Přeskočit na hlavní obsah

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil | Frank Miller's Sin City: A Dame to Kill For [55%]

Vracet se po devíti letech s pokračováním, to chce celkem kuráž. Zvláště vracíte-li se s pokračováním dnes již kultovního a značně originálního snímku, na jehož druhý díl čekali fanoušci už od premiéry prvního dílu. Někde cestou však všechna velká jména spojovaná s Ženskou, pro kterou bych vraždil odešla do ústraní a tak se s pár známými novými tvářemi, nicméně podobná komerční hitparáda jako posledně se tentokrát nekonala. Povedlo se tedy alespoň po stránce kvality zopakovat devět let starou komiksovou adaptaci?

Příběh pokračování se odehrává před, během a po událostech prvního dílu. Hlavními hráči jsou tentokrát opět Dwight (Josh Brolin) (který je ještě před změnou obličeje), Nancy (Jessica Alba) a Johnny (Joseph Gordon-Levitt). Zatímco se Dwight zaplétá s jednou ze svých bývalých známostí Avou (Eva Green) a spadá tak do její promyšlené pasti, Nancy se naopak chce pomstít za Hartiganovu smrt. Během toho všeho zatím Johnny hodlá ovládnout hazard v Sin City a porazit tak svého biologického otce, senátora Roarka (Powers Boothe), nejmocnějšího muže v Basin City. Do toho všeho ovšem mají co říci i ostatní figurky obývající toto zločinem a korupcí prolezlé město...    

Tak přemýšlím, kde vlastně začít. Možná se hodí dopředu doporučit to, nesledovat ono pokračování hned po prvním díle, jak jsem to udělal já, kdy se až příliš projeví, jak citelný kvalitativní propad mezi oběma díly je. Ženská, pro kterou bych vraždil totiž vychází z předpokladu, že pokud to fungovalo posledně, uděláme to znovu ve víceméně stejném balení, všichni budou spokojení a zlaťáky do kapsy se budou jen kutálet. Tahle matematika ovšem v Hollywoodu tak úplně nefunguje a komerční vyhoření jaké druhé Sin City v premiérovém týdnu předvedlo je toho jen důkazem. Bohužel komerční průser není tím jediným, co trápí druhou výpravu do hříšného města. 

Robert Rodriguez a Frank Miller ve své podstatě následují vyšlapanou cestičku, kterou před devíti lety započali, nicméně právě ony drobné změny oproti jejich prvotině mají za následek, že ono kouzlo předešlého dílu je téměř beze zbytku ta tam. V několika momentech je sice stylizace stejně podmanivě originální a "fresh" jako v době prvního dílu, avšak to je jen pár drobností a většinu času spíše tvůrci jako by zaspali svůj vlastní vlak co měli řídit směrem ke krutopřísné komiksové adaptaci. A oněch pár záchvěvů, kdy se k tomu snaží navrátit to jen tak nezachrání. Když už pak snaží na ploše víceméně jen digitálně trochu vylepšeného černobílého film noir snaží vykouzlit ony originální vizuální prvky, začíná to působit spíše jako sebestředný vizuální fetiš. Možná jen oba režiséři doufali, že když zvýší počet tanečních výstupů polonahé Jessicy Alby na parketu a přidají k tomu hned několik momentů s digitálně nahou Evou Green, tak si nikdo nevšimne, že se jim celá audiovizuální stránka rozpadá pod rukama a nejsou schopní udržet ani vizuální pravidla která si sami stanovili. 

Bohužel nedotažená vizuální stránka (která většinu času vypadá hůře jak devět let starý předchůdce!) není tím jediným, co tohle pokračování táhne nekompromisně ke dnu. Tím druhým je samotný příběh, postavy a jejich dialogy. Jasně Nancy je pořád sexy i když na ní už je vidět věk, Eva Green pořád umí femme fatale a Marv je pořád ten samej zabiják jako posledně, jenže to je vlastně tak všechno. Joseph Gordon-Levitt coby Johnny není uplně špatný ale spíše mu podráží nohy trochu hloupější scénář než by bylo třeba a dialogy, které mají do plynulosti a funkčnosti hodně daleko. Film navíc i díky tomu může diváka poměrně snadno zmást, nebo dokonce i přestat dávat smysl, pokud nedáváte doopravdy pozor nebo si nenastudujete kdo jak a co se tam vlastně děje.   

Druhé Sin City je zkrátka průser, proč to zaobalovat. Snaha o to dodat divákům a fanouškům ve své podstatě jen nášup toho co u nich bodovalo, tady zrovna dvakrát nevyšla a ony drobné změny které kabátek filmu oproti posledně prodělal, byly spíše k horšímu. I když tak Ženská, pro kterou bych vraždil může pro někoho být zajímavou jednohubkou z povědomého světa, faktem zůstává, že napodruhé stejně většina sáhne raději po prvním díle.


Když dva dělají totéž, není to totéž. Druhé Sin City se snaží jít tak příliš těsně ve šlépějích svého předchůdce, že si většinu času šlape samo na nohy. Hloupé, nekonzistentní a oproti prvnímu dílu výrazně horší. Větší množství sexa tanečku a ženské nahoty to nezachrání. Rodriguez s Millerem natočili něco, co je na půli cesty mezi zajímavým a nápaditým Sin City - Město hříchu a hloupostí Spirit.   
 Koktejl: 
50% Komiks
25% Podvyživená kopie jedničky
25% Slabý scénář a chyby ve vizuální stránce

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil
(Frank Miller's Sin City: A Dame to Kill For, Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždil)
Akční / Krimi / Thriller
USA, 2014, 103 min

Režie: Robert Rodriguez, Frank Miller
Předloha: Frank Miller (komiks)
Scénář: Frank Miller
Kamera: Robert Rodriguez
Hudba: Robert Rodriguez, Carl Thiel
Hrají: Mickey Rourke, Rosario Dawson, Eva Green, Jessica Alba, Jamie Chung, Jaime King, Dennis Haysbert, Alexa Vega, Joseph Gordon-Levitt, Josh Brolin, Ray Liotta, Juno Temple, Jeremy Piven, Christopher Meloni, Bruce Willis, Stacy Keach, Julia Garner, Lady Gaga, Powers Boothe, Marton Csokas

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 04.09.2014 A-Company CZ
Slovensko V kinech od: 04.09.2014 Magic Box

USA V kinech od: 22.08.2014 The Weinstein Company

http://www.csfd.cz/film/215200-sin-city-zenska-pro-kterou-bych-vrazdil/
http://www.imdb.com/title/tt0458481/








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous