Přeskočit na hlavní obsah

Návrat blbýho a blbějšího | Dumb and Dumber To [30%]

Návraty ke starším látkám jsou v posledních letech docela v módě. Není tedy žádným překvapením, že se v poslední době v břečkách brodící se komediální klasici Peter a Bobby Ferrelly navrátili ke svému debutu Blbý a blbější. Ten se již volného pokračování v podobě prequelu Blbý a ještě blbější: Jak Harry potkal Lloyda v roce 2003 dočkal, slavně to ovšem kdovíjak nedopadlo. Nyní ovšem přichází regulérní pokračování, ve kterém se vrací jak Jim Carrey tak Jeff Daniels. Čekáte-li však návrat ve velkém stylu, čekáte marně.  

Harry (Jeff Daniels) a Lloyd (Jim Carrey) byli kdysi nerozlučná dvojka. To se ovšem změnilo před dvaceti lety, když Lloyd skončil v blázinci. Harry jej chodil navštěvovat ty dlouhé roky, nicméně špatný psychický stav jakoby se neměnil. To se ovšem mění při Harryho poslední návštěvě, kdy Lloyd odhaluje, že to celou dobu byl jen promyšlený vtípek připravený na Harryho. Ten se nyní za pomoci svého dávného přítele rozhodne vypátrat svoji dceru, která může být jeho jedinou záchranou. Harry totiž trpí nemocí ledvin a potřebuje co nejdříve transplantaci. Vypátrat svého potomka, zvláště když o něm až do nedávna nevěděl ovšem nebude tak lehké, jak by se mohlo zdát.  

Vážně jsem chtěl. Chtěl jsem přehlédnout ohromnou nucenost, která celý projekt od jeho počátků provázela. Kariéry všech zúčastněných jsou v současné době v né úplně příznivém období (snad jen Jeff Daniels diky končícímu Newsroom na tom není úplně nejhůře) a tak se podobná snadná kořist přímo nabízela. Ovšem jak se dalo čekat, během něco málo přes hodinu a třičtrtě se tvůrcům nepodaří odůvodnit, proč tahle "taškařice" vlastně vznikla. Tedy kromě toho, že někdo chtěl vydělat další podstatný balík. 

On i původní snímek nebyl kdovíjaká pecka, co si budeme povídat. Jeho kouzlo spočívalo v tom, že předvedl Jima Carreyho, který byl v té době v kurzu, a Jeffa Danielse jak spolu na plátně hodinu a třičtvrtě blbnou a probádávají spolu dno inteligenčního kvocientu. Fajn oddychovka která fungovala především díky své neokoukanosti a popularitě podobně ražených komedií v osmdesátých a devadesátých let. Tady už ovšem vyvstává otázka, jak se podobné kouzlo chtějí pokusit vytvořit znovu, když důležité sociálně kulturní prvky, které způsobily popularitu originálu, se za tu dobu docela razantně změnily, stejně jako se změnilo i vše uvnitř filmu. Jim Carrey už dávno není taková hvězda jako před lety a výběr rolí mu na tom rozhodně nepomáhá příliš mnoho změnit, Jeff Daniels už je rozhodně někde jinde a tak je jeho dementní projev poněkud mimo mísu a působí jako neskutečná křeč, spíše než něco přirozeného a bratři Ferrellyové ukazují, že jejich kvalitativní pokles nezastaví ani v podstatě prověřená látka.    

Druhý Blbý a blbější je totiž naprostou ukázkou zbytečného ždímání populární látky nad rámec únosnosti. Všichni zúčastnění se pokouší v současných podmínkách vytvořit opět to samé, co fungovalo posledně, nicméně to už podruhé zkrátka nefunguje. Vše působí jako nesmírná křeč, u které se častěji budete popadat za hlavu z trapnosti, spíše než z humoru. Rutinní zpracování a vykrádání sebe sama na tom nic moc nezmění. A těch pár momentů, kterým se daří vyvolat alespoň vzdáleně atmosféru prvního dílu, spočítáte na prstech jedné, lehce znetvořené ruky. Pokud hodláte za peníze za vstupenku sledovat ubohé křepčení téměř bez slušného nápadu, směle do toho. Vám ostatní raději doporučím oprášit originál.   
   
Pokračování, které nemělo vzniknout. Ubohé plácání se hodinu a třičtvrtě na místě, které recykluje staré nápady a křečovitě se snaží napodobit jedničku takovým způsobem, že i odolnější budou kroutit nakonec hlavou. Tohle není komediální špička, tohle je komediální dno. 

 Koktejl: 
60% Křeč
30% Snaha kopírovat jedničku
10% Blbý a ten blbější

Návrat blbýho a blbějšího
(Dumb and Dumber To, Blbý a blbší sú späť)
Komedie
USA, 2014, 102 min

Režie: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Scénář: Sean Anders, John Morris, Bennett Yellin, Mike Cerrone
Kamera: Matthew F. Leonetti
Hudba: Empire of the Sun
Hrají: Jim Carrey, Jeff Daniels, Laurie Holden, Kathleen Turner, Bill Murray, Cam Neely, Rob Riggle, Rachel Melvin, Erin Allin O´Reilly, Grant James, Carly Craig, Paul Blackthorne, Ron Hudson, Mike Cerrone

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 04.12.2014 Falcon
Slovensko V kinech od: 04.12.2014 ITAFilm
USA V kinech od: 14.11.2014 Universal Pictures US

http://www.csfd.cz/film/327120-navrat-blbyho-a-blbejsiho/
http://www.imdb.com/title/tt2096672/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous