Přeskočit na hlavní obsah

Fakjů pane učiteli | Fack ju Göhte [60%]

V době novinkového sucha na konci letní filmové sezony česká distribuce vezme za vděk i pár měsíců starou německou komedií. Alespoň tak to letos vypadá v našich kinech, kdy v poslední prázdninový týden do českých kin míří jen dvojice snímků - již snad milionté pokračování hodinu a půl dlouhého tanečního videoklipu (Let's Dance - All In) a právě lokalizovaná verze německé komedie z minulého listopadu o svérázném učitelství na německé škole. A právě tahle svérázná komedie je takovou docela snesitelnou tečkou, po které se do diváků pustí velké hity letošního podzimu.   

Zeki Miller (Elyas M'Barek) má problém. Poté, co si právě odseděl 13 měsíců ve vězení za loupež, zjistí, že jeho komplic zahrabal lup na staveniště, kde je nyní nová tělocvična místní školy. Ta naštěstí ale právě hledá nového školníka a tak se pro Zekiho nabízí ideální příležitost, jak se k lupu dostat. Místo toho ovšem získává místo suplujícího učitele. A vzhledem k tomu že jsou peníze zahrabány hluboko pod tělocvičnou, si bude muset ono místo nějakou dobu udržet. Na starosti ovšem dostává jednu z nejproblémovějších tříd na škole a tak jeho práce nebude zrovna jednoduchá. Zvláště když se jeho tajemství dozvídá jedna z kolegyň. Do toho se mu navíc ona počestná práce dostává pod kůži... 

Popravdě, nejsem asi úplně cílovka pro podobné komedie. I tak ale v sobě ale propagace snímku Fakjů pane učiteli skrývala potenciál pro takovou tu nenáročnou blbinu s nadsázkou u které může člověk tak nějak jednoduše vypnout. A naštěstí právě to se i dostalo do kin. V rámci necelých dvou hodin se k vám totiž v kině dostává docela ucházející odlehčený film spoléhající na humor trochu hrubějšího zrna, avšak stále v rámci možností vkusný a snesitelný. 

Komedie Bory Dagtekina se totiž snaží být jakousi německou odpovědí na populární americké Rkové komedie z posledních let, zatímco si alespoň částečně zachovává svůj trochu neamerický charakter. A tak na každý úkrok směrem ke schematičnosti a klišé dodává onu sympatickou nadsázku a, dá-li se to o podobném snímku říci, i onu upřímnost, která snímku získává alespoň nějaké ty body navíc. Stává se tak docela zajímavým protipólem k relativně nedávné Zkažené úče, které se právě podobný dopad nepovedlo divákovi zprostředkovat. Není naštěstí zase tak do extrému zahnaný jako jiné německé komediální exporty hrubějšího zrna jako Holky to chtěj taky a další.

I když je tak Fakjů pane učiteli docela chaotickým mixem všemožných témat, narážek a různých druhů humoru, ve výsledku působí jako docela snesitelná jednohubka, která místy i pobaví, pokud u ní nebudete moc přemýšlet. V jádru zkrátka úsměvný film s nadsázkou, který má potenciál být filmem do dobré nálady. Navíc v průběhu filmu se z postavy Elyase M'Bareka vyklube celkem sympaťák se srdcem na správném místě, což sice může působit možná až příliš jako snaha o typický hollywoodský happy end, nicméně tady to nepůsobí až tak křečovitě.  Takže nakonec vlastně proč ne. 


Snaha o docela hodně silně amerikanizovanou komedii avšak s tak trochu evropským jádrem docela vyšla. Fakjů pan učitelni nění sice kdovíjak zásadní nebo extrémně vydařená komediální položka v programu kin, nicméně docela snesitelnou v mnoha ohledech příjemnou jednohubkou, která nabízí dostatek úsměvných pasáží a docela sympatického hlavního hrdinu. Zkrátka takový snímek do pohody, nad kterým je radno nepříliš přemýšlet a spíše si užít s nadsázkou a nadhledem ony necelé dvě hodinky, které vám film zabere. 
 Koktejl: 
20% Náctiletí delikventi
20% Svérázná výuka
40% Komedie
20% Nadsázka
   
Fakjů pane učiteli
(Fack ju Göhte, Suck Me Shakespeer, Fakjú pán profesor)
Komedie
Německo, 2013, 117 min

Režie: Bora Dagtekin
Scénář: Bora Dagtekin
Kamera: Christof Wahl
Hudba: Michael Beckmann
Hrají: Elyas M'Barek, Karoline Herfurth, Katja Riemann, Jana Pallaske, Alwara Höfels, Jella Haase, Margarita Broich, Christian Näthe, Bernd Stegemann, Erdal Yildiz, Max von der Groeben, Laura Osswald

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 28.08.2014 CinemArt
Slovensko V kinech od: 28.08.2014 Barracuda Movie
Německo V kinech od: 07.11.2013 Constantin Film DE

http://www.csfd.cz/film/355787-fakju-pane-uciteli/
http://www.imdb.com/title/tt2987732/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?