Přeskočit na hlavní obsah

Zúčtování | The Accountant [75%]


Podzimní nabídka kin nabízí hned několik zajímavých kousků, které míří do nabídky tuzemských multiplexů. Jedním z nich je také snímek Zúčtování, ve kterém se představí Ben Affleck coby osobitý účetní pro ne zrovna legální podniky. Vyplatí se na tuhle podívanou v režii Gavina O'Connora, zodpovědného třeba za filmy Hokejový zázrak nebo Warrior, vyrazit do kin, nebo je tenhle snímek dalším z řady zklamání, kterých letošní filmová sezona přinesla více než dostatek?   

Christian Wolff (Ben Affleck) je geniálním účetním, kterého si platí největší kriminální špičky. Díky svému tréninku totiž umí s čísly zázraky. Trpí totiž silnou formou autismu, se kterou jeho otec bojoval namísto léčení tvrdým výcvikem. Díky tomu má Christian mnohé talenty, z nichž se mu budou i další hodit, neboť se ocitá v hledáčku federálního vyšetřování, které vede agent Ray King (J. K. Simmons), pro kterého je Wolffova práce jedním ze stinných momentů kariéry, které chce ovšem napravit než půjde do důchodu...    



Zúčtování je tak trochu podivný snímek. To neznamená ale, že je špatný, ani omylem. Jen zkrátka podobných filmů v poslední době v kinech nenajdete. Gavin O'Connor totiž natočil poměrně zajímavý příběh, který kombinuje prvky thrilleru a dramatu, zatímco nezapomíná na otázky samotného postižení a nadsázku, která je v takovémto případě jen vítaným osvěžením jinak vážného filmu. Jedním z problémů filmu je ovšem fakt, že ne vždy tahle nadsázka funguje na sto procent a především v závěru, dojde k několika odhalením, jejichž uvěřitelnost trochu pokulhává a spíše působí strojeně a vyumělkovaně. Jako zbytečná nadstavba pak působí i samotná sekundární linka s vyšetřováním, na kterou jako by film po většinu času zapomněl a vrátil se k ní až v závěru, kdy bylo potřeba nějakým způsobem podpořit rozřešení celého filmu.


Úroveň sekundární linky vyšetřování podkopává i Cynthia Addai-Robinson, jejíž vyšetřovatelka nejen že používá techniky jako vyňaté z Kriminálky Las Vegas a jejích odnoží, ale ani je nedokáže dostatečně věrohodně prodat. Z celého obsazení tak vychází z hlavních hráčů nejhůře. Naopak Ben Affleck i přes značnou podivnost své postavy, která svádí až trochu k parodii, funguje v hlavní roli výborně a zvládá vybalancovat situační humor, osobní drama a surovou preciznost chladnokrevně kalkulujícího protagonisty. Kousek filmu si pak pro sebe zvládá ukrást Jon Bernthal, kterému podobně namyšlení bastardi jednoduše jdou.

I přesto že film tedy v kinech zabere necelé dvě hodiny vašeho času, nestíhá nudit a naopak zvládá zaujmout hned několika scénami, které se zaryjí do paměti více, než mnohé celé filmy za poslední dobu. Může za to i precizně zvládnutá audiovizuální stránka. Gavin O'Connor si jasně hlídá mrazivě odměřenou atmosféru, což podporuje solidní choreografie akčních scén a pojetí hlavního hrdiny, který částečně svým přístupem boří žánrové i všeobecně filmové postupy v některých momentech. Ne vždy úplně přesvědčivě, přesto si zaslouží pochválit alespoň za snahu nesklouzávat ke klasickým šablonám v rámci jednotlivých stereotypů a žánrů, ale vyzkoušet něco nového.            

Zúčtování tak v konečném pohledu má několik svých menších nedostatků a ne vždy se jedná o přesvědčivý film tak, jak asi tvůrci zamýšleli, přesto se jedná o výrazně osobitou podívanou, která bezesporu zaujme i nad rámec žánrové podívané. Surová, atmosferická a místy i s náznaky lehkého humoru. Skvělí hlavní představitelé, slabší sekundární linka a ve výsledku rozhodně fajn dvouhodinovka v kině, kterou s ničím jiným za poslední dobu nezaměníte. V kontextu letošního filmového roku se jedná rozhodně o to lepší, co se do kina dostalo.       
Gavin O'Connor natočil poměrně zajímavý mix žánrů, který byť má své docela nepřehlédnutelné nedostatky a v mnoha ohledech si myslí že je přesvědčivější a uvěřitelnější, než ve skutečnosti je, přesto se jedná o jedno z těch pozitivních překvapení letošní jinak zklamavší filmové sezony. Ben Affleck je hodně fajn (i když jeho role trochu svádí k parodii, nikdy k ní nesklouzne), Jon Bernthal v omezeném prostoru také a nebýt poněkud nadbytečné sekundární linky o vyšetřování hlavního hrdiny (ve které úřaduje nepříliš působivá Cynthia Addai-Robinson se svojí variací na Kriminálku Las Vegas) možná až příliš vyumělkovaný a vykonstruovaný závěr, mohl film pomýšlet na vavříny. I tak se ovšem jedná o hodně fajn podívanou, která rozhodně v záplavě konkurenčních jednolitých žánrovek nezapadne. 
35% Atmosféra
25% Autismus
30% Chladně kalkulující hrdina
10% Vyšetřování
Zúčtování
(The Accountant, Účtovník)
Drama / Akční
USA, 2016, 128 min

Režie: Gavin O'Connor
Scénář: Bill Dubuque
Kamera: Seamus McGarvey
Hudba: Mark Isham
Hrají: Ben Affleck, Anna Kendrick, J.K. Simmons, Jon Bernthal, Jeffrey Tambor, John Lithgow, Michael Beasley, Boualem Hassaine, Ron Prather, Jason MacDonald, Ron Yuan, Alison Wright, Nick Arapoglou, Jason Davis, Cynthia Addai-Robinson, Jean Smart, Andy Umberger
Producenti: Lynette Howell Taylor, Mark Williams
Střih: Richard Pearson
Scénografie: Keith P. Cunningham
Kostýmy: Nancy Steiner

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 03.11.2016 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 27.10.2016 Continental
USA V kinech od: 14.10.2016 Warner Bros. US

http://www.csfd.cz/film/395620-zuctovani/
http://www.imdb.com/title/tt2140479/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous