Přeskočit na hlavní obsah

Chronic [60%]


Pomalu nám začíná filmový podzim a to znamená jediné. Do kin se řítí filmy, které se snaží předvést trochu něco hlubšího, než jen popcornovou zábavu pro masy. Jedním z právě takových snímků je také novinka Michaela Franca Chronic, která loni získala ocenění za nejlepší scénář na festivalu v Cannes. Od 8. září ji ovšem najdete i v nabídce českých kin a koncem září i v těch slovenských. Máte-li zrovna náladu na náročnější podívanou, vyplatí se zajít si na tohle drama? 

David (Tim Roth) pracuje jako ošetřovatel smrtelně nemocných pacientů. Náplní jeho práce je se starat o umírající vážně nemocné pacienty, jejichž poslední dny a týdny v životě jim asi nikdo nezávidí. Smrt však pro Davida v jeho povolání není ničím zvláštním či šokujícím, spíše pomáhá svým klientům připravit se na ni jako vysvobození z vleklé nemoci, která je připravila o život. Jeho přístup k smrti i uvolněné chování tváří v tvář smrti však vyvolává otázky nejen jeho okolí, ale i pozůstalých a rodinných příslušníků. David sám si v životě protrpěl nejednu bolestivou ztrátu a právě péče o podobně postihnuté jedince je jeho vysvobozením z kruté reality. Není však za jeho zájmem o své klienty přeci jen něco víc? 

Chronic je podivný snímek. Režisér Michael Franco jako by se na své diváky snažil přenést spíše atmosféru nezáviděníhodného povolání spojeného s rozsudkem smrti, který pro mnoho pacientů jejich diagnóza znamená, spíše než vyprávět celistvý příběh. Jeho hrdina se tak stává jen kousek depresivní mozaiky na pomezí života a smrti, kde se balancují osudy dříve nadějných osobností a neoddalitelné smrti, která je čeká. I v rámci toho ovšem postupně stíhá vyprávět jednotlivé fakta ze života Davida, která postupně odhalují jeho příběh a skutečné motivace a osobnost.  


Ovšem i přes několik silnějších momentů a přístup k tématu bez jakýchkoliv servítek a přešlapování na místě, se film v rámci oné hodiny a půl, které vám zabere, ocitá v jistém vakuu mortality, lidství a osobních pohnutek, které drží diváka v pozadí a vžít se do postav v příběhu je tak obtížné. Další výtkou je pak nepříliš vydařená gradace filmu, která je zakončena nepříliš šťastně zpracovaným koncem, který výsledný dojem z filmu trochu kazí. 

Zpracováním se jedná o slušnou dramatickou práci, kde prim hrají intimní momenty a téměř tiché záběry lidí, srovnávajících se s nelehkým životním údělem. Yves Cape svojí kamerou nechává vyznít některé momenty delšími záběry bez střihu, aby podtrhl jejich atmosféru a vytáhl tak roli jednotlivých postav. Emocionální dopad některých momentů je tak silný, také díky samotnému zpracování nemocí a beznaděje pacientů, především pak ale díky slušným hereckým představitelům, kterým dominuje skvělý Tim Roth v hlavní roli.

Chronic je tedy záležitostí pro užší sortu lidí, kteří od filmového zážitku v kině čekají nějaké osobní poselství a názor na nelehký úděl některých jedinců. Život a smrt, naděje a beznaděj, realita a vlastní svět. Jsou-li osobní dramata s přesahem vaší doménou, pak je to film právě pro vás.           
Osobní drama ošetřovatele smrtelně nemocných, která zvládá zaujmout ale i znepokojit. Tenká hranice mezi životem a smrtí a studie toho, co mortalita znamená nejen pro smrtelně nemocné ale také pro jejich rodinu a přítele. Škoda jen toho nepříliš zvládnutého závěru.  
40% Drama
40% Smrt 
20% Vypořádávání se s realitou

Chronic
Drama
Mexiko / Francie, 2015, 92 min

Režie: Michel Franco
Scénář: Michel Franco
Kamera: Yves Cape
Hrají: Tim Roth, Bitsie Tulloch, David Dastmalchian, Nailea Norvind, Claire van der Boom, Sarah Sutherland, Tate Ellington, Joe Santos, Michael Cristofer, Kari Coleman, Dan Gordon
Producenti: Gabriel Ripstein, Michel Franco, Gina Kwon, Moisés Zonana
Střih: Julio Perez IV
Kostýmy: Diaz Jacobs

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 08.09.2016 Film Europe
Slovensko V kinech od: 22.09.2016 Film Europe
Francie V kinech od: 21.10.2015 Wild Bunch Distribution
Mexiko V kinech od: 08.04.2016 Videocine Distribución

http://www.csfd.cz/film/403374-chronic/
http://www.imdb.com/title/tt3850496/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?