Přeskočit na hlavní obsah

Chappie [50%]

Už dlouho se mi nestalo, aby ve mě film zanechal tak rozporuplné emoce. Nový talent Neil Blomkamp, který byl před lety spojován s adaptací herní série Halo aniž by se předvedl jakýmkoliv celovečerním filmem, pak nedlouho nato vytřel zrak všem snímkem District 9, který byl zpracováním jeho krátkometrážního filmu Alive in Joburg. Na svůj celovečerní debut však navázal relativně nedávno rozpačitým velkolepým sci-fi Elysium, které po všech stránkách vyhořelo. Pro svůj třetí celovečerný film se tak rozhodl trochu zvolnit a přejít ke komornějšímu příběhu o vynálezu umělé inteligence, kterým zpracuje do celovečerní podoby další ze svých kraťasů, tentokrát Tetra Vaal. Chappie sliboval už od prvních trailerů jakousi modernější verzi toho, co pro minulé generace, včetně té mojí, byl snímek Číslo 5 žije. A to také částečně do českých a slovenských kin přinesl. Problém ovšem je, že nejenom to.  

Deon (Dev Patel) pracuje pro zbrojařskou firmu Tetravaal a je jejich předním technikem v oblasti robotiky. Díky jeho vynálezu, policejnímu robotovi Pátrač se totiž objednávky do všech různých měst jen hrnou. Pátrači byli totiž úspěšně nasazeni do ulic Johannesburgu, kde úspěšně pomáhají snížit kriminalitu na historická minima. Deon ovšem tam se svými vynálezem skončit nechce. Už třetí rok pracuje na novém druhu inteligence, který umožní robotům cítit a chovat se jako lidé. Tento plán se ovšem nesetká s pozitivním ohlasem u Deonovy šéfky Michelle Bradley (Sigourney Weaver), která mu podobné experimenty zakáže. Deon se tak rozhodne jednat na vlastní pěst. To už mu však po stopách jde jeho pracovní kolega Vincent Moore (Hugh Jackman), který nejen, že mu nemůže zapomenout fakt, že jeho Pátrači měli větší úspěch jak jeho obrovský robotický vojensky vybavený kolos s názvem Los, má také svůj plán jak Deona a jeho Pátrače potopit. 

A teď se dostáváme k tomu, proč je těžké pro mě tenhle film odstřelit, případně doporučit. Rozumějte, na projekci jsem šel s naprosto minimálními očekáváními, neboť mě trailerová kampaň nedokázala plně přesvědčit k tomu, abych si na film zašel. A i přesto jsem si ty dvě hodiny a něco v kině s filmem prožil.  Problém ale paradoxně není v hlavní postavě, neboť Chappie vám hodně rychle přiroste k srdci a budete si ho pamatovat ještě hodně dlouho. Jeho scény totiž naprosto vládnou a momenty kdy se sám učí existovat, případně se seznamuje s novými věcmi, jsou neskutečně emocionální a podmanivé, jako před lety dnes již trochu komické Číslo 5. Problém je ovšem to, na co se to snaží Blomkamp naroubovat. Nebo spíše na koho. 

Na určité úrovni dokážu pochopit, proč formace Die Antwoord zaznamenala takový úspěch, i když jsem čekal, že jejich společenská významnost již touto dobou opadne. Co už ovšem je tak trochu mimo moje chápání je důvod, proč se tento tvůrce rozhodl film vystavět kolem této populární dvojice, když každá minuta, kdy jsou na scéně jednoduše bolí. Když totiž někdo k věrohodnosti má takhle setsakramentsky daleko, jeho herecký výkon je pro toto slovní spojení spíše urážkou a během filmu mu konzistence postoje, nebo třeba takové základní věci jako přízvuk, dělá značný problém, je poměrně obtížné obhajovat nebo se spíše pokoušet zjistit, proč. Ti dva prostě nefungují a jejich násilné pašování jak jejich tvorby tak image jich samotných do filmu, neskutečně vytrhává ze zážitku a Ninja vyloženě sere. Chápu, že pro někoho to jsou hvězdy na poli hudby a pro místní komunitu jsou to ikony. Já ovšem jdu na film kde mají hrát lidské postavy a ne umělé karikatury.

A to je setsakramentsky škoda, když Chappie ožívá v naprosto neskutečně parádním podání Sharlta Copleyho. Ten pro postavu dělal jak dabing, tak motion capture a ten malý plecháč v jeho podání vám zkrátka přiroste k srdci, ačkoliv mu scénář háže místy trochu klacky pod nohy. A i když film je hodně průměrnou a místy vyloženě špatně napsanou podívanou, hlavní postavě Chappieho chybí k dokonalosti jen opravdu málo. Už jenom kvůli jeho momentům stojí za to se na snímek podívat, i když vás z toho křepčení postav kolem dokola bude asi hodně rychle bolet hlava.

Zpracování jinak nemá ve své podstatě chybu, tedy co se týče vizuální stránky, která je příjemně nedokonalá, což se k celému konceptu tak příjemně hodí. Další zásadní problém je ovšem hudební doprovod. Aniž bych totiž před projekcí zjišťoval, kdo k filmu dělá hudbu, bude vám to zřejmé už během produkčních log zhruba 30 sekund po začátku filmu. Chápu, že pro spoustu lidí je pořád Hans Zimmer známkou kvalitní filmové hudby (i já jsem do této skupiny ještě pár let zpět patřil), avšak tento další sebevykrádačský kus, který o originalitu narazil jen v momentech, kdy se do hudby zapojí i designer Junkie XL svými výraznými basovými tóny, je až flákárna. Zkrátka stále dokola ta samá kompozice se s přidáním jednoho dvou nástrojů nepromění v něco nového, spíše ve variaci pořád toho samého. A to je nuda, nuda a zase jen nuda. Když si pak navíc bere skladatel inspiraci z tématicky podobného soundtracku od Michaela McCanna k Deus Ex: Human Revolution a roubuje to na stopadesátou variaci motivů z Batmana, už to docela pro moji trpělivost v tomhle směru bylo docela dost. A v tu chvíli vždy přišla na scénu jedna z provařených odrhovaček od hudebního dua, které si ve filmu zahrálo.


Takže, doporučit Chappieho či nikoliv? Sám nevím. Film nabízí několik vyloženě geniálních a skvěle natočených momentů, díky kterým jsem se cítil znovu jako dítě, ale také hromadu těch špatných, kdy jsem se v kině chytal za hlavu a kladl si otázku "sakra proč?" podobně jako v případě několika vyložených Fuck You v posledních minutách filmu. Pokud tak na film jdete především proto, že vás oslovila hlavní postava, od návštěvy kina vás rozhodně odrazovat nebudu. Jen zkrátka nečekejte zázraky. Pokud jste pak ochotni tolerovat jihoafrickou dvojici v roli těch nejvíce krutopřísných gangsterů na zeměkouli, pak směle dál...      
Táková škoda. Sharlto Copley se převtělil v jedno z nejpamátnějších filmových stvoření filmové historie a stejně mu to bylo do značné míry k ničemu. Neil Blomkamp totiž servíruje značně nevyrovnaný snímek, kde opakuje chyby Elysia, protlačuje dřevěné karikatury do prostorů, kde nemají co dělat a hraje k tomu Zimmer, který se opět vykrádá bez nejmenších náznaků něčeho nového, tedy s pominutím příspěvku od Junkie XL. Tak geniální a památné momenty a tolik tupého, nefungujícího a špatně zahraného balastu okolo.  
 Koktejl: 
20% Policie
20% Umělá inteligence
20% Roboti
20% Gangsteři
20% Umělotina
Chappie
Akční / Thriller / Sci-Fi
USA, 2015, 121 min

Režie: Neill Blomkamp
Scénář: Neill Blomkamp, Terri Tatchell
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Sharlto Copley, Dev Patel, Yo-Landi Visser, Jose Pablo Cantillo, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Miranda Frigon, Robert Hobbs, Kevin Otto, Watkin Tudor Jones

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 12.03.2015 Falcon
Slovensko V kinech od: 05.03.2015 ITAFilm
USA V kinech od: 06.03.2015 Columbia/Sony

http://www.csfd.cz/film/341301-chappie/
http://www.imdb.com/title/tt1823672/








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?