Přeskočit na hlavní obsah

Želvy ninja | Teenage Mutant Ninja Turtles [55%]

Přivádět na svět moderní verzi dnes již kultovní a klasické dobrodružné pecky ze začátku devadesátých let (a seriálu ještě o pár let dříve), to je docela riskantní počin. Zvláště když podobnou věc dělá z pozice producenta Michael Bay. Ono ale prodat seriozně želví teenagery, kteří za pomocí umění ninjustsu potírají zločin v New Yorku, to není moc lehký úkol pro kohokoliv. Jak tedy digitální aktualizovaná verze klasiky Želvy ninja v režii Jonathana Liebesmana (Hněv titánů, Světová invaze) dopadla? 

Čtyři želvy, na kterých byl testován před dlouhými lety mutagen společnosti Sacks, jsou dnes již teenageři. Pod výchovou zmutované krysy Třísky, se naučili bojovému umění ninjů zvaném ninjutsu a rozhodli se chránit obyvatelstvo New Yorku před neustále sílícím zločinným klanem Foot, který vede zlosyn Trhač. Co však ještě čtyřka neví je fakt, že Trhač spolupracuje právě se Sacksem (William Fichtner), ze kterého se stal za ty léta mocný byznysmen, který je zároveň poskytovatelem bezpečnostních technologií pro celé město. A právě Sacks spolu s Trhačem připravují plán, který zahubí statisíce až miliony obyvatel nejen americké metropole. Pomoc želvím ninjům přichází skrze investigativní novinářku April (Megan Fox), která se Sacksem má nevyřešené účty... 

Vyčítat modernizované adaptaci že je hloupá by bylo asi házením hrachu o stěnu. Ve zpětném pohledu totiž ani původní klasické příběhy nejsou ničím nějak světoborným, avšak tady to je přesně to, co by se dalo očekávat v momentě, kdy se jako hlavní producent na snímku podílí Michael Bay. Tedy hromada digitálního maglajzu, nějaká ta destrukce, nějaké ty zpomalovačky a především tuna digitálních triků. A příběh a nějaká konzistence jde na druhou kolej. 

Není to sice tak velkolepé, jako jsou třeba Transformers, nicméně nebýt uvedeno u režie jméno někoho jiného, místy by se snímek dal považovat za film samotného Baye, jen s trochu menším akcentem na "chalpskost" celé věci. Jonathan Liebesman ovšem nezklamal. Už po několikáté docela poctivě zabíjí jinak docela nadějnou látku mrzkou režií, která je tu ještě navíc podpořena hodně slabými digitálními triky (kdysi nedostižné ILM má už několikátý případ v řadě kdy zklamává) a místy docela nepřehlednou kamerou. Tu má na starosti Lula Carvalho (Elitní jednotka, RoboCop), který tentokrát jednoduše nezvládá udržet přehlednost u akčních sekvencí, které mají být oním důvodem, proč na želvy vlastně do kina vyrazit. To že ony akční sekvence podporuje hromada bortících se a vybuchujících jedniček a nul tady tomu rozhodně nepomáhá. 

I přesto, že jsem se doteď nesrovnal s podobou titulních hrdinů, nemůžu upřít, že nakonec se tvůrcům celkem podařil vtisknout jim alespoň trochu charakteru. Megan Fox a Will Arnett navíc docela fungují jako novinářská dvojka, i když celkem jasně právě tmavovlasá diva dostává daleko více prostoru (A kdo by čekal něco jiného, že? Film se přece musí taky nějak prodat). Na druhou stranu záporáci jsou velmi slabí. William Fichtner je coby Sacks (i když původně byl oznámen jako samotný Trhač) docela fajn, nicméně po odhalení jeho zlosynského plánu je odklizen docela rapidně ze scény bez větších problémů. Nejslabším bodem filmu je pak vůdce Foot clanu Trhač. Původně až lehce démonický zabiják je tady přetaven v jakousi rádoby drsnou mechanickou high-tech loutku, která je uvnitř děje jen proto, aby při každém svém krátkém vstupu odříkala co nejvíce kýčovitých proslovů, párkrát zamávala svým brněním ala digitální Wolverine a pak se klidila ze scény podobně rychle jak na ni vpadla. 

Když to ale shrnu, musím přiznat, že jsem se konec konců vlastně ani moc nenudil. Ano, je to hloupé, digitální a nepřehledné, všechno tam vybuchuje místy i bez hlavy a paty a hlavní hrdinové nevypadají zrovna nejlépe, nicméně pár věcí zde přeci jen funguje. Dovolil bych si tvrdit, že to podobného kultovního statusu jako původní seriál a filmy nenabude, nicméně jako silně průměrná digitální jednohubka pro nejméně náročné publikum (caparti z toho dost možná budou na větvi) to celkem obstojí. I když bych tak chtěl tuhle želví akci strhat, nakonec nemůžu. Nabízí hned několik solidních částí, které naopak vyvažují ty hodně špatné a ve výsledku tak Želvy ninja za tu necelou hodinu a třičtvrtě příliš neurazí ale ani zdaleka nenadchnou. Pokud vás zaujala trailerová kampaň, dostanete v kinech zhruba to, co je vám propagováno. Klasickou látku v striktně digitálním kabátku s hromadou klišé a akce jak podle receptu samotného Baye. A tak jste-li Bay-pozitivní, směle do kina.   

Želvy ninja v moderním striktně digitálním akcí napěchovaném balení. Je jedno kdo je na režijní sesli, tohle je zkrátka lehce podvyživená Bayovka se vším, co k filmům tohoto tvůrce patří. Snad jen to množství patosu a akcentů na chlapáctví hlavních hrdinů tu není. K tomu hromada místy až nepřehledné akce, tuna digitálních triků pochybných kvalit a lehce zapomenutelní záporáci kteří jsou konec konců jen bezduché figurky. I přesto vše to není úplná kravina ale jen průměrná variace na jinak příjemnou klasiku z dětství, pokud patříte mezi nenáročné diváctvo, stačí se podívat na trailer, ve výsledku totiž dostanete přesně to, co je vám propagováno. Nic víc nic míň. Zkrátka jednoduchý a přímočarý blockbuster který příliš nezklame ale rozhodně nenadchne. 
 Koktejl: 
80% Michael Bay
10% Želvy
10% Digitální nepřehledná akce
Želvy Ninja
(Teenage Mutant Ninja Turtles, Ninja korytnačky)
Dobrodružný / Akční / Fantasy / Komedie / Sci-Fi
USA, 2014, 101 min

Režie: Jonathan Liebesman
Scénář: Josh Appelbaum, André Nemec, Evan Daugherty
Kamera: Lula Carvalho
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Megan Fox, Jeremy Howard, Will Arnett, Jesse McCartney, Whoopi Goldberg, Jason Marsden, Greg Cipes, Alan Ritchson, Noel Fisher, William Fichtner, Johnny Knoxville, Tony Shalhoub, Minae Noji, K. Todd Freeman, Abby Elliott, Pete Ploszek

Mládeži přístupný
Česko V kinech od: 21.08.2014 CinemArt
Slovensko V kinech od: 21.08.2014 Barracuda Movie
USA V kinech od:     08.08.2014 Paramount Pictures

http://www.csfd.cz/film/266800-zelvy-ninja/
http://www.imdb.com/title/tt1291150/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?