Přeskočit na hlavní obsah

Neon Demon | The Neon Demon [40%]

Nicolas Winding Refn se za posledních pár let vyšvihl mezi osobité tvůrce, na které se vyplatí si dát pozor. Může za to především jeho film z roku 2011 Drive, který jej rázem vyšvihl mezi elitu. I přes veškerou snahu jeho další film Jen Bůh odpouští takového ohlasu nedosáhl a i když se od Neon Demon čekaly velké věci, první zahraniční ohlasy taky nebyly dvakrát vstřícné. 



Jesse (Elle Fanning) přijíždí do Los Angeles po úmrtí rodičů, aby se stala úspěšnou modelkou. Ve svém útlém věku a se svojí přírodní krásou pro to má ty nejlepší předpoklady. Díky jednomu focení se svým kamarádem se jí otevírají dveře k těm největším umělcům v oboru a její hvězda začíná stoupat vzhůru. Tam kde ovšem jedna hvězda začíná zářit, další začíná vyhasínat a svým nečekaně rychlím postupem se Jesse ocitá v nelibosti svých kolegyň, které začíná nahrazovat. Svět módního průmyslu ovšem může být krutý, zvláště pro tak křehkou dívku jako Jesse...

Předně je třeba říci, že mám rád Refnovu tvorbu i před Drive. Série Dealer je hodně fajn a především Bronson s Tomem Hardym patří k mým hodně oblíbeným snímkům. Naopak Jen Bůh odpouští pro mě bylo velké zklamání, kde se styl a šokující prvky staví do popředí, zatímco obsahová stránka pokulhává a balancuje někde mezi průměrným osobním dramatem a do extrému zahnanou neúmyslnou parodií na artové snímky z asijského prostředí. A bohužel, v tomhle trendu pokračuje i novinka Neon Demon, která právě vstupuje do českých a slovenských kin. 

Je mi jasné, že podobně jako u jeho předešlého snímku, i zde bude část publika, která bude u snímku Neon Demon slintat blahem. Já to bohužel nebudu. Byť totiž Refnova novinka opět vizuálně převyšuje konkurenci o rozdíl třídy a samotné obsazení filmu je taky až na pár výjimek relativně fajn, samotná obsahová stránka je natolik podivná a samoúčelně šokující a škrobená, že nemohu jinak. Svět módního průmyslu je krutý a ve své podstatě chladný, přesto tenhle thriller zasazený do takového prostředí ne vždy úplně funguje. A byť videoklipový styl, který v úvodu Refn ve filmu praktikuje, nastartuje film poměrně slušně, Neon Demon se postupem času zpomaluje a jeho vnitřní setrvačnost jej neudrží v chodu. S blížícím se finále se navíc film během několika minut úplně zastaví a stagnuje na místě, což je ve výsledku hodně rušivé a snímek se z téhle stopky už nevzpamatuje, i když se Nicolas Winding Refn pokouší film rozjet v závěru hodně explicitními a šokujícími momenty. Marně.      

Na druhé straně film ovšem nabízí již zmíněnou hodně působivou vizuální stránku, kde prim hraje parádní kamera Natashy Braiser, která je tím čím film zaujme především. Výprava odvádí svůj lví podíl na vizuálním stylu, byť právě mistrné snímání a parádní záběry rezonují v člověku i několik hodin po projekci.  V kombinaci s hudebním doprovodem Cliffa Martineze pak vytváří film audiovizuální zážitek, který si rozhodně s ničím nespletete. 


V souhrnu je tedy škoda, že scénář film stahuje do hlubin nepříliš výrazné podívané. Zajímavý nápad, skvělá audiovizuální stránka, v rámci možností slušné obsazení a dvě hodiny něčeho, co mělo potenciál psát historii, přesto končí podobně jako Jen Bůh odpouští. Záležitost pro úzkou skupinu lidí, kde je opět velký nepoměr v ohledu obsah vs. forma.   
Neon Demon je podivnost, díky které si Refn svoji reputaci nenapravil. Spíše jen dokázal opět to, že díky úspěchu Drive mu úspěch stoupl do hlavy a i přesto, že zvládá předvést audiovizuálně podmanivou podívanou, obsahová stránka jeho filmů a postavy se pohybují mezi průměrným dramatem a pseudouměleckou křečí, která moc nebaví a díky tomu i ony šokující momenty vyznívají trochu naprázdno. Zkrátka záležitost pro úzkou skupinu lidí, kteří jsou ochotni se naladit na stejné myšlenkové pochody, jako má NWR. To já bohužel ani tentokrát nejsem. 
20% Móda
20% Mysteriozno 
30% Atmosféra
30% Póza
Neon Demon
(The Neon Demon)
Thriller / Horor / Mysteriózní
Francie / Dánsko / USA, 2016, 117 min

Režie: Nicolas Winding Refn
Scénář: Nicolas Winding Refn, Mary Laws, Polly Stenham
Kamera: Natasha Braier
Hudba: Cliff Martinez
Hrají: Elle Fanning, Jena Malone, Keanu Reeves, Christina Hendricks, Abbey Lee, Bella Heathcote, Karl Glusman, Desmond Harrington, Alessandro Nivola, Charles Baker, Jamie Clayton, Lucas Di Medio, Cody Renee Cameron, Rebecca Kiser
Producenti: Nicolas Winding Refn, Vincent Maraval, Sidonie Dumas, Lene Børglum
Střih: Matthew Newman
Kostýmy: Erin Benach

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 22.09.2016 Film Europe
Slovensko V kinech od: 22.09.2016 Film Europe
Dánsko V kinech od: 09.06.2016 Scanbox Den.
Francie V kinech od: 08.06.2016 Gaumont Distribution
USA V kinech od: 24.06.2016 Broad Green Pictures

http://www.csfd.cz/film/348578-neon-demon/
http://www.imdb.com/title/tt1974419/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?