Přeskočit na hlavní obsah

Všiváci [45%]

Opět nastal jeden z těch vzácných momentů a prostor na tomto blogu dostal snímek, který pochází z tuzemské produkce. Dnes totiž bude řeč o filmu Všiváci, který se natáčel před dvěma lety a nyní se po několika průtazích konečně dostává do českých kin. Stojí ale tohle za vaši návštěvu nebo se žádný svěží vítr do zatuchlého českého prostoru nekoná?

Miki (Ondřej Vetchý) a Mikuláš (Jiří Langmajer) sice vyrůstali jako bratři, nicméně díky jednomu momentu v životě se nyní nemohou vystát. Zatímco jeden vystudoval vysokou školu a stal se z něj špičkový neurochirurg, druhý se stal vojákem a část svého života strávil na vojenských misích, naposledy v Afghánistánu, odkud se před nějakou dobou vrátil domů, ke svým dvěma dcerám. Finanční problémy jej ovšem nutí hledat způsob, jak zajistit Róze (Tereza Voříšková) peníze na vysokoškolská studia. To jej svede dohromady s jeho bývalým kolegou s vojenské jednotky Oldou (Ondřej Malý), se kterým připravují akci, při které se zaopatří na zbytek života. Zatímco se však upíná k této možnosti jak vyřešit všechny své problémy, jeho život se začíná komplikovat a zanedlouho jej osud svede dohromady s jeho bratrem. 

To co ve vás Všiváci po shlédnutí jsou především rozpaky. Důvod? Zpracováním totiž tenhle tuzemský film vypadá doopravdy dobře a dokázal by sám sebe prodat jako béčková produkce světového formátu. Tvlrci totiž aplikují zkušenosti štábu se zahraničními velkoprodukcemi a Všiváci tak vypadají na české poměry parádně (podobně jako nedávný slovenský Kandidát). Problém ale je, že podobně jako slovenský snímek stojí a padají na scénáři. A ten je tu trestuhodně špatný. Příběh spolehá na spoustu nepravděpodobných a nelogických zvratů a chování postav, které jsou zároveň do určité míry karikatury samy sebe. To vše podtrhují nevyrovnané herecké výkony většiny hlavních postav a neskutečně otravný Kryštof Hádek, kterému se tuhle polohu nedaří prodat, i přesto, že to neustále zkouší přes Bobule, Signál a já nevím co ještě. 

Takže zatímco se Všivákům daří prodat jak akci, tak atmosferické obrazy ze života Mikuláše, se zbytkem už to tak slavné není. Filmová iluze se díky fragmentárnosti vytrácí a film tak funguje spíše jako několik samostatných sekvencí, spíše než jako jedna celistvá zkušenost. A několik dobrých nápadů nezachrání jinak ve všech ohledech průměrnou a vykonstruovanou story se všemi jejími podivnými zákruty ve třetím aktu filmu. 



Ve výsledku je tahle česká produkce jasným ukazatelem toho, že i u nás se dají točit stylové podívané, které mohou vypadat světově, nicméně scenáristicky tak zbabraná, že málokdo ji bude chtít přijít na jméno. Pořád se ovšem jedná o rozhodně zajímavý pokus, který je vždy lepší, než zbytečné lpění na době minulé a procházení těch už několikrát projitých cestiček s touhou jít na jistotu. Jen by se zkrátka hodilo příště trochu víc práce se scénářem.        


Roman Kašparovský přichází konečně se svým celovečerním debutem, který více než cokoliv jiného, budí rozpaky. Parádně natočená podívaná, která svým vizuálem strčí do kapsy většinu tuzemské produkce, je ovšem taky neskutečně špatně napsaným příběhem plným karikatur a nelogičností, které výsledný dojem z filmu sráží na hranici průměru. Nicméně alespoň ta snaha se cení. 
 Koktejl: 
25% Světový vizuál
25% Pár zajímavých nápadů
50% Špatný scénář 


Všiváci
(Lousy Bastards)
Drama / Komedie
Česko, 2014, 98 min

Režie: Roman Kašparovský
Scénář: Roman Kašparovský
Kamera: Vladimír Smutný
Hudba: Miroslav Chyška
Hrají: Tereza Voříšková, Jiří Mádl, Kryštof Hádek, Jiří Langmajer, Ondřej Malý, Ondřej Vetchý, Iva Janžurová, Marek Taclík, Andrea Kerestešová, Tatiana Vilhelmová, Nikol Moravcová, Sabina Remundová, Aneta Krejčíková, Matěj Převrátil, Filip Antonio, Eliška Křenková

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech od: 19.06.2014 Bontonfilm CZ

http://www.csfd.cz/film/318450-vsivaci/
http://www.imdb.com/title/tt2211106/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?