozním filmovém festivale... uf... 


Dvě herecké legendy a jeden z největších lůzrů poslední doby na režisérské stoličce, jak tohle může dopadnout? Ti z vás co viděli trailer, zděste se, je to ještě horší. Sezona zabíjení není ničím jiným než přehlídkou toho, jak vypadá vyloženě špatný film od začátku do konce. Prachmizerný scénář sází na prvoplánové detaily, rádoby progresivní vývoj děje a ideologické pozadí. Ani jedno z toho mu nevěříte, zejména díky faktu, že herci hrají jak kdyby jim někdo po dobu natáčení vyňal mozek a řekl "Teď to zahraj jak nejhůř to půjde, ať je trocha srandy." Bohužel všichni okolo se tváříli superseriozně a supervážně. Uff. Sezona zabíjení nenabízí vůbec nic, proč se na ni podívat. Je tak špatná, že je až vtipná ale ne tak vtipná, aby stálo za to tu hodinu a půl protrpět u tak mizerného filmu. 

Koktejl:
100% Prvotřídní filmová mizérie


Sezóna zabíjení
( Killing Season )
 Thriller / Drama / Akční
Belgie / USA, 2013, 91 min
Režie: Mark Steven Johnson
Scénář: Evan Daugherty
Kamera: Peter Menzies Jr.
Hudba: Christopher Young
Hrají: Robert De Niro, John Travolta, Milo Ventimiglia, Elizabeth Olin

http://www.csfd.cz/film/310916-sezona-zabijeni/
http://www.imdb.com/title/tt1480295/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?