Přeskočit na hlavní obsah

Vzkříšení démona | The Lazarus Effect [35%]

Máme tu další měsíc a tedy je dle distributorů potřeba do kin dotlačit další hororovou záležitost, aby se n hororoví fanoušci měli zase na stříbrných plátnech na co dívat. Frekvence, s jakou chodí horory do kin je zkrátka nezastavitelná a minimálně pro producenty bývají často takovéto počiny silně výdělečné. Lacině natočit, rychle prodat, nejlépe během prvního týdnu, než se roznese šuškanda o skutečných kvalitách snímku. A to je ostatně i případ snímku The Lazarus Effect, který do české a slovenské distribuce jde s názvem Vzkříšení démona. Propagace láká především na Olivii Wilde v démonické roli a časté bu bu bu. Takže jak tahle démonická záležitost pochodila? 

Skupina vědců se v rámci grantového výzkumu dopracovala historického úspěchu. Relativně náhodou se jim podařilo vynalézt sérum, které skrývá potenciál k oživení mrtvé tkáně. Tým vedený Frankem (Mark Duplass) a Zoe (Olivia Wilde) se tak vrhne na pokusy na zvířatech, které ačkoliv dopadnou dobře, přinášejí poněkud nečekané a záhadné vedlejší efekty. Když se však o pokusech na zvířatech dozví univerzita, celý projekt zavře a veškeré laboratorní vybavení společně se vzorky zadá odvézt do firmy, která financovala celý vývoj. To ovšem nechce nikdo z týmu dopustit a tak se vydají poslední noc do laboratoře, aby pokus zopakovali. Jenže během něj dochází k nehodě a Zoe je usmrcena dávkou elektrického proudu... 

Čekáte-li nějaký převratný horor, či cokoliv zásadního, co by nějak obohacovalo žánr, můžete rovnou přestat číst a Vzkříšení démona s ledovým klidem vypustit ze svého podvědomí. Proč? Protože na vás v sálech kin čeká ta největší hororová rutina, jaká jen šla, která má k nápaditosti hodně daleko a na půli cesty je i s onou strašidelností. Pokud totiž máte už nějaký ten horor nakoukaný, nemá vás tady co překvapit. 

Celý film se totiž v podstatě zaměřuje na proměnu Olivie Wilde ve vraždící démonické monstrum, které se hodlá pomstít celému výzkumnému týmu. A to je celé. Na onu slabou hodinu a půl by to možná normálně vystačilo, kdyby si však režisér David Gelb nevystřílel patrony už v trailerové kampani, která poodhalila snad veškeré zásadní momenty a zbytek v podstatě udělal jako jedno velké žánrové klišé, spojené dohromady předvídatelnými a nápadu zbavenými momenty. A i když je herečka v hlavní roli coby démonem posedlá z mrtvých zpět přivedené ženy fajn, stejně jako zbytek obsazení hraje podle docela špatného scénáře, na kterém především dialogy jsou samy o sobě peklo. V momentě navíc, kdy si zvyknete na styl, kterým režisér příběh vypráví, což se dostaví tak po půl hodině, nemá vás už co překvapit či zaujmout a začnete se hodně nudit. 

Audiovizuální zpracování je totiž, podobně jako všechno ostatní, neskutečná rutina. Triky, kamera, režie, to vše by zasloužilo ještě o něco více péče a tak kromě solidních úvodních titulků (které si ale "berou inspiraci" z několika jiných památných titulkových sekvencí posledních několika let) a hudebního doprovodu Sarah Schachner není moc co rozebírat. 

Vzkříšení démona je prostě jedna velká hororová výplňovka, která se sice snaží působit jako sofistikovaný a nápaditý horor, ve skutečnosti je to ovšem jedna velká odfláknutá rutina, která vás začne nudit. Navíc, žádný z překvapivých dějových zvratů není natolik  nečekaný, aby hrál nějakou roli a toho démonického vraždění je tam tak málo, že to ani nestojí za řeč. Pokud tak vyloženě nemusíte vidět nový horor hned teď, doporučil bych tuto záležitost vynechat a počkat si na něco lepšího, případně oprášit nějakou zaručenou klasiku. Rozhodně se totiž najde hned zástup hororů, u kterých se budete bavit a bát daleko více, než u Vzkříšení démona.  
Aneb rutinou zacpěme krky hororovým fanouškům. Vzkříšení démona je nenápaditý a slabě natočený horor, který nejen že nezvládá postrašit, hraje ale také podle hodně slabého scénáře a spoléhá na stokrát viděné, bez kapky něčeho navíc. Olivia Wilde je fajn ale zbytek je těžce mimo, což platí i o mém oblíbenci Donaldu Gloverovi. 
 Koktejl: 
50% Démon
50% Hororová rutina
Vzkříšení démona
(The Lazarus Effect, Vzkriesenie démona)
Thriller / Horor
USA, 2015, 83 min

Režie: David Gelb
Scénář: Jeremy Slater, Luke Dawson
Kamera: Michael Fimognari
Hudba: Sarah Schachner
Hrají: Olivia Wilde, Evan Peters, Sarah Bolger, Mark Duplass, Donald Glover, Ator Tamras, Bruno Gunn

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 12.03.2015 Bontonfilm CZ
Slovensko V kinech od: 16.04.2015 Bontonfilm SK
USA V kinech od: 27.02.2015 Relativity Media

http://www.csfd.cz/film/347066-vzkriseni-demona/
http://www.imdb.com/title/tt2918436/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?