Přeskočit na hlavní obsah

Šílený Max: Zběsilá cesta | Mad Max: Fury Road [95%]

Jedno varování na začátek. Tato recenze je silně zaujatá, především díky osobní oblibě této série, tématu a velkým očekáváním které provázely tento snímek z mojí strany těch několik let co se film připravoval. --  Dnešním dnem vstupuje do kin další z vysoce očekávaných filmů, návrat režiséra George Millera do světa po apokalypse, kterému vládne Šílený Max. Po třiceti letech od filmu Šílený Max a Dóm hromu se tedy vrací i hlavní postava, v jejíž roli vystřídal Tom Hardy původního Mela Gibsona. Reklamní kampaň slibovala opravdu velké věci, takže otázka zní jasně. Opravdu tu máme film léta? Nebo dokonce nejlepší akční snímek posledních let?

Apokalypsa svět změnila k nepoznání. Mnoho lidí se snaží jen přežít, jiní se již definitivně zbláznili. Lidstvo se zkrátka muselo adaptovat na nové podmínky. Jedním z těch, komu se daří přežívat napříč osudu je Max (Tom Hardy). Jeho štěstí ale zdá se právě skončilo. Byl polapen bandou lovců vedenou Nadsmrťákem Joem (Hugh Keays-Byrne), který má jako jediný v pustině přístup k čisté vodě. Co však Max ještě neví je, že se dostal do jeho spárů v momentě, kdy Joea zradí jedna z jeho nejvěrnějších, Imperátorka Furiosa (Charlize Theron), která osvobodí jeho plodné ženy a vydá se s nimi na útěk. A Max v jejich útěku sehraje důležitou roli...  

Tak tohle bych asi nečekal. George Miller, který krom dvou animáků a jednoho rodinného filmu od roku 1992 na poli celovečerních filmů nenatočil, se po třiceti letech vrátil ke značce, na které si založil v roce 1979 kariéru, a všem vytřel zrak. Nezáleží na tom, jestli od čtvrtého Šíleného Maxe čekáte velké věci nebo parádní akční blockbuster. Takovouhle akční nálož rozhodně nečekáte. Dokonce i teď, několik hodin po projekci nemám pro takovouto brilantně vykonstruovanou akční pekelnou jízdu konkurenci. Nenapadá mě totiž film, který by v rámci žánru tomuto snímku mohl co do týče adrenalinové akce konkurovat. Jinými slovy návrat jak značky, tak filmového tvůrce v tak velkém stylu, že i Michael Bay může v koutě brečet závistí, protože na tohle nemá.

Není to samozřejmě jen akce, která hraje prim v tomto filmu, byť v rámci dvouhodinového filmu je jen několik málo momentů, kdy Miller nešlape akčním sekvencím plný plyn. Neskutečně výbušný, surový a především hlasitý akční snímek totiž staví na výborně zahraných postavách (v rámci jejich zredukovaného rozměru) a především ústřední dvojice Charlize Theron a Tom Hardy jednoznačně vládne celému filmu. Ve výsledku jejich postavy dodávají filmu částečný přesah, který jen umocňuje neskutečný nářez, který Šílený Max: Zběsilá cesta od dnešního dne přináší do českých a slovenských kin. S tím samozřejmě přichází menší varování. Pokud nevíte, co od filmu čekat a neviděli jste žádný z předešlých dílů, rozhodně si rozmyslete dobře svoji návštěvu. Tohle je totiž svět Maxe, kde všechno bolí, nic není zadarmo a všichni kdo si připouští nicotnost svojí existence, přišli o zdravý rozum.

Nejpřesnější popis nového Šíleného Maxe by asi totiž bylo pozvednutí Bojovníka silnic do podoby nařachaného akčního blockbusteru nového tisíciletí, zatímco v jádru zachovávají tvůrci vše dobré a promyšlené, co právě z druhého dílu dělalo kultovní snímek ovlivňující generace a generace žánrových fanoušků. Miller se navíc držel svého řemesla i při realizaci triků, takže až na kosmetické úpravy a pár momentů vše co vidíte na plátně, je realizováno formou praktických triků, kde digitální postprodukce slouží jen k doladění. A to je sakra na výsledku vidět, zvláště s přihlédnutím k faktu, že celý film je ve své podstatě jedna velká honička hlavních hrdinů a jejich pronásledovatelů.

Pokud ovšem pozvedávám akční element a jeho zpracování, rozhodně nemohu opomenout zbytek vizuální stránky a zpracování tohoto snímku, neboť tady přichází další z momentů, kdy Šílený Max po právu stane na stupních vítězů. Vypilovaná výprava, která ani na moment nedovolí zpochybnit propracovanost a vypilovanost fiktivního světa je jen podpořena fenomenálně padnoucím a neskutečně atmosféru dopujícím soundtrackem z dílny Toma Holkenborga, spíše známého pod pseudonymem Junkie XL. Ten ukazuje, že jeho skvělý elektronický soundtrack k 300: Vzestup říše rozhodně nebyl náhodným úspěchem. Tady totiž v kombinaci s ostatními zvuky v rámci filmu (včetně bubeníků a kytaristy burcujících jednotky Nadsmrťáka Joea) dotváří neskutečně našlapaný adrenalinový koktejl, který vás zanechá po svém konci beze slova v sálech kin s přáním o přídavek.


Tohle je prostě událost, která by rozhodně neměla uniknout všem, kteří mají alespoň trochu kladný vztah k akci. Návrat George Millera se vydařil lépe než na jedničku a myslím, že ani jednička z hvězdičkou na to stačit nebude. Neskutečný a bezkonkurenční akční nářez který přináší jednu z nejvypilovanějších atmosfér posledních let, skvělou výpravu, nápaditý scénář i přes jeho relativní přímočarost, skvělé herce v příjemně vykonstruovaných rolích a v podstatě vše, co by akční film měl mít. Pokud tohle není historický milník v rámci akčního filmu pak už nevím co by bylo.       
George Miller se po třiceti letech vrací ke značce na které se formoval jako filmař a akčním fanouškům na celém světě padají čelisti. Šílený Max: Zběsilá cesta je do dokonalosti vypilovaný akční film, který ukazuje, co všechno se v rámci žánru dá udělat za rozpočet 150 milionů a že i dvě hodiny téměř nepřetržité akce nemusí stavět na tupém scénáři ale na příjemně vykonstruovaných základech které dál rozvíjejí skvěle zahrané postavy, výtečná atmosféra a fenomenální soundtrack. Tohle je zkrátka okamžitá akční klasika která povyšuje Bojovníka silnic na akční filmový blockbuster nového tisíciletí. 
 
 Koktejl: 
60% Akce
10% Ropa
10% Krev 
10% Šílenci
10% Apokalypsa
Šílený Max: Zběsilá cesta
(Mad Max: Fury Road, Mad Max: Zbesilá cesta)
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Thriller
Austrálie / USA, 2015, 120 min


Režie: George Miller

Scénář: George Miller, Nick Lathouris, Brendan McCarthy
Kamera: John Seale
Hudba: Junkie XL
Hrají: Tom Hardy, Nicholas Hoult, Charlize Theron, Hugh Keays-Byrne, Rosie Huntington-Whiteley, Zoë Kravitz, Riley Keough, Josh Helman, Nathan Jones, Megan Gale, Angus Sampson, Abbey Lee, John Howard, Courtney Eaton

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 14.05.2015 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 14.05.2015 Continental
Austrálie V kinech od: 14.05.2015 Roadshow Films

USA V kinech od: 15.05.2015 Warner Bros. US

http://www.csfd.cz/film/267974-sileny-max-zbesila-cesta/
http://www.imdb.com/title/tt1392190/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?