Přeskočit na hlavní obsah

Buchty a klobásy | Sausage Party [70%]

Seth Rogen a Evan Goldberg v poslední době jedou. Jejich komedie v zahraničí celkem táhnou (i u nás se na ně celkem chodí, když se do naší distribuce dostanou) a jejich vstup na televizní obrazovky se seriálem Preacher se taky celkem vydařil. Na film ovšem nezanevřeli, naopak. Do kin v poslední srpnový premiérový týden vstoupila animovaná komedie Buchty a klobásy, na kterou byste rozhodně neměli brát omladinu. Pokud jste si totiž mysleli, že snímkem Apokalypsa v Hollywoodu byli tihle tvůrci už dávno za čárou, nemáte absolutně ponětí, co na vás v přítmí kinosálu čeká.

Frank (Seth Rogen) je obyčejnou klobásou, která si žije svůj život v nákupním středisku a se svými kamarády v balení čekají, až si je lidé vezmou domů, kde vstoupí do nebe pro potraviny. Jenže celá ta věc s lidmi jako bohy a nebem čekajícím za dveřmi supermarketu není úplně tak pravdivá, jak si potraviny myslí. Místo toho je čeká utrpení a smrt. Když tuhle informaci Frank po nehodě v supermarketu zjistí, rozhodne se ostatní potraviny varovat. To ale nebude tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. 

Tohle je hodně zajímavý nářez. Po úderných trailerech se od Buchet a klobás čekala hodně velká věc, což jen podpořily velice spokojené zahraniční ohlasy. Takovouhle šílenost ale čekal asi jen málokdo. Kdo by totiž řekl, že v nepřiznané parodii na všemožné Pixarovky, která je cílená na dospělé publikum (které na právě těchto animácích vyrůstalo), se skrývá jedna z nejdrsnějších, nejodvážnějších a nejsprostějších letních komedií za poslední roky. Rogen a spol se totiž ani na moment nedrží zkrátka a perou to do diváků na první dobrou hned od začátku a v kadenci narážek a kritice společenských nešvarů schovaných za metaforou lidské společnosti v rámci světa potravin v supermarketu nepřestávají ani na moment až do samotného závěru. Ten je pak doslovným vyvrcholením tohohle šíleného mixu kdy velká část publika zůstala v němém úžasu, co vlastně tvůrci filmu do kin přivedli. 

Ať už se totiž jedná o kritiku politické situace na blízkém východě, parodie náboženských zvyklostí a společnosti, odkaz na nacistické tendence formou bavorské hořčice či o bezhlavou necenzurovanou sexuální jízdu, Buchty a klobásy vždy přesně ví co chtějí říci a ve většině případů míří do černého. Čekáte-li tedy od tohoto filmu hrubozrnný humor toho nejdrsnějšího vydání, pak jste na správné adrese. Nic mě jen tak nerozhodí, ovšem několikrát v průběhu filmu jsem byl v mírném šoku z toho, co vlastně sleduji na plátně kina v rámci mainstreamového komediálního filmu. 

Jistě, ne všechno funguje úplně na jedničku a občas jsou ty momenty za čárou dobrého vkusu trochu mimo (což je ovšem záležitost vlastního smyslu pro humor, je možné že se u filmu budete bavit celou dobu bez problému) přesto si tvůrci zaslouží pochvalu, že do něčeho podobného vůbec šli. Závěrečný twist před koncem filmu je pak zajímavou i když asi ne úplně potřebnou tečkou, která určitou měrou zkazí trochu dojem z extrémního finále dějové linky. 

Zpracování animace pak sice místy pokulhává, nicméně v rámci možností se jedná o animační nadprůměr, který s přehledem strčí do kapsy nízkonákladové animáky, které distributoři cpou do kin každý rok pod tlakem s vidinou snadného zisku. Nejsem si jistý, jak moc komerčně úspěšná bude tahle podívaná, ovšem památná bude bezesporu. 

Buchty a klobásy jsou tak zajímavým filmem, na který se oplatí vyrazit do kina. Ale pouze v případě, že hrubozrnné letní komedie jsou vaše krevní skupina. Jinak byste totiž mohli skončit v nečekaném šoku a znechucení z toho, co všechno si tvůrci v rámci nevinně vyhlížejícího animáku dovolí. Zatím se totiž jedná o nejdrsnější a nejodvážnější film, jaký Seth Rogen a Evan Goldberg spolu dali dohromady. Rozhodně na něj ale neberte děti. Buchty a klobásy totiž dokážou spolehlivě šokovat i dospělé.        
Tak tohle je masakr. Seth Rogen a Evan Goldberg se rozhodli v rámci nevinně vyhlížejícího animáku předvést svůj nejsprostější a nejodvážnější film a podařilo se jim to téměř bez chyby. Buchty klobásy trpí stejnými neduhy jako jejich předešlé počiny, přesto v mnoha ohledech tnou bezchybně do živého a mnohé momenty se vám zapíši do paměti na hodně dlouho. V závěru se sice film trochu zvrhne (doslova), přesto se jedná o jednu z nejzajímavějších letních komedií pro dospělé, která by fanouškům žánru rozhodně neměla uniknout. 
25% Jídlo
25% Sex 
25% Pixar pro dospělé
25% Parodie všech a všeho 
Buchty a klobásy
(Sausage Party) 
Animovaný / Komedie
USA, 2016, 89 min

Režie: Conrad Vernon, Greg Tiernan
Scénář: Evan Goldberg, Seth Rogen, Kyle Hunter, Ariel Shaffir
Hudba: Christopher Lennertz, Alan Menken
Hrají: James Franco, Jonah Hill, Kristen Wiig, Seth Rogen, Edward Norton, Salma Hayek, Paul Rudd, Bill Hader, Michael Cera, David Krumholtz, Danny McBride, Nick Kroll, Craig Robinson, Conrad Vernon, Sugar Lyn Beard
Producenti: Megan Ellison, Evan Goldberg, Seth Rogen, Conrad Vernon
Střih: Kevin Pavlovic
Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 25.08.2016 Falcon
Slovensko V kinech od: 11.08.2016 Itafilm
USA V kinech od: 12.08.2016 Sony Pictures

http://www.csfd.cz/film/364317-buchty-a-klobasy/
http://www.imdb.com/title/tt1700841/
http://www.sausagepartymovie.com/site/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?