Přeskočit na hlavní obsah

Strážci galaxie | Guardians of the Galaxy [80%]

Ne zrovna málo lidí předpovídalo, že se ze Strážců galaxie stane první klopýtnutí kolosu jménem Marvel Cinematic Universe. Ještě více poté, co se projektu ujal talentovaný, nicméně lehce nevyzpytatelný James Gunn. Nyní o mnoho měsíců později si připisuje tahle komiksovka nejlepší srpnový americký otvírák historie a tak se řadí hned po pár dnech v distribuci mezi nejlépe vydělávající komiksovky Marvelu vůbec. Jaká je tedy komiksová událost léta?  

Peter Quill (Chris Pratt), který si říká Star-Lord, přijímá jako žoldák zakázku na získání pradávného artefaktu z trosek kdysi veliké civilizace. Právě tento artefakt jej nicméně zanedlouho vytáhne až na špičku cílů pro lovce odměn. Po artefaktu totiž baží neustálé sílící vůdce vojenských separatistů Ronan The Accuser (Lee Pace), který se s jeho pomocí hodlá pomstít na civilizaci, která zavraždila jeho otce i jeho bratry. Nejen tak že se Peterovi v rukou ocitá nejhledanější artefakt v celé galaxii, na jeho hlavu je vypsaná taková odměna, že netrvá dlouho a skončí v hledáčku poněkud netypické dvojice lovců odměn...   

Marvel dříve či později musel začít riskovat. Své portfolio má daleko širší a zajímavější než jen doposud představenéí složení Avengers. Nicméně pokud chce expandovat podobným způsobem, jaký sem u daří doteď, musí začít pomalu protlačovat i trochu exotičtější hrdiny. A právě tady přichází na scénu Strážci. Byl to rozhodně riskantní krok, nicméně jde vidět, že sázka na Gunna byla v tomhle případě výbornou investicí. Tam kde totiž většina předešlých režisérů spolupracovala na scénáří jen částečně nebo vůbec, Strážci galaxie jsou téměř celí dílem právě Jamese Gunna, který si právě tuto formu před lety protlačil u studia, v klidu si ji natočil bez jakékoliv větší hvězdy a teď s ní doslova vytřel zrak. To co vás totiž v kině čeká není tak uplně klasický origin komiksových hrdinů, jak spíše taková divočejší variace na vesmírné dobrodružství podobné těm které před lety probíhaly ve vesmíru Star Wars.  

Menší problém může nastat ze začátku, kdy nepřipravení, nebo komiksem netknutí diváci mohou lehce tápat, co se to tam vlastně na tom plátně dejě, nicméně naštěstí Gunn poté rozehrává docela překvapivě barvitou výpravu do světa hned několika vesmírných civilizací, které ohrožuje egoistický a pomstychtivý psychopat bažící po jednom z nejmocnějších artefaktů na světě. Jakmile se totiž celý filmový vesmír kolem Strážců rozeběhne podle Gunnových not naplno, jste vtaženi do víru nahnutého, pokřiveného ale příjemně působivého světa, který je navíc podpořen naprosto špičkovými digitálními triky a dostatkem jak akce tak humoru. Kapitolou sama pro sebe jsou pak herečti představitelé, kteří prostě válí. Chris Pratt dokončil transformaci ze sympaťáka na nabouchaného sympaťáka, který bude nejedné fanynce v publiku působit obtíže při dýchání, Dave Bautista dokazuje, že se schopným vedením ze sebe dokáže vyloudit (ne jak tomu bylo v průseru Pěsti ze železa) docela děsivou vraždící horu svalů s jednoduchým ale upřímným vnitřkem no a dva digitální členové týmu všechny ostatní zastiňují, neboť si zkrátka film kradou tak trochu pro sebe pokaždé, když jsou v záběru.    


I když tak Strážci galaxie už jen díky svému jádru nejsou pro každého, rozhodně se jedná o jednu z nejlepších space oper, která se podívala do za poslední roky do kin. V rámci marveláckého univerza se jedná o ten správný krok směrem kupředu, neboť pokud podobně osobitou podívanou má v plánu i pro další mimozemské členy svého ansámblu, rozhodně nebudu proti. Jen by příště mohli nechat tvůrce trochu více utrhnout ze řetězu a oprostit je od pro ně jinak neustále se opakujícího modelu. I tak ale James Gunn natočil jednu z nejlepších komiksových adaptací za poslední roky, která má srdce na správném místě a tak je její finanční úspěch neskutečně zasloužený. Teď už jen počkat na červenec 2017 na nášup.  

James Gunn dokázal to, v co na začátku věřil málokdo. V rámci Marvelovské formy dokázal, že se jejich model na úspěch dokáže docela snadno přetavit v úspěšný film i v rámci poněkud divočejších materiálů. Strážci galaxie by sice možná zasloužili o trochu více příběhové originality, nicméně i tak se jedná o osobitou podívanou, která nabídne hned několik charismatických hrdinů, velmi příjemného záporáka a dostatke akce i humoru na to, abyste se ani na moment nenudili a ty dvě hodiny v kině utekly jak voda.  
 Koktejl: 
40% Prvotřídní Space opera
30% Osobitost
20% Marvelovská komiksárna
20% Charismatičtí hrdinové
Strážci Galaxie
(Guardians of the Galaxy, Strážcovia Galaxie)
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2014, 122 min

Režie: James Gunn
Předloha: Andy Lanning (komiks), Dan Abnett (komiks)
Scénář: James Gunn, Nicole Perlman
Kamera: Ben Davis
Hudba: Tyler Bates
Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close, Benicio Del Toro, Laura Haddock, Sean Gunn, Peter Serafinowicz, Gregg Henry, Tom Proctor, Sharif Atkins, Brendan Fehr, Tomas Arana, Alexis Rodney, Nathan Fillion, Alexis Denisof, Enzo Cilenti, Richard Katz, Ophelia Lovibond, Marama Corlett, Rob Zombie, John Brotherton, James Gunn, Josh Brolin, Lloyd Kaufman, Julian Seager, Stan Lee

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 31.07.2014 Falcon
Slovensko V kinech od: 31.07.2014 Saturn
USA V kinech od: 01.08.2014 Walt Disney Studios

http://www.csfd.cz/film/320638-strazci-galaxie/
http://www.imdb.com/title/tt2015381/







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?