Přeskočit na hlavní obsah

Místo u moře | Manchester by the Sea [75%]

Oscarová sezona se pomalu blíží ke konci a už za necelý měsíc budeme znát ty filmy, které si odnesou sošky nejcennější, a ty, kterým to zkrátka nevyjde. Jedním ze snímků, který má hned několik želízek v ohni je i snímek Místo u moře, který dnes startuje v českých a za měsíc ve slovenských kinech. Jak se vydařilo tohle chválené drama, v jehož hlavní roli se objevil Casey Affleck a které mimo hereckých kategorií bude bojovat také o ocenění za nejlepší film loňského roku?A vyplatí se na něj vyrazit do kina? 



Lee Chandler (Casey Affleck) nemá zrovna jednoduchý život. Zanedlouho se ovšem jeho situace rapidně změní v momentě, kdy zemře jeho bratr Joe (Kyle Chandler) a přenechá mu do opatrovnictví svého nezletilého syna Patricka (Lucas Hedges). Lee ovšem na takovou zodpovědnost není připraven, především díky vlastním hříchům, z minulosti, které znovu vyplývají napovrch.         

Místo u moře by se mohlo zdát na první pohled jako kterékoliv jiné dojemné drama útočící na umělecká ocenění, ale není tomu tak. Na rozdíl od ostatních filmů, ve kterých se pozornost soustředí na nemocného či jinak indisponovaného člověka, zde film představuje normálního muže, bratra zemřelého, který se naráz musí vypořádat s nepříjemnou a nezáviděníhodnou situací. Až s postupem filmu je pak odhalena neveselá minulost hlavního hrdiny a skutečný dopad, jaký na něj rodinná tragédie má. 

Režisér a scénárista Kenneth Lonergan navíc zvládá v rámci filmu vytvořit silnou atmosféru, ve které jednotlivé konfrontace a momenty jak z filmové současnosti tak flashbacky, vyznívají o to více. Napomáhá tomu trochu netradiční vyprávění příběhu, opírající se místy jen o náznaky, neboť to je vše, co příběh ke komunikaci se svým divákem potřebuje. Jediným výraznějším problémem jsou v tomhle ohledu snad jen některé momenty s postavou Lucase Hedgese, které působí možná snad jen trochu uměleji, než by bylo vhodné. Minimálně v porovnání se zbytkem hereckého ansámblu, kterému vévodí opět skvělý Affleck.   


Co se týče audiovizuálního zpracování, tady se jede na jistotu. Žádné komplikované pokusy nebo experimenty, ale slušná žánrová filmařina, která nechává spíše vyniknout herce a samotný příběh, než aby na sebe strhávala pozornost. Potěší možná snad jen slušný hudební doprovod Lesley Barber, který v několika momentech nakopne atmosféru a tíživost celého filmu tím správným směrem.

Místo u moře není kdovíjak zvláštním nebo ojedinělým snímkem, spíše však precizně odvedeným dramatem, ve kterém Kenneth Lonergan dává vyniknout svým hrdinům a jejich osudům. Nepříjemné, místy mrazivě kruté ale takový je holt život. Pokud si tedy na nezávislá dramata potrpíte, nehledejte dále. Tohle je film přesně pro vás. Pro ostatní je Místo u moře dalším z řady nezávislých dramat, kterým se vyplatí dát šanci už jen z principu.      

Poctivě natočené osobní drama, které na jedné rodinné tragédii rozebírá nepříliš záviděníhodný příběh obyčejného muže. Skvělé herecky i scénáristicky v možná příliš tradičně "oscarovém" balení. I tak se jedná o skvělý snímek, jenž si pozornost zaslouží.  
20% Lodě a rybaření 
50% Osobní tragédie
30% Dospívání a vyrovnání se se světem
Místo u moře
(Manchester by the Sea, Miesto pri mori)
Drama
USA, 2016, 137 min

Režie: Kenneth Lonergan
Scénář: Kenneth Lonergan
Kamera: Jody Lee Lipes
Hudba: Lesley Barber
Hrají: Casey Affleck, Lucas Hedges, Kyle Chandler, Michelle Williams, Heather Burns, Tate Donovan, Josh Hamilton, Matthew Broderick, Gretchen Mol, Tom Kemp, Anna Baryshnikov, Jeffrey Corazzini, Kara Hayward, Erica McDermott, Susan Pourfar, Kenneth Lonergan
Producenti: Chris Moore, Matt Damon, Kevin J. Walsh, Lauren Beck, Kimberly Steward
Střih: Jennifer Lame
Scénografie: Ruth De Jong
Kostýmy: Melissa Toth

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 02.02.2017 Falcon
Slovensko V kinech od: 02.03.2017 Itafilm
USA V kinech od: 18.11.2016 Roadside Attractions

http://www.csfd.cz/film/49606-misto-u-more/
http://www.imdb.com/title/tt4034228/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?