Přeskočit na hlavní obsah

Pachuť pomsty | Cold in July [75%]

Snímek Pachuť pomsty se sice do českých kin nedostal, nicméně po delší době se do tuzemské distribuce dostává rovnou na Bluray a DVD. Stojí za to se na tuto dramatickou záležitost v hlavní roli se seriálovým Dexterem Michaelem C. Hallem podívat, nebo je to jen další béčková výplňovka nabídky pro nenáročné.  

Richard Dane (Michael C. Hall) žije běžným životem v maloměstě, kde má prodejnu dřevěných rámů. Jeho život se ale razantně změní v momentě, kdy se do jeho domu během noci vloupe lupič, kterého náhodou Richard v sebeobraně zastřelí. Zdánlivě uzavřená událost má ale pro Richarda a jeho rodinu docela nepředvídatelné následky. Otec zastřeleného kriminálníka, který byl nedávno propuštěn na svobodu, se rozhodne pomstít Richardovi za usmrcení syna tím, že začne terorizovat jeho i jeho rodinu. Situace se ovšem vyostřuje, když všechno kolem Ricka přestává dávat smysl a lidé kteří by mu měli být oporou se začínají chovat divně...

Musím se přiznat, že to co režisér Jim Mickle v první půli v rámci filmu vykouzlil, ve mě zanechalo silný dojem. Silná, až noirově mrazivá atmosféra s perfektním a podmanivým soundtrackem, doplněná o špičkové vizuální zpracování, připomínající ty řemeslně nejlíp zpracované filmy, to nebylo něco co bych čekal od nenápadného a téměř neznámého snímku. O to více překvapivé bylo, když tahle aura výtečně zpracovaného thrilleru vzala v půli snímků za své a její vytříbenost začaly narušovat naprosto odlišné prvky, které dohromady s pevně nastavenou atmosférou úplně nefungovaly, což je něco, co se promítlo i do dvou hlavních postav v podání Michaela C. Hall a Sama Sheparda, které jakoby ztratily svoji přirozenost a začaly svůj dramatický vývoj v druhé půli odvíjet striktně dle žánrových pravidel. 

Podobná fragmentace dramaticky měnící celou atmosféru snímku a jeho prezentaci však přichází ještě jednou v závěrečné třetině. Naštěstí však ani jedna z těchto změn nepřináší nic vyloženě rušivého či špatného, ve všech třech polohách film působí sebejistě a jasně jdoucí si za svým cílem, byť úvodní třetina a její precizně vystavěná chladná atmosféra boduje nejvíce. Dost ovšem celému temnému vyznění snímku a jeho správně oldschoolovému zpracování napomáhá špičkový hudební doprovod v režii Jeffa Grace, který střídá elektronické motivy s hudebním doprovodem, což ve výsledku má za následek neskutečně osmdesátkový pocit, který vám film přináší.  Jediným problémem tak zůstává vývoj samotného příběhu a jeho postav, který přinejlepším skřípe. 

Pokud jste ovšem ochotni slevit na svých požadavcích na uvěřitelnost příběhu a logický progres postav, pak vám s největší pravděpodobností nic nebrání v tom užít si  nezávislou žánrovku, která svým zpracováním zdatně konkuruje áčkové produkci. Pachuť pomsty je tak i přes své nedostatky bezesporu snímkem, který by vám uniknout neměl, zvláště máte-li jako já slabost pro hutnou atmosféru a zpracování otevřeně citující léta dávno minulá.  


Pachuť pomsty je v první třetině téměř dokonalým atmosferickým thrillerem, který se ve zbylé části promění v lehce naivní a vykonstruované drama, které však oslní i nadále jako řemeslný skvost, stavící na parádní vizuální stránce a perfektním hudebním doprovodu, kteří dohromady tvoří jeden z nejlepších retro feelingů poslední doby.  
 
 Koktejl: 
30% Retro
30% Temná atmosféra
30% Thriller
10% Neuvěřitelnost
Pachuť pomsty
(Cold in July)
Drama / Thriller
USA / Francie, 2014, 110 min

Režie: Jim Mickle
Scénář: Jim Mickle, Nick Damici
Kamera: Ryan Samul
Hudba: Jeff Grace
Hrají: Michael C. Hall, Don Johnson, Sam Shepard, Vinessa Shaw, Nick Damici, Wyatt Russell, Kristin Griffith, Lanny Flaherty, Rosemary Howard, Zoe Hunter

Francie V kinech od: 31.12.2014 The Jokers/Le Pacte
USA V kinech od: 23.05.2014 IFC Films
Česko Na DVD od: 29.04.2015 Bontonfilm
Česko Na Blu-ray od: 29.04.2015 Bontonfilm

http://www.csfd.cz/film/344340-pachut-pomsty/
http://www.imdb.com/title/tt1179031/







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?