Přeskočit na hlavní obsah

Ex Machina [80%]

Kvalitní dospělá sci-fi, to je něco, co se zrovna moc v poslední době v kinech nevidí. A právě toto žánrové sucho se rozhodl vyplnit scénárista Alex Garland se svým režijním debutem Ex Machina, který se tento týden dostal také do českých a slovenských kin. Po tvorbě scénářů pro snímky jako Dredd, 28 dní poté a především mého velmi oblíbeného Sunshine, se rozhodl vydat do oblasti umělé inteligence a převést příběh zrodu z jedné vizí budoucnosti. Stojí Ex Machina za návštěvu kina?

Caleb (Domhnall Gleeson) pracuje pro softwarového giganta Blue Book, který ovládá nejvýkonnější internetový vyhledávač na světě. A právě mezi zaměstnanci této společnosti pořádá její vlastník Nathan (Oscar Isaac) loterii - jeden ze zaměstnanců bude mít možnost strávit s ním týden v jeho sídle. Místě kam má veřejnost přísný zákaz a nikdo pořádně neví, na čem tam geniální tvůrce pracuje. To však zjišťuje Caleb záhy po svém příjezdu. Nadanému vynálezci se totiž povedlo vytvořit umělou inteligenci, kterou představuje robotická společnice Ava (Alicia Vikander). A právě ji bude Caleb coby specialista na Turingův test v následujících dnech testovat. Je to ale skutečný motiv toho, proč si Nathan Caleba do své rezidence vpustil?

Už na první pohled je jasné, že Ex Machina je výjimečným snímkem. Na rozdíl od svých konkurentů v žánru se vydává cestou podobnou, kterou Alex Garland uplatňoval už u scénáře Sunshine, tedy spíše než na okázalost a velké akční scény se zde hraje spíše na budování atmosféry, kde každý detail může mít nedozírné následky v pozdějším průběhu. Když navíc režisér v divácích udržuje celou dobu určitou úroveň nejistoty, kterou jen podporuje zmatení hlavního hrdiny, v kinech na ploše necelých dvou hodin vzniká pomalé atmosferické sci-fi, které se nebojí jít trochu za hranici svých možností, aby je vytěžilo  z nastřeleného příběhu maximum.   


To ovšem přináší i slabší článek, kterým je občasné operování s motivy, pro které snímek nemá reálný základ, možná až příliš doslovný závěr. Pokud jste ovšem ochotni tyto dva neduhy přehlédnout nebo tolerovat, otevírá se vám svět audiovizuálně oslnivé science fiction pecky, která vás strhne a nepustí, a to i když ji tvůrce kouskuje do jednotlivých sezení které mírně fragmentují celý vyprávěný příběh. Oslnivost snímku Ex Machina spočívá ale krom samotného příběhu a probíraných témat, také v hereckém obsazení a samotném zpracování. Celé ústřední trio (nikdo víc se moc ve snímku neobjeví, pokud nepočítáte drobné role) předvádí parádní herecký koncert, čemuž jen sekunduje do detailu vypilovaná obrazová stránka filmu a podmanivý hudební doprovod.  

Pokud tedy jsou pomalé atmosferické sci-fi snímky s přesahem vaše parketa, rozhodně dejte Ex Machina šanci. Po delší době se totiž právě s tímto snímkem dostává na plátna kin osobité a skvěle natočené drama, ve kterém technologie a člověk rozehrávají další z nekonečných šachových partií. Výborné obsazení a skvělý hudební doprovod tomu navíc dodávají punc jedinečnosti, díky kterému Ex Machina rozhodně v žánrové konkurenci nezapadne.     
  
Z trochu nenápadného sci-fi se vyklubala atmosferická pecka jak hrom. Alex Garland při svém režijním celovečerním debutu není úplně stoprocentní, nicméně s přimhouřením očí se jedná o nápadité dospělé sci-fi se symbolickými filozofickým přesahem, které si vás získá svoji vizuální precizností, parádními hereckými výkony, šikovně napsanými dialogy a příjemným hudebním doprovodem. Prim tu ovšem hraje hutná atmosféra.  
 
 Koktejl: 
50% Atmosféra
20% Umělá inteligence 
20% Nejistota
10% Technologie
Ex Machina
Drama / Sci-Fi / Thriller
USA / Velká Británie, 2015, 108 min

Režie: Alex Garland
Scénář: Alex Garland
Kamera: Rob Hardy
Hudba: Geoff Barrow, Ben Salisbury
Hrají: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Corey Johnson, Sonoya Mizuno, Chelsea Li, Deborah Rosan

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 30.04.2015 CinemArt
Slovensko V kinech od: 30.04.2015 Barracuda Movie
USA V kinech od: 10.04.2015 Universal Pictures
Velká Británie V kinech od: 21.01.2015 Universal Pictures

http://www.csfd.cz/film/351140-ex-machina/
http://www.imdb.com/title/tt0470752/








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?