Přeskočit na hlavní obsah

Triple 9 [75%]


Poctivých kriminálek není nikdy dost. A právě další zajímavý adept na zmíněnou pozici se blíží na tuzemský trh s DVD a Blu-Ray. Kriminálka Triple 9 se českým kinům sice vyhnula, na DVD se ovšem dostane již koncem měsíce, konkrétně 27. července. A fanoušci žánru by rozhodně měli zpozornět. Hvězdně obsazený kriminální snímek má totiž na starosti John Hillcoat, zodpovědný mimo jiné za chválené snímky Proposition nebo Země bez zákona.

Detektiv Chris Allen (Casey Affleck) je převelen na jiné oddělení policejních složek v Atlantě, kde doufá, že konečně nějak zásadně zasáhne do boje proti organizovanému zločinu. To ovšem ještě netuší, že se zanedlouho ocitne právě díky svojí aktivitě a přístupu v hledáčku jeho zkorumpovaných kolegů, kteří ve spolupráci se zločinci a vojenskými veterány dělají zakázky pro místní mafiánské špičky. Ti totiž potřebují pro svůj další plán obětního beránka z řad policie. A Chrisovy kontakty, mezi kterými je i jeho strýc, seržant Jeffrey Allen (Woody Harrelson), z něj dělají ideální návnadu... 

John Hillcoat se jednoduše nezapře. Jeho dřívější tvorba je totiž na téhle novince nesmírně znát, což je v konečném důsledku nesmírně dobře. Triple 9 totiž vydatně čerpá z temně stylizované verze Atlanty a jejího kriminálního podsvětí, kterou pumpuje především kombinace kamery Nicolase Karakatsanise s hudebním doprovodem trojice Atticus Ross, Leopold Ross Claudia Sarne. Výsledné kombo, které se na vás ty necelé dvě hodiny valí, vás nenechá na moc dlouho vydechnout a celou dobu poctivě pomáhá budovat nepřívětivou atmosféru, ve které si člověk není jistý ničím. Díky tomu vás film pořád drží na okraji sedačky (zvláště pokud máte zkušenost s ostatními filmy tvůrce a víte, že v ohrožení života mohou být ostatně všichni zúčastnění). Jak film ovšem hlásá již z propagačních materiálů, na ulici není nic černobílé a nejinak je tomu i v případě samotných postav.

Je až s podivem, kolik známých tváří se tentokrát Hillcoatovi podařilo do podobně vrstveného kriminálního filmu získat. Faktem ovšem je, že zatímco někteří do nekompromisního filmu sednou perfektně (Woody Harrelson a jeho průprava z True Detective), jiní mají problém s výrazným přehráváním, které může působit trochu rušivě (což je příklad třeba Kate Winslet).

Podobně rozporuplné je to i v případě samotného příběhu, kde se jede podle scénáře Matta Cooka. I když se mi totiž v některých případech některé přešlapy filmu vyloženě nevadily, docela chápu, pokud bude někdo mít s vývojem samotného případu, chováním některých postav i se samotnými momenty filmu trochu problém. Na preciznosti by totiž tvůrci mohli ještě výrazně zapracovat, přesto bych několik přešlapů filmu protentokrát i odpustil, zejména z důvodu toho, že podobně precizně natočená pouliční kriminálka takovéhoto charakteru tu snad nebyla od Noc patří nám Jamese Graye z roku 2007.

Zkrátka a jednoduše, pokud jste ochotni trochu ubrat na očekáváních a od Triple 9 očekáváte především vydařenou žánrovku, z téhle novinky rozhodně zklamáni nebudete. John Hillcoat natočil pro mě zatím svůj nejlepší snímek, který kromě hvězdné sestavy a nekompromisní zápletky nabízí hutnou atmosféru a hypnotické tempo filmu, v rámci kterého vám i díky skvělé hudební složce ona necelá dvouhodina ve společnosti filmu uteče jak voda, která má navíc pro fanoušky žánru rozhodně co nabídnout.        



Triple 9 je surovým thrillerem, který v místy až hypnotickém tempu dávkuje netradiční pouliční kriminálku s hvězdným obsazením, která zároveň nezapomíná budovat důležitou atmosféru. Novinka Johna Hillcoata dává v mnohém vzpomenout na předešlé filmy tohoto tvůrce, zatímco přináší dostatek nového a zajímavého na to, aby si zasloužila dvě hodiny vašeho času. Výsledný mix sice asi nesedne každému, přesto se jedná o poctivou a temnou kriminálku, která fanoušky žánru bezesporu potěší.  

50% Pouliční kriminalita
50% Korupce v řadách policie 
Triple 9
Krimi / Drama
USA, 2016, 115 min

Režie: John Hillcoat
Scénář: Matt Cook
Kamera: Nicolas Karakatsanis
Hudba: Atticus Ross, Leopold Ross, Claudia Sarne
Hrají: Casey Affleck, Chiwetel Ejiofor, Anthony Mackie, Aaron Paul, Norman Reedus, Woody Harrelson, Kate Winslet, Clifton Collins Jr., Michael Kenneth Williams, Teresa Palmer, Gal Gadot, Luis Da Silva Jr., Michelle Ang, E. Roger Mitchell, Mary Rachel Dudley, Michael Harding, Labrandon Shead, Carlos Aviles, Ian Casselberry
Producenti: Steve Golin, Keith Redmon, Anthony Katagas
Střih: Dylan Tichenor
Kostýmy: Margot Wilson

USA V kinech od: 19.02.2016 Open Road Films
Česko Na DVD od: 27.07.2016 Bontonfilm

http://www.csfd.cz/film/321525-triple-9/
http://www.imdb.com/title/tt1712261/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?