Přeskočit na hlavní obsah

Pobřežní hlídka | Baywatch [55%]


Návraty seriálových kultů ve filmové podobě jsou populární. A to ať už se jedná o vážně míněné pokusy nebo třeba pokus o zpracování osmdesátkové nebo devadesátkové atmosféry titulů s určitou porcí nadsázky. Takoví policisté z 21 Jump Street by mohli jen vyprávět. Ostatně podobným stylem se rozhodli vydat i tvůrci dnešní novinky, akční komedie Pobřežní hlídka založené na populárním stejnojmenném seriálu ze začátku devadesátých let. Povedlo se z legendární klasiky s Davidem Hasselhoffem a Pamelou Anderson vytřískat zábavný moderní blockbuster nebo je nová Pobřežní hlídka jen snahou o něco, co tam prostě není? 

Oblíbený plavčík Mitch Buchannon (Dwayne Johnson) má čuch na to, když se mu na pláži děje něco nekalého. Nová majitelka jednoho z místních podniků Victoria Leeds (Priyanka Chopra) podniká s pochybnými praktikami a na Mitchově pláži se po dlouhé době klidu začínají dít věci, které on nedopustí. Když už se objeví v jeho rajonu druhé mrtvé tělo v krátké době, které na sobě má nevysvětlitelné důkazy o vraždě, rozhodne se s tím něco dělat. Po ruce mu k tomu bude nová posila v týmu, bývalý olympijský reprezentant a problémový floutek Matt Brody (Zac Efron)...

Docela chápu tu snahu udělat z Pobřežní hlídky něco podobného, co se nedávno povedlo udělat s filmovou verzí Jump Street 21. Jasně, je zde celý problém toho, že parta okolo Mitche Buchannona nikdy s takovou porcí nadsázky nepracovala, aby si z toho mohlo filmové zpracování dělat podobným způsobem srandu (to by šlo až v případě spin-offu Baywatch Night), přesto bych tohle téma asi neotevíral. Kdyby se to dělalo vkusně a s podobnou nostalgickou nadsázkovou vervou, asi by s tím nikdo úplně problém neměl. To co je ovšem realita, je fakt, že tady to úplně nefunguje.

Pobřežní hlídka se totiž pouští do docela hodně podobných vod, byť na to nemá ani scénář, ani schopné vedení. To co tak může v trailerech vypadat výbušně, zábavně a našlapaně, je velká část toho, co by se dalo označit za pozitiva filmu. Tahle letní komedie totiž vystřílí velkou část svého arzenálu už ve zmíněných trailerech a na samotný film toho moc nezbude. A to je docela problém v případě filmu, který právě ony fungující dílčí momenty drží nad vodou.

Příběhově je totiž tahle letní podívaná hodně velká slabot, která nedává vlastně tolik prostoru k tomu se bavit. Nucenost střídá okoukanost a předvídatelnost a tak jediné, co vlastně ve filmu po tom všem zbude, je několik dobrých momentů (musím přiznat že některé segmenty jsou opravdu vtipné, jiné ovšem zase hodně zlé) a zbytek dílčích scén snažících se o humor. Kde nic není ani smrt nebere jak se říká. Je to škoda, neboť potenciál tu rozhodně byl a všichni zúčastnění očividně měli co říci.

Co se týče zpracování, tam se nové Baywatch drží stylistiky originálu s moderním twistem. Jinak řečeno, ti kdo jdou na novou Pobřežní hlídku kvůli vypracovaným tělům v plavkách zklamáni také nebudou. A to ať již se jedná o pánské či dámské osazenstvo. Místy sice film působí trochu digitálněji, než by bylo třeba, přesto, co se týče audiovizuálního balení, nějaká výrazná negativa se hledají těžko.

Zkrátka, nová Pobřežní hlídka je taková trochu promarněná šance. Jistě, v několika momentech nesmírně zábavný film, z drtivé většiny ovšem celkem nezajímavé přešlapování na místě, které právě těch pár skvělých momentů úplně nezachrání. Ve výsledku tak je nová pobřežní hlídka docela průměrnou podívanou, kterou by měl v případě pokračování ve stejném obsazení dostat do rukou někdo daleko schopnější. Takhle to totiž je víceméně promarněný potenciál, nuda a pár dobrých frků. Nic víc, nic míň.   
    
Tak tohle je trochu škoda. Potenciál (byť ne úplně přirozený) na další 21 Jump Street tu byl, to by to ovšem musel na starosti dostat někdo schopnější. Nová filmová Pobřežní hlídka má sice několik humorných momentů, které bez debat pobaví, v celku se ovšem jedná o docela utahaný, nevýrazný a ne zrovna příliš vtipný či nápaditý film, který veškerý svůj nejlepší materiál vystřílel už v propagaci. Asi bych to úplně nezavrhoval, přesto od Baywatch zázraky nečekejte.   
20% Vypracovaná těla v plavkách
15% Léto
15% Zločin
50% Pokus o další Jump Street
Pobřežní hlídka
(Baywatch, Pobrežná hliadka)
Akční / Komedie
USA, 2017, 119 min

Režie: Seth Gordon
Scénář: Damian Shannon, Mark Swift, Michael Berk (původní scénář), Gregory J. Bonann (původní scénář), Douglas Schwartz (původní scénář)
Kamera: Eric Steelberg
Hudba: Christopher Lennertz
Hrají: Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario, Priyanka Chopra, Kelly Rohrbach, Jon Bass, Yahya Abdul-Mateen II, Hannibal Buress, Ilfenesh Hadera, David Hasselhoff, John Cenatiempo, Brandon Larracuente, Amin Joseph, Rob Huebel, Jack Kesy, Oscar Nuñez, Pamela Anderson
Producenti: Michael Berk, Gregory J. Bonann, Beau Flynn, Ivan Reitman, Douglas Schwartz
Střih: Peter S. Elliot
Scénografie: Shepherd Frankel
Kostýmy: Dayna Pink

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 15.06.2017 CinemArt
Slovensko V kinech od: 15.06.2017 CinemArt SK
USA V kinech od: 25.05.2017 Paramount Pictures

https://www.csfd.cz/film/268056-pobrezni-hlidka/
http://www.imdb.com/title/tt1469304/
http://www.thebaywatchmovie.com/

Komentáře

  1. Tady pán říká, že kdyby to udělali do stylu 21 Jump Street byl by to velmi povedený film. Upřímně 21 Jump Street je jedna z nejhorších rádoby komedií za posledních 10 let co z hollywoodu vyšla a tenhle "expert" ze sebe dělá nějakého filmového kritika? Působí spíše jako 12 letá holka, která se sjíždí na posledních 3 Fast and Furious a Jump Street. Radši se už neztrapňujte a nikdy o ničem nemluvte :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?