Přeskočit na hlavní obsah

Očista: Anarchie | The Purge: Anarchy [60%]

Původní Očista z minulého roku pro mě byla docela zklamáním. Docela zajímavý koncept jedné noci, kdy mohou všichni upustit svým animálním pudům a vyrazit do ulic beztrestně vraždit, zněl docela zajímavě, avšak nakonec z toho byl jen další horor z uzavřených prostor, kde se odehrávalo hloupé a klišovité osobní drama. Dvojka na tom ovšem hodlá spoustu věcí změnit a prozkoumat tuto tématiku v její plné absurdnosti na prostoru nočního města plného maniakálních šílenců. 

Lidé využívají očistu k různým osobním pomstám a vyrovnáváínm účtů. Jedním z nich je i človek známý pouze jako seržant (Frank Grillo). Ten před necelým rokem díky bezohlednému řidiči přišel o syna. Vzhledem k tomu, že díky formalitě skončil řidič i přes vraždu na svobodě, má v plánu během letošní očisty jej vystopovat a vykonat na něm pomstu. Během své cesty za ní nočním městem během nejnebzepečnější noci v roce však potkává dvě skupiny lidí, kteří se stávají lovnou zvěří dvou skupin maniakálních jedinců. Rozhodne se jim proto tedy pomoct, nicméně díky tomu se ocitá v hledáčku dvou znepřátelených skupin i on sám...  

Druhá Očista je docela filmem protikladů. Zatímco totiž jednička nabídla hodně zajímavý nápad, který pak nehorázným způsobem rozdupalo docela hloupoučké zpracování, dvojka jakoby si toho byla vědoma a hodlala přesně na tomhle faktu stavět. A to se jí docela obstojně daří. Zatímco však sama napravuje to co bylo na předešlém dílu špatné, tropí další, podobně závažné chyby a tak je ve výsledku podobně rozpačitá, jako její předchůdce.  


K pozitivům patří rozhodně Frank Grillo coby taková variace na akčního hrdinu ražení komiksového Punishera, který by sedl do říznějšího béčkového akčňáku, jehož náznaky tu v Očistě:Anarchi jdou rozhodně také cítit. Naproti tomu jsou tu i další postavy, které jsou ony zbloudilé ovečky v ohrožení zlými vlky (pokud budeme pokračovat v této alegorii), které se Grillova postava rozhodne zachránit. Naštěstí i mezi ovečkami se schovávají také vlci v převlečení za beránka, což celý mix docela zjímavě podkresluje lidskou animálností. Trochu předvídatelné ale konec konců proč ne. 

Pozitivem je rozhodně i zvuková stránka filmu, která se sama opírá o příjemně mrazivý a lehce nepříjemný zvukový doprovod Nathana Whiteheada. Ten dokáže udržet pozornost až do docela povedených závěrečných titulků. Celkově tahle stránka filmu podporuje i místy docela haprující vizuální stránku věci. I když je fakt, že představovačky obou kandidátů na záporáky působí dostatečně atmosfericky a vydařeně. Škoda jen, že ani jeden nedokončí svoji transformaci do řádného hlavního zlosyna filmu a oba jsou tak vlastně jen takovou loutkou, která ztrácí svoji démonickost chvíli po svém příchodu na scénu. A to je setsakramentská škoda, protože právě výrazný záporák je to, co Očistě:Anarchii chybí nejvíce. 

Je tu ale i dost dalších chyb. Především i rozmanité postavy, které tentokrát tvůrce James DeMonaco divákům předvádí, příliš rychle sklouzávají ke stereotypním vývojům a zbytečně hloupým jednáním, které zavánějí jasným konstruktem na sto honů. Pořád to sice není tak zlé, jako například u jednání synátora z jedničky, i tak to ale není zrovna dobré když takhle hatí jinak docela solidní nápad.  

Druhá Očista je tedy v mnoha ohledech lepší jak předešlý snímek, sama ovšem má dostatek vlastních chyb na to, aby zanechala lehe hořkou pachuť po skončení projekce. Očista:Anarchie prozkoumává původní nápad v celé jeho absurditě spíše na ploše akčního thrilleru, než klasického hororu. Pokud se vám líbil předešlý díl, směle do kina. Pokud ne, raději svoji návštěvu ještě jednou zvažte.  


James DeMonaco podruhé a opět nakonec s rozpaky. Tam kde jednička zklamávala, dvojka vylepšuje a zkoumá skvělý nápad v jeho plné absurditě. Nicméně i přesto tropí chyby, především po scenáristické stránce, které nezachrání i jinak povedená akční linka stojící na Franku Grillovi a jeho variaci na Punishera. Zvuková stránka je ovšem značně vyvedená. 
 Koktejl: 
25% Béčkový akčňák
25% Očista
25% Stereotypy
25% Atmosféra

Očista: Anarchie
(The Purge: Anarchy, American Nightmare 2 : Anarchy, Očista: Anarchia)
Horor / Thriller / Akční
USA / Francie, 2014, 103 min

Režie: James DeMonaco
Scénář: James DeMonaco
Kamera: Jacques Jouffret
Hudba: Nathan Whitehead
Hrají: Frank Grillo, Carmen Ejogo, Zach Gilford, Kiele Sanchez, Zoë Soul, Michael Kenneth Williams, Edwin Hodge, Keith Stanfield, Nicholas Gonzalez, Amy Paffrath

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 31.07.2014 CinemArt
Slovensko V kinech od: 31.07.2014 Barracuda Movie
Francie V kinech od: 23.07.2014 Universal Pictures International France
USA V kinech od: 18.07.2014 Universal Pictures

http://www.csfd.cz/film/358867-ocista-anarchie/
http://www.imdb.com/title/tt2975578/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous