Přeskočit na hlavní obsah

Sedm statečných | The Magnificent Seven [60%]

Letos se s těmi předělávkami roztrhl pytel. Neznamená to ovšem, že by jejich kvantita nějak předznamenávala jejich kvalitu. Právě naopak. Tak jako tak, v současné době můžete najít v kinech předělávku jednoho z nejkultovnějších westernů - Sedmi statečných. Jak si tahle novodobá, hned několika hvězdami podpořená moderní adaptace vede oproti téměř šestapadesát let starému originálu? A zvládl režisér Antoine Fuqua opodstatnit existenci remaku na ploše něco málo přes dvě hodiny?


Sam Chisolm (Denzel Washington) loví zločince napříč divokým západem a snaží se tak spravedlivě potrestat ty, kteří si mysleli, že už spravedlnosti utekli. Poté, co právě jednoho takového zločince dopadne, jej osloví dvojice farmářů s prosbou o pomoc. Nedaleké městečko vykořisťuje bohatý důlní magnát, který má nejen podplaceného místního šerifa, ale také má v plánu vymazat město kvůli jeho nerostnému bohatství z mapy. Sam se prvně tomuto úkolu brání, avšak jen do momentu, než zjistí kdo je onen magnát. S Bartholomew Boguem (Peter Sarsgaard) má totiž nevyřízené účty... 


Už několikrát jsem se tu rozepisoval o tom, že předělávání těch největších klasik a kultovních filmů je špatný nápad. Zvláště jedná-li se o tak důvěryhodně známou látku, jakou je Sedm statečných. Bohužel, nic co vám snímek v rámci své téměř dvě a čtvrt hodinové délky nabídne, vás nepřesvědčí o opaku. Antoine Fuqua totiž jede na volnoběh a tvůrce True Detective Nic Pizzolatto nezvládá scenáristicky nabídnout nic, co by stálo za řeč. 

Nových Sedm statečných je totiž víceméně průměrným blockbusterovým pokusem napodobit originál, z roku 1960 za přítomnosti hned několika známých tváří. Problém ovšem je, že se až na westernové reálie nejedná příliš o western. Tvůrci se sice strašně moc snaží vás obalamutit, přesto ona westernová atmosféra je ta tam, stejně jako velká část postav v takto nastaveném kontextu příliš nefunguje. Film navíc nezvládá předvést cokoliv památného nebo zvláštního, čím by vůbec opodstatnil svoji existenci. 

Tomu nepomáhá ani zpracování, které byť celkem slušně podává velkolepé přestřelky a akční scény, atmosférou a dynamikou je to spíš jinak okostýmovaný moderní akční blockbuster, spíše než že by to připomínalo western. Herci se snaží působit drsně jako Clint Eastwood nebo John Wayne, bohužel jim to příliš člověk nežere, jak se říká. Denzel jede svoji drsnou polohu (která je fajn), Chris Pratt zase to, co od něj fanoušci očekávají. Připočtěte si k tomu podivného Ethana Hawkea a Vincenta D'Onofrioa, pár průměrných přicmrndávačů a celkem obstojného záporáka v podání Petera Sarsgaarda a máte výsledný koktejl, který není vyloženě špatný, nějaké výjimečné kvality od něj ale také nečekejte. 

Téměř dokončenou hudební kompozici tragicky zesnulého Jamese Hornera dodělal Simon Franglen, přesto se nevymanil z otěží toho, co bylo pro Hornera často typické. Hudebně je totiž Sedm statečných těžce neoriginální a spíše než něco nového, se jedná o sázku na jistotu variací předchozích úspěšných hudebních motivů, které Horner napsal nebo u kterých se inspiroval. Čekáte-li novou památnou melodii, jako v případě originálu, případně její variaci a modernizaci, čekejte dále. O to více zamrzí právě tento fakt, když se u závěrečných titulků právě tato důvěrně známá melodie rozezní. 

Ve výsledku je tak nových Sedm statečných spíše jakýmsi průměrným akčním blockbusterem, spíše než pokusem oživit westernový žánr, jako to v posledních letech zkoušely filmy Opravdová kuráž nebo Spása. Pokud jste fanoušky originálu, tohle vás příliš nepotěší. Předvídatelný, šablonovitý a podivně uchopený film sice v rámci možností funguje jako zábava na podzimní večer, nad rámec toho ovšem nic jiného nečekejte.         
Aktualizace kultovky se opět nevyvedla. Nových Sedm statečných je spíše než modernizací parádního westernu moderní akčňák, který si na western jenom snaží hrát. Předvídatelné, bez přehnané nápaditosti a originálnosti. V několika momentech v rámci možností funguje ale v drtivé většině sklouzává do hlubin průměru. Na ty nejlepší westerny to ale nemá ani omylem, stejně jako to ani vzdáleně nedosahuje kvalit originálu, který si bere za předobraz. Úvodní a závěrečná přestřelka jsou ale fajn.    
10% Nacisti
20% Česká historie
20% Precizní atmosféra
50% Světové zpracování
Sedm statečných
(The Magnificent Seven, Sedem statočných)
Akční / Western
USA, 2016, 130 min


Režie: Antoine Fuqua

Scénář: Nic Pizzolatto, Richard Wenk
Kamera: Mauro Fiore
Hudba: James Horner, Simon Franglen
Hrají: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Byeong-heon Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett, Peter Sarsgaard, Luke Grimes, Matt Bomer, Billy Slaughter, Ritchie Montgomery, Sean Boyd, Cam Gigandet, Jonathan Joss, Mark Ashworth, Clint James, Dane Rhodes, Sean Bridgers, William Lee Scott, Griff Furst, Kevin Wayne, Dylan Kenin, Kevin Wiggins, Jackson Beals, Miles Doleac, Eric C. Schmitz, Lyle DeRose, Vinnie Jones
Producenti: Roger Birnbaum, Todd Black
Střih: John Refoua
Scénografie: Derek R. Hill
Kostýmy: Sharen Davis

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 22.09.2016 Forum Film CZ
Slovensko V kinech od: 22.09.2016 Forum Film SK
USA V kinech od: 23.09.2016 Sony Pictures

http://www.csfd.cz/film/398794-sedm-statecnych/
http://www.imdb.com/title/tt2404435/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?