Přeskočit na hlavní obsah

Tučňáci z Madagaskaru | Penguins of Madagascar [70%]

Bylo jen otázkou času, kdy si tučňáčí skvadra z New Yorkské ZOO, se kterou jsme se seznámili skrze partičku zvířat v komedii Madagaskar, dostane svůj vlastní film. Není sporu o tom, že právě tahle čtveřice patří k tomu nejlepšímu, co může tahle animovaná série nabídnout. A tak se taky stalo, do kin vtrhl očekávaný animák, který líčí jejich sólové dobrodružství napříč světem za záchranou tučňáčího pokolení. Jak nejelitnější eliťáci dopadli na své první samostatné výpravě?

Skipper, Rico, Vojín a Kowalski znají i život za branami ZOO. A jako tým elitních agentů už zažili nejedno dobrodružství. To co je ovšem čeká tentokrát, je něco úplně jiného. Narazí totiž na chobotnici Davea, který se jim a všem ostatním tučňákům na světě hodlá pomstít za to, že mu v Zoologických zahradách vždy sebrali fanoušky. A hodlá toho docílit poměrně rafinovaným způsobem. Chce totiž pomocí svého séra a ďábelského vynálezu přeměnit všechny roztomilé tučňáky na zmutované příšery, kterých se lidé budou bát. A Skipper a jeho tým mu v tom musí zamezit. Nebudou na to ale tentokrát sami.

Je fajn sledovat, že koncept spin-offu populárních postaviček do vlastního filmu zase jednou funguje. Tučňáci na to zkrátka mají. Šlape jim to stejně jako v rámci domovské série a tak je fajn je sledovat ve vlastní hodince a půl i v kinech. Je tu ovšem jeden problém, kterým je možná až příliš obyčejná hlavní zápletka, okolo které je vrstveno hned několik vrstev klasických šíleností v jejich podání. A zkrátka, čekal jsem přeci jen trochu něco víc, než jen sázku na jistotu s notnou dávkou šílenosti a absurdity.

I když totiž timing gagů, očividné a násilné propírání důležitých prvků v ději, které sehrají dříve či později svoji roli, i samotná do extrému zahnaná charakterní linka celého týmu, to vše funguje bezchybně. Místy se sice objeví slabší místa, kde se zase tolik humorného neděje, to ovšem neznamená, že by nějak zásadně tahaly kvality snímku dolů.


Co už mi ovšem vadilo více, byla možná až zbytečně do extrému zahnaná závěrečná dvacetiminutovka, kdy se film přesunul do možná zbytečně abstraktních rovin, stejně jako ono přetvoření a následné napravování škody bylo spíše hrou na klišé a stereotyp, spíše než něco nového či originálního. Zpracováním pak Dreamworks ukazují, proč se jejich produkce mohou rovnat špičce co do vizuální příjemnosti. Navíc hudebně to zvládá Lorne Balfe na jedničku a tak si většinu tučňáčí jízdy i přes pár zádrhelů zkrátka užijete.  

A tak nakonec jsem možná jen velký rýpal, neboť reakce z řad dětí i dospělých v sále byla po většinu času více než kladná. Faktem zůstává, že Tučňáci z Madagaskaru jsou více než opodstatněnou sólovkou tučňáčích agentů, která baví, i když by od ní mohl čekat člověk přeci jen o trochu více. I tak je ale tahle animovaná rodinná komedie v současné době tím nejlepším, na co vzít caparty do kina (a sám přitom neutrpět duševní újmu). Pokud jste si tuhle černobílou partu oblíbili již v minulosti, rozhodně vyražte do kina.


Tučňáci se vydali na sólovou akci a nepřekvapivě jim to šlape i tady. Několik zádrhelů se sice po cestě najde a ne vše je zrovna ideální či originální, avšak v hromadě se jedná o zábavný rodinný film, který rozhodně neurazí a divák si ho užije od začátku až do konce, ať už mu je pět nebo třicet pět.  
 Koktejl: 
25% Tučňáci
25% Špionáž
20% Humor
30% Zábava

Tučňáci z Madagaskaru
(The Penguins of Madagascar, Tučniaky z Madagascaru)
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 2014, 90 min

Režie: Eric Darnell, Simon J. Smith
Scénář: John Aboud, Michael Colton, Brandon Sawyer
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Benedict Cumberbatch, John Malkovich, Annet Mahendru, Tom McGrath, Chris Miller, Christopher Knights, Ben Stiller, David Schwimmer, Chris Rock, Jada Pinkett Smith, John DiMaggio, Nicole Sullivan, Cedric the Entertainer, Andy Richter

Mládeži přístupný
Česko V kinech od: 27.11.2014 CinemArt
Slovensko V kinech od: 27.11.2014 Barracuda Movie
USA V kinech od: 26.11.2014 20th Century Fox

http://www.csfd.cz/film/342457-tucnaci-z-madagaskaru/
http://www.imdb.com/title/tt1911658/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?