Přeskočit na hlavní obsah

Nejhledanější muž | A Most Wanted Man [80%]

Špionážní thrillery byly spíše oménou let minulých. V poslední době se tohoto klasického žánru v kinech moc nedočkáme. O to více potěší, když se do kin dostane koprodukční adaptace další z knih Johna le Carrého, bývalého agenta MI6, jehož knihy se staly předlohou už několika filmových adaptací a televizních seriálů. Na starosti si ji vzal holandský režisér Anton Corbijn, zodpovědný například Control a Američan. A popravdě, je na co se těšit protože takhle vyvedená práce tu zase dlouho nebyla. 

Günther Bachmann (Philip Seymour Hoffman) má na starosti nadnárodní jednotku protiteroristické informační služby operující v německém Hamburku. Má ovšem problém. Jednoho dne se v místní islámské komunitě objeví neznámý muž se spojením na čečenské vojenské jednotky, který si nárokuje dědictví v řádech milionů eur uložené v jedné z místních bank. Zároveň však musí řešit i jeden z daleko palčivějších problémů. Sleduje totiž vlivného ředitele charity, jenž je podezřelý z financování teroristických organizací, které operují po celém světě. Nicméně oba případy, na které Günther dohlíží, mají jedno radikální řešení...

Musím se přiznat, že z počátku mě propagace snímku moc neoslovila. Když ovšem člověk věnuje snímku pozornost, začne objevovat ty malé detaily, které ho odlišují od konkurence. A to je přesně případ i samotného filmu. Anton Corbijn totiž natočil hodně pomalý špionážní thriller, který se svou atmosférou postupně vkrádá divákovi do přízně, aby jej závěrem smetl docela strhujícím finále.

A právě v tom je jeho krása. Tady se žádný Jason Bourne nekoná. Philip Seymour Hoffman podává výtečný výkon v hlavní roli mistrně vystavěného politického snímku, ve kterém hrají prim nejen ty nejmenší detaily, ale také společenské intriky na pozadí samotného vyšetřování. Efektivnost takového přístupu samozřejmě podporují hodně slušné herecké výkony celého ansámblu, které ani na chvíli nevytrhují ze scény protiteroristického vyšetřování v Hamburku. Chvíli za půlí sice snímek na moment přijde příliš zbytečně zdlouhavý, nicméně v konečném důsledku právě jeho snaha nespěchat nikam dodává jeho závěru onu nečekanost a rafinovanost.

Na druhé straně od skvělého scénáře je ovšem další pozitivum, které si s sebou do kin Nejhledanější muž nese. A tím je režisérův audiovizuální cit postavený tentokrát na základech skvělé kamery Benoîta Delhommea a výtečného, atmosféru podtrhujícího soundtracku Herberta Grönemeyera. A tak i přes dvouhodinovou stopáž se divák ani na moment nenudí a jen po malých doušcích vstřebává přesně takové dávky, jaké jsou u filmu podobného ražení třeba.

V konečném pohledu bych tak snímek Nejhledanější muž označil za docela specifický a rozhodně ne pro každého. Anton Corbijn natočil podle románu Johna le Carrého další působivý špionážní snímek, který oslovuje skvělým scénářem, špičkovými hereckými výkony (především Philip Seymour Hoffman dokazuje, jak velká ztrát pro film jeho úmrtí bylo) a výborně strukturované a vystavěné atmosféře, která ve finále doslova strhna. Jeho pomalý rozjezd a minimální tempo, které se zaměřuje spíše na osobní problémy a zákulisní hry, ovšem nemusí sednout každému. I tak se ovšem jedná o velmi příjemné překvapení, které si vaši pozornost rozhodně zaslouží.     



Anton Corbijn tímto špionážním thrillerem ukazuje, jak nesmírně působivé, mohou být pomalu plynoucí thrillery, které staví na prvotřídních hereckých výkonech a špičkové atmosféře. Připojte k tomu silné audiovizuální zpracování a máte snímek, který sice nesedne každému, nicméně pro fanoušky žánru to bude velmi vítané překvapení. Navíc Philip Seymour Hoffman špionážní scéně nekompromisně vládne. 
 Koktejl: 
20% Špioni
20% Zákulisní tahanice informačních služeb
20% Atmosféra
20% Teroristé
20% Německo
 
Nejhledanější muž
(A Most Wanted Man,  Najhľadanejší muž)
Thriller
Velká Británie / USA / Německo, 2014, 121 min

Režie: Anton Corbijn
Předloha: John le Carré (kniha)
Scénář: Andrew Bovell
Kamera: Benoît Delhomme
Hudba: Herbert Grönemeyer
Hrají: Rachel McAdams, Philip Seymour Hoffman, Willem Dafoe, Robin Wright, Daniel Brühl, Nina Hoss, Martin Wuttke, Mehdi Dehbi, Kostja Ullmann, Grigorij Dobrygin, Rainer Bock, Charlotte Schwab, Derya Alabora

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 04.09.2014 Forum Film CZ
Slovensko V kinech od: 04.09.2014 Forum Film SK
Německo V kinech od: 11.09.2014 Senator Film Verleih
USA V kinech od: 01.08.2014 Roadside Attractions

Velká Británie V kinech od: 12.09.2014 Momentum Pictures

http://www.csfd.cz/film/302227-nejhledanejsi-muz/
http://www.imdb.com/title/tt1972571/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous