Přeskočit na hlavní obsah

Ve jménu krve | Blood Father [60%]

Mel Gibson je už dlouhodobě v Hollywoodu v nelibosti. Díky lapáliím v osobním životě, nevybíravému chování a poznámkám byl na několik let v Hollywoodu na černé listině lidí, se kterými nechce mít nikdo nic společného. V posledních letech se ovšem snaží o jakýsi návrat (seč u hlavounů má útrum, viz například kampaň za jeho režii Iron Mana 4, kterou Robert Downey Jr. nedávno prosazoval), byť jeho nové filmy jsou spíše fajn žánrovkami než čímkoliv jiným. K něčemu podobnému se ovšem hlásí jeho letošní akční novinka Ve jménu krve, kde se už od trailerů tvůrci snaží hrát na podobnou notu, jakou před lety rozjeli Liam Neeson a producent Luc Besson se svým hitem 96 hodin. Od té doby se tenhle vzor snažilo následovat hned několik dalších filmů. Otázkou tedy zůstává. Je snímek Ve jménu krve následovníkem tohoto trendu nebo přináší něco víc? 
Link (Mel Gibson) dělá tetování ve svém karavanu uprostřed malé komunity. Je bývalým zločincem, který je žije již nějakou dobu v podmínce, která značně omezuje jeho možnosti. Snaží se ale dát svůj život do pořádku a tak dodržuje podmínky svého propuštění, navíc bojuje se svým alkoholismem a snaží se zůstat střízlivý. Veškerá jeho snaha ale přichází vniveč v momentě, kdy se jeho pohřešovaná dcera po letech ozve, že je v problému. Na stopě ji jsou totiž překupníci drog z jihu, kteří ji chtějí zabít. I když Vzat Linka a Lydie (Erin Moriarty) nebyl nikdy ideální a několik let se neviděli, rozhodně nehodlá svoji dceru zločincům vydat. Dvojice se tedy musí vydat na útěk... 

Musím říct, že se mi snaha Mela Gibsona se prosadit v průmyslu, kde je tak trochu pořád na černé listině, zamlouvá. Ať už je v soukromí jaký chce, hrát tenhle Australan jednoznačně umí a jeho charisma a působivý chraplák ani s léty a vráskami příliš neutrpělo. A když ho poté člověk najde v řízné žánrovce, která jeho hereckému projevu parádně sedne, o to líp. Ve jménu krve je totiž přesně to, co slibuje od prvních materiálů. Akční béčko o znovunalezení otce s dcerou na pozadí války gangů a intrik překupníků drog. Nic víc, nic míň. Pokud je tohle to, co od novinky očekáváte, pak směle dál. 

Jean-François Richet totiž na ploše necelé hodiny a půl servíruje poměrně slušnou podívanou, které sice podrážejí nohy trochu zbrklé a nedomyšlené scenáristické kličky a občasná lacinost vyprávěného materiálu (což se ovšem od béčkové produkce dá tak trochu čekat, že), přesto zvládá vybalancovat tyto neduhy slušným hlavním hrdinou, ve kterém Gibson tak trochu reflektuje i svoji osobní situaci. A možná právě proto je jeho casting do role podobně problematického hlavního hrdiny tak přesný. Ať už totiž John Link má své problémy a rozhodně není typickým good guyem, člověk mu nemá problém fandit v jeho nezáviděníhodné situaci. 

Celé to navíc vypadá až překvapivě schopně. Hudební stránka Svena Faulconera příliš prostoru pro vyniknutí sice nedostane, ovšem kamera Roberta Gantze rozhodně zaujme, především proto, že jí napomáhají praktické triky, namísto přehršle digitálního balastu, jako bývá v hlubinách této produkce zvykem. Díky tomu nepůsobí Ve jménu krve úplně jako současné akční béčko, spíše ale jako něco z devadesátek s příměsí vizuálu a motivů z počátku nového tisíciletí. A to je kombo, které překvapivě dobře šlape od začátku až do konce a nebýt právě slabší dějové stránky, některých hereckých výkonů (Erin Moriarty nezvládá držet krok, William H. Macy má zase příliš málo prostoru) a slabších záporáků (Diego Luna moc jako děsivý gangster nefunguje, Michael Parks pro změnu střídá skvělé momenty s těmi hodně špatnými), mohl film mířit podstatně výš. Takhle je to ve výsledku jen slušná žánrovka se skvělým Gibsonem.         

Ve jménu krve je tedy spíše záležitostí pro fanoušky žánru a akčních béček, spíše než pro kohokoliv jiného. Navíc máte-li rádi Mela Gibsona jako herce, pak není jediný důvod, proč vám film vymlouvat. Předvádí tu totiž jeden z nejlepších výkonů za hodně dlouhou dobu. Pokud máte akci a béčka v krvi, případně si potrpíte na problematické hrdiny a jejich malá dramata a nevadí vám příměs olova, pak směle do kina.           
Slušné akční videobéčko, které nabízí skvělého Gibsona a trochu zaostávající zbytek. Herecky a scenáristicky slabší, přesto značnou část filmu zachraňuje solidní vizuál, slušná režie a hlavní hrdina. Tenhle mix devadesátek a ranných akčních filmů nového tisicíletí ale fanoušky žánru rozhodně potěší.  
50% Akce
25% Kartely
25% Mel Gibson
Ve jménu krve
(Blood Father, V mene krvi)
Akční / Thriller
USA, 2016, 88 min
Režie: Jean-François Richet
Předloha: Peter Craig (kniha)
Scénář: Peter Craig, Andrea Berloff
Kamera: Robert Gantz
Hudba: Sven Faulconer
Hrají: Mel Gibson, Erin Moriarty, Diego Luna, William H. Macy, Elisabeth Röhm, Dale Dickey, Raoul Max Trujillo, Michael Parks, Daniel Moncada, Katalina Parrish, Luce Rains, Tait Fletcher
Producenti: Sébastien K. Lemercier, Pascal Caucheteux
Střih: Steven Rosenblum
Kostýmy: Terry Anderson

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 15.09.2016 Bohemia MP
Slovensko V kinech od: 15.09.2016 Continental
USA V kinech od: 26.08.2016 Lionsgate US

http://www.csfd.cz/film/376160-ve-jmenu-krve/
http://www.imdb.com/title/tt3647498/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous