Přeskočit na hlavní obsah

Fantastická zvířata a kde je najít | Fantastic Beasts and Where to Find Them [75%]


A je to tady, fanoušci světa Harryho Pottera se konečně dočkali. Očekávaný spin-off Fantastická zvířata a kde je najít přichází do českých a slovenských kin a s ním velká očekávání, neboť studio má s touto značkou veliké plány. Podle nového scénáře J. K. Rowlingové má totiž dnešní novinka připravit půdu také hned pro několik dalších pokračování, ve kterých by mělo nakonec dojít i na duel Brumbála a Gindelwalda. To bychom se ovšem předbíhali. Tou nejdůležitější otázkou pro nynějšek je - dokáží Fantastická zvířata stát na vlastních nohou a nabídnout příběh hodný svého předchůdce?

Nějaký čas předtím, než Mlok Scamander (Eddie Redmayne) vydal svého legendárního průvodce světem magických zvířat a živočichů, se vydal do Spojených států, kde se od překupníka snažil získat jeden z velice vzácných exemplářů. Již po příjezdu se však ocitá ve společnosti, která pohlcena strachem, je na pokraji války. Aby toho nebylo málo, náhodou své příruční zavazadlo, které obsahuje desítky magických tvorů, ztratí z dohledu a několik z nich unikne. V americké kouzelnické společnosti ovšem panuje jejich přísný zákaz a tak se Mlok s pomocí svých nových přátel musí vydat kouzelná zvířata zachránit, než bude pozdě... 

Fantastická zvířata jsou zajímavá zkušenost. J.K. Rowlingová si totiž místo napsání předlohy vyzkoušela hned přímo scénář k novince, což ji (minimálně v prvních dvou třetinách filmu) jde náramně dobře. Zvládá totiž i v rámci jiného média napodobit svůj cit pro interakci mezi postavami (a především nápadité postavy samotné). Nové hrdiny si tak i přes občasnou nucenost zamilujete překvapivě rychle a za pár minut už nebudete mít na Harryho ani pomyšlení. Fantastická zvířata totiž dokáží odstartovat překvapivě svědomitě a nápaditě s takovou vervou, až srdce zaplesá nad tím, jak se to vlastně všechno povedlo (na rozdíl třeba od Hobita, který se pokoušel o přesně to samé a ztroskotal kolosálně). I když se totiž jedná o atmosférou trochu odlišnou zkušenost, která se především odehrává v dosti odlišném magickém prostředí, pořád je zde dostatek styčných bodů díky kterým se fanoušci série (ať již knižní nebo filmové) budou cítit doma a noví diváci se naneštěstí nebudou až na pár narážek ztrácet. 

Rowlingová s Davidem Yatesem totiž zvládají prodat skvěle diametrálně odlišnou kouzelnickou společnost, zatímco vypráví na jedné stranně více rodinný příběh a na straně druhé připravují půdu pro připravovaná další pokračování. To vše je na svém místě jak má být a díky novým a sympatickým hrdinům nemůže pokračování přijít dostatečně rychle. Naneštěstí ovšem několik ne úplně dobrých rozhodnutí začne přebírat prim v druhé polovině filmu, což novince z kouzelnického světa začne trochu kazit výsledný dojem.  

Je to totiž poslední třetina, kdy filmu začne tak trochu docházet dech. Po poctivém budování atmosféry a postupném odhalování charakterů je odstaven příjemně démonický Colin Farrell  na druhou kolej a jeho náhrada je... špatná. Finální konfrontace, kterou má celý tento příběh vyvrcholit totiž díky zvolenému protivníkovi našich hrdinů je neskutečně nudná a nicneříkající, kde sledování deset minut se pohybujícího čehosi vážně není ekvivalentní nějakému většímu či zajímavému souboji. Zvláště poté, co drtivou část filmu scénář nahrával do karet podstatně zajímavějšímu a nápaditějšímu Farrellovi, který je vyjma jedné (přesto skvělé) konfrontace v metru jakoby úplně v závěru vyškrtnut z filmu. A aby toho nebylo málo, závěrečné odhalení skutečné identity jeho postavy a jejího napojení na legendárního Grindelwalda (což byl předmět horlivých diskuzí před premiérou) je asi nejblbější možnou variantou, jak k této otázce přistupovat. Film navíc v závěru potvrdí nedávno oznámeného Johnnyho Deppa pro své další díly, který i na ploše několika desítek sekund značně snižuje očekávání na další Fantastická zvířata. Jeho křepčení a jednolitý herecký projev se začíná strašně zajídat a otravovat.

Na druhé straně nový hrdina v podání Eddieho Redmaynea je vskutku sympaťák a jeho sidekick Dan Fogler vám překvapivě rychle přiroste k srdci (u Foglera to platí dvojnásob, neboť od komedií typu Skóruj! ušel docela se svojí situační komedií docela kus cesty). Jejich dvojí dámský doprovod si sice vybere i slabší chvilky, přesto vyloženě nevadí. Potěší také malá role pro Rona Perlmana. Na druhé straně zase trochu vadí celá dějová linka s kultisty především díky podivným výkonům Ezry Millera a Samanthy Morton     

Vizuálně pak Yatesovi posun o několik dekád zpět výrazně pomohl. Digitální triky sice místy pořád nejsou tak úplně přesvědčivé, přesto to vyjma finálního souboje příliš nevadí. Iluze USA let minulých funguje na jedničku a celému magickému světu Harryho Pottera dodává zvláštní temný šmrnc. Napomáhá tomu i slušná výprava, díky které Fantastická zvířata jednoduše vypadají dobře, i když jejich triky místy ne. Hudebně se o kulisu postaral James Newton Howard, který se naštěstí rychle odpoutal od v propagaci používaných motivů z původní série a vydal se vlastní cesto. Nabídne v průběhu filmu hned několik zajímavých motivů jejichž chytlavost ovšem dosvědčí až čas.   

Co tedy k snímku Fantastická zvířata a kde je najít říci závěrem? Tvůrcům se to povedlo. Ne sice tak jak by si asi přáli, přesto je výsledný snímek více než slušným návratem do kouzelnického světa, byť v jiné době a jiné společnosti. Atmosféra, nostalgie a důvěrně známé i neznámé motivy ze světa J. K. Rowlingové tu zkrátka jsou. Nový hrdinové jsou dostateční sympaťáci na to, abyste s nimi chtěli trávit podstatně více času a celé to i přes své chyby obsahuje tu správnou kouzelnickou patinu, díky které to vedle svých starších bratříčků rozhodně nezapadne. Několik důležitých rozhodnutí a celá poslední třetina sice dojem z filmu výrazně kazí, přesto se tento výlet do amerického kouzelnického světa vyvedl a nejen že pobavil, docela zajímavě připravil půdu pro další pokračování. Jen by v nich nemusel být ten Johnny, sorry.  .  

I přes veškeré obavy se návrat do známého/neznámého kouzelnického světa Davidu Yatesovi a J. K. Rowlingové vyvedl. Noví hrdinové jsou zatraceně fajn a když je důraz na ně, strašně dobře to šlape a srdce fanouška zaplesá. Redmayne a Fogler jsou zkrátka super dvojka, které chci vidět více. Škoda jen, že v momentě kdy dojde na nějaký všeobjímající příběh, kvalita jde hodně dolů a závěrečný souboj je pak hodně velkou kaňkou na jinak slušném příběhu. Trestuhodně nevyužitý Colin Farrell, podivný a otravný Ezra Miller a už vůbec nemluvím o tom závěrečném twistu netwistu. I tak ale palec hodně nahoru a i přes toho neskutečně otravného Deppa dávají Fantastická zvířata hodně důvodů, proč se těšit na další díly. Takže úkol splněn.    
30% Kouzla
20% Magičtí tvorové
20%Americká kouzelnická společnost
20% Další nadané dítě
10% Návrat do kouzelnického světa

Fantastická zvířata a kde je najít
(Fantastic Beasts and Where to Find Them, Fantastické zvery a ich výskyt)
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2016, 133 min

Režie: David Yates
Předloha: J. K. Rowling (kniha)
Scénář: J. K. Rowling
Kamera: Philippe Rousselot
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Eddie Redmayne, Dan Fogler, Colin Farrell, Ron Perlman, Katherine Waterston, Alison Sudol, Ezra Miller, Samantha Morton, Jenn Murray, Jon Voight, Gemma Chan, Carmen Ejogo, Christine Marzano, Faith Wood-Blagrove, Lasco Atkins, Paul Bergquist, Jason Redshaw, Mitchell Thornton, Peter Breitmayer, Miroslav Zaruba, Akin Gazi, Attila G. Kerekes, Kornelia Horvath, Lobna Futers, Johnny Depp
Producenti: J. K. Rowling, David Heyman, Steve Kloves, Lionel Wigram
Střih: Mark Day
Scénografie: Stuart Craig, James Hambidge
Kostýmy: Colleen Atwood

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 17.11.2016 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 17.11.2016 Continental
USA V kinech od: 18.11.2016 Warner Bros. US
Velká Británie V kinech od: 18.11.2016 Warner Bros. UK

http://www.csfd.cz/film/352314-fantasticka-zvirata-a-kde-je-najit/
http://www.imdb.com/title/tt3183660/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous