Přeskočit na hlavní obsah

Outcast [30%]

A máme tu další díl téměř pravidelného okénka "Vzhůru k hereckému dnu s Nicolasem Cagem." Dnešní díl má název Outcast neboli jak se Nic s Anakinem spojil. Divíte-li se humoru takhle hned z počátku, věřte, že jinak se podobná záležitost rozdýchat moc nedá. Tahle pecka, která se naštěstí do českých ani slovenských kin nedostane, totiž opět ukazuje, jak špatné to vše vlastně může být. A že oba hlavní herečtí představitelé mají ještě hodně kam klesat. 

Jacob (Hayden Christensen) se vydává na daleký východ, pátrat po svém bývalém učiteli z dob válek, který se stal nyní místní legendou zvanou Bílý duch (Nicolas Cage). Zatímco po něm ovšem pátrá, zamotává se do mocenských sporů o právě uvolněný trůn. Jeden ze tří potomků krále jej zabil poté, co se slábnoucí vladař rozhodl království předat raději druhorozenému synovi než svému prvorozenému, ze kterého se stal nelidský zabiják. Druhorozený syn krále je tedy na útěku i s královskou pečetí, která mu jako jediná může zajistit trůn. Jenže cesta ke generálům loajálním jeho otci je daleká a jedině Jacob jim může pomoci se tam dopravit, když na jejich stopě je celá armáda jeho bratra. 

Zmatení? Ono to není až tak složité jak by se to mohlo zdát. V podstatě stačí vzít jakékoliv průměrné fantasy, smíchat jej s asijskou tématikou, plesknout k tomu hned několik béčkových a céčkových herců a máte výsledný koktejl už vlastně téměř hotový. A ono to paradoxně minimálně téměř hodinu jako docela fajnové, i když neskutečně blbé a laciné fantasy béčko i docela funguje. Alespoň tedy v rámcích možností. Pak, když už si říkáte, že to vlastně tak špatné nebude, se všechno změní. A změní se to k daleko horšímu. 

Hayden Christensen je znám tím, že moc neumí hrát ale tady naneštěstí není sám a tak o nějaké konzistenci nebo věrohodnosti postav a jejich činů nemůže být ani řeč. Divadelní soubor Kačenka z Dolní polní by mohl závidět. Takové břečkové výkony se totiž jen tak nevidí, nicméně to co předvádí Nicolas Cage v rádoby superdrsném zjizveném kdysi nábožensky motivovaném vojákovi s pokusem o evropský přízvuk, to je něco, co by i lidé znalí jeho současné filmografie čekali jen ztěží. A minimálně americká filmová akademie by měla zvážit do budoucna klauzuli o vracení Oscarů, protože pokud vítěz tohoto prestižního ocenění může beztrestně předvádět podobné zvrácenosti, mělo by to být považováno za zločin proti přírodě. A to i v kontrastu s těmi špatnými výkony, které převáděl ve svých nejznámějších exscesích jako Rituál nebo Ghost Rider.  

Navíc, ač se vás film snaží lákat právě na tohoto kdysi oblíbeného herce, jeho čas na plátně by se vešel ani ne do půl hodiny. Objeví se na první expoziční scénu a poté se vrátí jen na necelých dvacet minut v závěru. Navíc jeho postava je zredukována na motivační sílu za jednáním hlavního hrdiny, plná klišé a prázdných slov. A v konečném důsledku by možná bylo daleko víc fajn, kdyby se nakonec vůbec neukázala. 

Audiovizuálně to žádný velký průser není, ostatně těch pár bojových scén nevypadá moc otravně a většina z nich je takový snesitelný béčkový průměr, tedy nic proti ničemu. Jedinou alespoň trochu chvalitebnou stránkou celého projektu je pak hudební doprovod o který se postaral Guillaume Roussel. Fantasy standard s pár celkem fajn nápady a motivy ale nic extra památného. Což je ovšem to nejlepší, co se dá říci o kterékoliv části tohoto filmu. 

Outcast je výstavní břečka, která jen podtrhuje fakt, že Hayden Christensen díru do světa zkrátka neudělá, ať už se snaží jak chce, a že Nicolas Cage se s každou další rolí snaží přesvědčit lidi o tom, že může podat ještě horší výkon než posledně. Ze dvou třetin snesitelné fantasy béčko/céčko je zredukováno na atomy prachmizerným třetím aktem, ve kterém je rozpoutáno peklo plné klišé, siláckých keců a opírání se o ty největší stereotypy a příběhové šablony. A v závěrů se ještě přihodí pár WTF momentů a je konec. Zkrátka jen pro silné žaludky. Případně pro masochisty.    
Tak tady se zase píše historie. Ze dvou třetin mizerné avšak do určité míry snesitelné klišé a běžností naplněné fantasy z dalekého východu se rozpadne na padrť v momentě, kdy se do příběhu navrátí po hodině Nicolas Cage coby Británií řízlý, náboženstvím kovaný a vojáky zjizvený Bílý duch, neboli konečně v roli, která překoná svoji špatností i legendární Rituál. Ne že by ostatní podávali výkony lepší, nicméně v zemi slepých je i jednooký králem (to jsem si holt nemohl odpustit).   
 Koktejl: 
80% Sterilní, hloupé a laciné
10% Čína
10% Fantasy

Outcast

Akční / Dobrodružný / Historický
USA / Čína / Kanada, 2014, 99 min

Režie: Nick Powell
Hudba: Guillaume Roussel
Hrají: Nicolas Cage, Hayden Christensen, Jawed El Berni, Andy On, Yifei Liu, Max Huang 

http://www.csfd.cz/film/232100-outcast/
http://www.imdb.com/title/tt1552224/







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?