Přeskočit na hlavní obsah

Detachment [75%]


Detachment


http://www.csfd.cz/film/282520-detachment/
http://www.imdb.com/title/tt1683526/

Režie: Tony Kaye
Scénář: Carl Lund
Hudba: The Newton Brothers
Hrají: Adrien Brody, Christina Hendricks, James Caan, Lucy Liu, Marcia Gay Harden, Bryan Cranston, William L. Petersen, Blythe Danner, Tim Blake Nelson, Doug E. Doug, Patricia Rae

Drama | USA, 2011


Tony Kaye je režisér, jehož jméno vám nejspíše nic neřekne. Jeho nový film se objevuje v kinech až teď, po čtrnácti letech od jeho debutu. Tím debutem ovšem byl jeden ze zásadních snímků posledních dvaceti let, Kult hákového kříže. Hned po něm pracoval Kaye hned na několika snímcích, ovšem díky finančním problémům a soudním sporům se ani Snowblind ani   Black Water Transit k divákům nakonec nedostali. Po tak dlouhé době ovšem nebude pro režiséra tak lehké zaujmout diváky a už vůbec ne příběhem, jehož variace se objevují co pár let. Aneb Kaye se pokouší divákům dokázat, že příběh nového učitele na problémové škole, co přinese morální prozření svému okolí, má stále co nabídnout. Posbíral pár známějších tváří v čele s Adrianem Brodym a vydal se na těžký boj o diváckou přízeň.   

Henry Barthes se živí jako suplující učitel po školách v okrese. Jeho nové dočasné působiště je však jedna z nejhorších škol v okrese. Věhlas je něco, co školu nezajímá, neboť do ní chodí nejhorší studenti z okolí. Učitelé u žáků nemají respekt, spíše naopak. Žijí pod útlakem agresivních mladistvých a jejich horlivě akčních rodičů. Všichni členové učitelského sboru se tak s tíhou problémů, jak školních tak v osobním životě, vyrovnávají po svém. Do toho přichází na školu Henry, nadějný učitel který si ještě nezkazil svůj charakter při souboji s nelehkou dobou ve které žije. Sám si totiž od dětství vláčí trauma, které způsobila smrt předávkováním jeho matky. Tato stále živá vzpomínka je s ním i v současnosti, kdy se stará o nemocného otce své matky. I přes odpor svých studentů se je však pokusí alespoň trochu napravit. A nejen je, na ulici nalézá mladou prostitutku, která jeho život změní víc, než sám předpokládal. 

Ano, už z popisu děje vypadá Detachment jako spousta dalších školních dramat o mladém nadějném učiteli, kterých tu už byly desítky. A v tom je problém, to je přesně to co dostanete. Co se týče charakterů a archetypů postav, stejně jako vývoje děje, je snímek přesně mířená směs ověřených prvků, témat a snahy o umělé vyvolání emocí u diváka. Právě v tom ale spočívá hlavní rozdíl v kvalitách snímku z pohledu pozorovatele. Můžete se buď rýpat v tom, že všechno ve snímku působí až moc vyumělkovaně a všechny prvky filmu jste už někde viděli, čímž pro vás bude Detachment naprostý provar jen s proměněnými tvářemi hlavních představitelů. Je tu ale i druhá možnost, ke které jsem se dostal  během filmu i já. To je přístup, kdy právě toto pustíte z hlavy a budete snímek posuzovat s čistou hlavou bez ohledu na okolí.  

V tom případě však dostanete skvěle řemeslně natočenou story, která za pomoci ověřených cest kritizuje současnou společnost a přitom vypráví příběh o učiteli, který díky problémové minulosti má sám pokřivený náhled na svět. Oproti posledně rozebíranému Rozchodu Nadera a Simin je to ale čistě americký přístup k osobním problémům, tedy dokreslování hudbou, osobnější, méně obvyklá kamera a občasné vyprávění animací. Opět jsem ale nenalezl důvod, proč by mi to vlastně mělo vadit. 

Faktem tedy je, že ačkoliv Detachment není kdoví jak oslnivým a originálním snímkem, svoji práci plní víc než dokonale. Hodinu a půl dlouhé osobní drama mladého učitele je podáno se všemi emocemi v úhledném balíčku, který je notně podkreslen hodícím se hudebním doprovodem, který jednoduše funguje. Cítíte emoce, chápete postoje postav a nemáte problém vžít se do role účinkujících postav. Ano, dost často se tu tlačí až moc okatě na pilu, ale to je teď v podstatě vedlejší.  


Kaye tak po letech přináší slušně natočené drama, které jednoduše funguje. Místy vás bude až moc uměle tahat za nos, ale nakonec je jen na vás, jestli se necháte emoce drásajícím dramatem strhnout, nebo jen s posměškem film odsunete do poličky stokrát viděná do extrému zahnaná nuda. Faktem ale je, že své kvality snímku nelze odepřít ani tak. 

     
Tony Kaye konečně dostal do kin svůj další snímek. Po několika letech soudních tahanic a finančních problémů se svými filmy, se mu podařilo natočit uvěřitelné školní drama, které nejen, že nabízí podmanivou formu, funguje i ve všech ohledech ve kterých by dobré drama fungovat mělo. Místy sice budete cítit pocit stokrát viděného, jinde vás zase bude štvát ona umělohmotná ruka, tahající figurky po šachovém poli které představuje film, nicméně ve všech ohledech nemohu říct na adresu snímku nic špatného. Jednoduše režijně skvěle zvládnutá záležitost, která určitě nesedne každému, nicméně přináší daleko více, než z počátku slibuje. 

Hodnocení: 75%   





Koktejl
 :
30 % školní drama
30 % známé tváře
30 % působivá forma
10 % místy až moc uměle vyvolané emoce

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?