Přeskočit na hlavní obsah

Krotitelé duchů | Ghostbusters [30%]

O tomto filmu se toho hodně namluvilo už dlouho předtím, než se vůbec dostal na plátna kin. Nesmyslné argumenty na obou stranách barikády z filmu udělali v podstatě bojiště extrémistů z obou táborů, proti kterému nemůže nyní nikdo říct ani půl slova, aby nebyl označen například za šovinistické hovado. Já se za něj nicméně nepovažuji a můj problém s filmem nespočíval v jeho rasovém nebo genderovém obsazení filmu, nicméně v tom, že remake Krotitelů duchů vypadal už od prvních materiálů mizerně a jako něco, co já jako člověk, který v podstatě vyrůstal na jedničce, má rád dvojku a animovaný seriál mě také neminul, snáším horko těžko. Nicméně výsledný film mohl dopadnout úplně jinak. Stalo se tak? 

Erin (Kristen Wiig) a Abby (Melissa McCarthy) spolu na vysoké škole pracovaly na výzkumu paranormálních jevů, na jehož základech také publikovali knihu. Nyní o několik let později se Erin od zkoumání v této oblasti oprostila a snaží se vymazat veškeré důkazy o tom, že na něčem takovém dříve pracovala, zatímco Abby s prací v této oblasti stále pokračuje. Náhoda tyto dvě svede zase dohromady zrovna v momentě, kdy se temné síly které dříve studovaly, začínají drát na povrch. Neznámý pachatel totiž plánuje vypustit na nic netušící občany města plejádu nadpřirozených jevů, které mu mají pomoci ovládnout celý svět. 

A tak jsme tady. Nebudu si protentokrát nestranného pisálka. Srovnání s originálem se tentokrát jednoduše neubrání a ve výsledku se vlastně ani nechci bránit. Remake filmů, které špatně zestárly nebo jejich myšlenka zaslouží aktualizaci, není ve výsledku zase tak špatný nápad. Ovšem předělávat film, který si vydobyl kultovní status je téměř vždy hodně dobrý nápad, že (Total Recall, Souboj titánů, Conan, Planeta opic od Tima Burtona...)? Z marketingového hlediska zkrátka někdo uviděl komerční potenciál i v oblíbené komedii z osmdesátých let, která se určité popularitě těší dodnes a natočit v moderním trendu dámských předělávek genderově obrácenou verzi. Potud dobré. Nápad na podobné zpracování je to výborný a především jsou to po letech další krotitelé duchů. Osobně jsem byl na tuhle verzi natěšený zase jako malý kluk a bylo mi jedno, kdo v tom hraje, hlavně že bude další díl Ghostbusters, o kterém se mluvilo snad už od mého dětství. 

Jenže, na starosti si tenhle remake vzal Paul Feig, zodpovědný za obstojnou komedii Ženy sobě a také za hromadu dalších vyloženě "vtipných" komedií s Melissou McCarthy, jako třeba loňský Špión. Jenže právě tyhle komedie, spoléhající na fekální a hrubozrnný humor třetí cenové jsou za oceánem děsně populární a lidé se na ně hrnou pod davech. Ten kdo má ovšem rád humor alespoň trochu na úrovni trochu znejistěl, když se tenhle člověk pustil právě do tohoto projektu. A obavy byly vskutku na místě, neboť tenhle průšvih byl jasný už na míle daleko. 

Řeknu to asi takhle. Když máte problém s hlupáky, kteří vám za film nadávají skrze rasové urážky, komentáře k nadváze nebo šovinistickými kecy o ženských představitelkách, možná by vám mělo docvaknout, že by podobný humor, který film využívá a který právě na těchto stereotypech staví, není asi úplně vhodné v samotném filmu využívat. Jenže ne, ono se to strašně nádherně v tisku řeší, jak je to od některých fanoušků nefér, že filmu vyčítají to a ono nebo mají problém s herečkami a jejich chováním, zatímco pod rouškou toho všeho ve filmu k takovýmto komentářům svým humorem a zpracováním postav přímo vybízím. Ale zkuste na adresu něčeho takového z filmu něco říct a hned jste označeni za šovinistické prase, zakomplexovaného nerda a já nevím co ještě.

Paul Feig jako správný pyroman ovšem toho oleje do ohně lije dostatek. Noví Krotitelé duchů totiž nejen, že vytváří novou kontinuitu, která popírá vše co se v rámci série stalo, mění i některé klíčové prvky za účelem aktualizace materiálu. Mění se ovšem především styl a úroveň humoru, která spoléhá na zahánění fekálního humoru do extrému a snížení úrovně celého filmu na tu nejmenší možnou mez (stačí si vzít ostatně první pokus o výrazněji vtipný moment, který se točí kolem záznamu úniku vzduchu z vagíny jedné z hrdinek - zkrátka komediální klasika, nebo ne?). Hrdinky si libují ve stereotypech - labilní šprtka, nadržená geniální mechanička, rádoby vtipná velkohubá černoška a nešikovná tlusťoška. To nejsou narážky na adresu filmu, to je holé konstatování toho, co hlavní hrdinky ve filmu v každém momentě naplňují. Jistě, i původní mužská verze v tomto terénu pracovala, nikdy se však nejednalo o takovéhle zacházení do extrému. 

Jenže problém není jen v úrovni a stylu humoru naneštěstí. Krotitelé duchů jsou totiž necelé dvě hodiny něčeho, co se strašně moc snaží fungovat, nicméně se to nedaří. Postavy nefungují, nějaká chemie mezi nimi absentuje a všechno působí hrubým a neopracovaným dojmem, že většina momentů, které nějakým způsobem mají být vtipné, působí nahodile a uměle. Vývoj samotného příběhu filmu pak v některých momentech peláší nesmírným tempem kupředu a tak trochu zapomíná vyprávět proč se vlastně děje co se děje, jindy zase přešlapuje na místě jak nervózní pes. Hlavní záporák nemá absolutně žádné charisma a je tam spíše jen jako sekundární loutka, kterou docela snadno přehlédnete (upřímně se mi stalo, že jsem v jednu chvíli zapomněl, že tam vlastně někdo takový byl) a je tam spíše proto, aby jeho místo přebral posedlý Chris Hemsworth (Dun dun duuun - velké odhalení, které vyslepičily už dávno trailery). V malých rolích se pak stačí ukázat hrdinové z původní série, nicméně to nestojí za řeč (Bill Murray se odmítal vrátit v třetím díle ale v tomhle spektáklu si klidně takovou menší roli střihne?) Zkrátka vše působí tak strašně nedotaženě nedodělaně a hloupě, především ale lacině. 

To se ostatně promítá i do úrovně zpracování. Feig postrádá tu správnou dynamiku a timing (což je překvapující vzhledem k faktu, že předtím natočil dvě akční komedie), tedy jeho snaha vychází na prázdno a místy působí až amatérským dojmem. Digitální triky nepůsobí příliš přesvědčivě a děsivěji snad působí i triky z prvního dílu. Přičtěte si k tomu pár laciných vizuálních gagů odkazujících k původní sérii a máte ne zrovna lichotivou vizitku. Navíc, co naplat, když se v úvodu filmu rozezní původní znělka (byť v coveru, která ovšem dodá nějakou naději), když v rámci filmu postupně začne ustupovat novému motivu od Fall Out Boy a Missy Elliott, která je k filmu asi tak vhodná jako něco od Davida Guetty

Co tedy říct na adresu filmu jako nějaké shrnutí? Noví Krotitelé duchů si své fanoušky nejspíše přesto najdou. Najdou se totiž lidé netknutí originálem, kteří mají rádi stupidní a fekální humor a je jim absolutně jedno, jestli má film nějakou úroveň nebo ne. Pokud ovšem patříte mezi ty, kteří v minulosti s touto značkou přišli do styku a rádi se k ní vrací, v zájmu vlastního duševního zdraví se tomuhle nevydařenému pokusu vyhněte. Noví Krotitelé duchů jsou očividnou dojnou krávou, která vypiplává ze série jen to domněle cool a staví to do kontextu laciné komedie pochybných kvalit. Pokud se ale na to zase bude chodit v houfech, divit se nebudu. Ti rozumnější ovšem ještě rádi opráší disk s originálem. Tohle se zkrátka nepovedlo.  



Další nepovedený a zbytečný remake. Noví Krotitelé duchů na sebe upoutali pozornost především díky kontroverzi ohledně přijetí této verze. Faktem ovšem je, že bez ohledu právě na tento problém snímku, je samotný film jen nedotaženým, nepříliš vtipným a na fekálním humoru a stereotypech stojícím nefungujícím pokusem, jak zničit odkaz původního filmu. Nenáročné diváky to možná zaujme, pokud ovšem máte alespoň trochu vkus a soudnost,sáhnete raději po originálu, nebo počkáte na případnou další předělávku (ať už v ní budou hrát muži, ženy, psi, kočky nebo mimozemšťani z Marsu). V genderu ten problém totiž vážně není. Když je něco nevtipná hovadina, je to nevtipná hovadina ať už v tom hraje kdo chce.  
 0% Humoru
0% Originálních nápadů 
50% Stereotypů 
50% Fekální humor

Krotitelé duchů
Ghostbusters, Krotitelia duchov
Akční / Komedie / Sci-Fi
USA, 2016, 117 min

Režie: Paul Feig
Scénář: Katie Dippold, Paul Feig
Kamera: Robert D. Yeoman
Hudba: Theodore Shapiro
Hrají: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones, Cecily Strong, Chris Hemsworth, Bill Murray, Michael Kenneth Williams, Andy Garcia, Matt Walsh, Sigourney Weaver, Annie Potts, Dan Aykroyd, Elizabeth Perkins, Dan Castellaneta, Ernie Hudson, Toby Huss, Nate Corddry, Karan Soni, Mark Falvo, Sparrowhawk, Charles Dance
Producenti: Amy Pascal
Střih: Brent White, Melissa Bretherton
Kostýmy: Jeffrey Kurland
Mládeži přístupný
Česko V kinech od: 28.07.2016 Falcon
Slovensko V kinech od: 28.07.2016 Itafilm
USA V kinech od: 15.07.2016 Columbia Pictures US

http://www.csfd.cz/film/267964-krotitele-duchu/
http://www.imdb.com/title/tt1289401/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?