Přeskočit na hlavní obsah

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část | The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 [65%]

Abych byl upřímný, fenomén Hunger Games jde stále tak trochu mimo mě. Nevím čím to, nicméně všechno mi to tak trochu splývá do jednoho plánu, pouze v jiných variantách. Nicméně musím uznat, že na rozdíl od svých následovatelů jsou právě Hunger Games poměrně ukázkovým příkladem progresu, kde se z prvního, jen s přimhouřením očí snesitelného dílu, rozjeli do vyloženě solidní druhé části, na kterou nyní navazuje první část spektakulárního finále. 

Katniss (Jennifer Lawrence) se ocitá v síti politických intrik a bitvy o moc. Ve válkou sužovaném Panemu má sehrát v nejbližší budoucnosti klíčovou roli v politickém převratu, který má svrhnout nadvládu Prezidenta Snowa (Donald Sutherland) a dopomoci vůdkyni rebelů Almě Coin (Julianne Moore) nastolit v krajích rovnoprávnost. Do toho všeho se zamotala díky tomu, že se dvakrát po sobě vzepřela vládnoucí vrstvě a teď před ní stojí nelehký úkol. Vzdát vše pro co bojovala, nebo se stát tváří rebelů a povstat na jejich straně v nadcházející válce. Jak zjišťuje, volba to nebude snadná, neboť nic není černobílé a sama Katniss neví, komu v této situaci věřit. S každým dalším momentem, kdy se však vzpírá Snowově režimu, za to platí desítky lidí svými životy a v ohrožení jsou i její nejbližší... 

To, že bude první část finále této série víceméně kopírovat schéma zakončení Harryho Pottera se dalo čekat. Přeci jen pokud už čeká v produkci ono epické završení, je potřeba připravit půdu nějakým silným budováním atmosféry a zákulisí, aby výsledný efekt finiše byl co nejlepší. Přesto jsem se nemohl ubránit dojmu, že tato v podstatě dvouhodinová upoutávka k tomu co nás za rok čeká, je trochu zbytečně dlouhá a ... zbytečná. Dávala by relativně smysl, kdyby snímky nedělilo dvanáct měsíců, ale šly by do distribuce jen s odstupem pár týdnů, případně měsíců. Pokud ale vezmu v potaz, že po příjemně atmosferické výstavbě prostředí a přípravě na finální konfrontaci přijde vyvrcholení až za rok, přijde mi to jako ne zrovna dobrý marketingový tah. 

Rok je totiž hrozně dlouhá doba, zvlášť ve světě filmu. A i když připustíme obnovenou premiéru před finále, nebude zase tolik lidí, co budou za rok ochotni dát opět x peněz za to, aby si doplnili něco, co by mělo být už od základu součástí samostatného filmu. Je sice fajn sledovat, jak Jennifer Lawrence coby Katniss pendluje mezi dvěma propagandami a společně jako divák má podezření, že úplně ideální není ani jedna strana, v hromadě to moc nefunguje jako samostatná kapitola. Zkrátka ona filmová struktura tu není naplněna a já si připadal tak trochu ošizen, protože tohle by mělo být zakomponováno do jednoho filmu, nikoliv rozděleno do dvou separátních bloků. 

A ačkoliv je docela příjemné sledovat proměnu hlavní hrdinky, kde se v prvním díle rozhodla vzepřít systém, v druhém se poučila co takové vzepření může v jejím světě znamenat a v díle třetím je konfrontována přímo s následky a ideologickými zneužitími, které její chování obnáší, je myslím si na místě čekat trochu více. Zvláště když se tvůrci snaží příběhovou mělčinu zaplnit jednoprotstorovými postavami, skrze které natahují látku na s těží snesitelné dvě hodiny. 

Co ovšem musím uznat je fakt, že v místech kde má předposlední kapitola (nebo půl-kapitola chcete-li) působit emocionálně na diváka, tam funguje. Sociální kontrasty, privatizace emocionálního vydírání a vykořisťování osobního života hlavní hrdinky, vše tu funguje přesně tak jak má, zvláště když k tomu hraje opět příjemně podmanivý a místy drásavý hudební doprovod Jamese Newtona Howarda. K tomu navíc opět kamera Jo Willemse drží celou vizuální stránku opět daleko nad prvním dílem a tak se o vyloženou prohru nejedná.          

Ve výsledku je totiž snímek Hunger Games: Síla vzdoru 1. část přesně tím, co fanoušci bazírující na předloze chtějí a čeho se ostatní báli. Roztahování jedné knihy na dva filmy, které se snaží materiál ohlodat až na morek. V rámci možností solidní dvě hodiny, které ovšem zanechávají docela podivnou pachuť, když slouží v podstatě jen jako smysluplnější trailer na druhou část s trochou příběhu. Pokud patříte do tábora fanoušků předlohy, od návštěvy kina vás to asi neodradí (pokud jste již nebyli), nicméně opět se tu ukázal příklad toho, jak dělení filmů na dvě části daleko od sebe není vždy úplně ten nejlepší nápad.   
Stále se Hunger Games drží v linii našláplé druhým dílem, nicméně třetí zápis v sérii působí tak trochu zbytečně. Příjemná atmosféra, silně působící lidské momenty a lákavé přebíhání od jedné propagandy k druhé, nicméně taky dvě hodiny a něco vyplněné v podstatě zbytečně natahovanou předehrou k finální konfrontaci. Aneb až se bude někdo ptát, proč není dobré rozdělovat finále na dva díly, právě přibyl jeden vzorový příklad. 

 Koktejl: 
25% Propaganda
25% Předehra bez samotné akce
10% Hunger games
20% Akce a reakce
10% Politická hra
10% Romance
Hunger Games: Síla vzdoru 1. část
(The Hunger Games: Mockingjay - Part 1, Hry o život: Drozdajka 1)
Dobrodružný / Drama / Sci-Fi / Thriller
USA, 2014, 125 min


Režie: Francis Lawrence
Předloha: Suzanne Collins (kniha)
Scénář: Danny Strong, Peter Craig
Kamera: Jo Willems
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Willow Shields, Sam Claflin, Mahershala Ali, Robert Knepper, Natalie Dormer, Lily Rabe, Evan Ross, Jena Malone, Jeffrey Wright, Elden Henson, Wes Chatham, Phillip Troy Linger, Monique Ganderton

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 20.11.2014 Forum Film CZ
Slovensko V kinech od: 20.11.2014 Forum Film SK

USA V kinech od: 21.11.2014 Lionsgate

http://www.csfd.cz/film/315663-hunger-games-sila-vzdoru-1-cast/
http://www.imdb.com/title/tt1951265/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?