Přeskočit na hlavní obsah

Žena v černém | The Woman in Black [60%]


Žena v černém


http://www.csfd.cz/film/282928-zena-v-cernem/
http://www.imdb.com/title/tt1596365/

  • Velká Británie 

    Woman in Black, The

  • SK název 

    Žena v čiernom

Mládeži nevhodný do 12 let
V kinech ČR od: 23.02.2012
V kinech SR od: 29.03.2012 

Režie: James Watkins
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Daniel Radcliffe, Ciarán Hinds, Janet McTeer, Liz White, Roger Allam, Shaun Dooley, David Burke


Drama / Horor / Thriller | Velká Británie / Kanada / Švédsko, 2012, 95 min

Daniel Radcliffe se nyní musí snažit. Jeho hlavní dojná kráva, sága Harry Potter, loni skončila a pokud nechce aby mu jeho příjmy odpadly, musí se snažit prorazit s filmy mimo obrýleného čaroděje. První vlaštovkou by měla být právě letošní žena v černém, ve které se pokusí divákům dokázat, že není hercem jedné role. Snímek, který je předělávkou hororu z roku 1989, je již nějaký pátek v českých kinech. Stojí za to mu dát šanci?

Mladý advokát Arthur Kipps přijíždí do malého městečka, aby spravoval majetek nedávno zesnulé ženy, velké sídlo Eel Marsh House, které leží nedaleko od města. Jak zjišťuje z reakcí obyvatel,  místní mají z tohoto sídla respekt a strach. Arthur neuposlechne jejich varování a rozhodne se dokončit své poslání. Při prozkoumávání pozůstalostí však naráží na zdroj strachu, který sužuje vesnici. Je jím tajemná žena v černých šatech, která se vždy objeví jen na zlomek sekundy, ale vždy s sebou přináší smrt. Arthur tak svoji neuvážeností vystavuje nejen sebe, ale hlavně vesnici nebezpečí. Pokaždé když se žena zjeví, ve vesnici zemře za záhadných okolností dítě. Arthur se musí pokusit ženu zastavit, neboť za pár dní za ním přijede jeho čtyřletý syn...   

Předně, člověk tak nějak nemůže čekat zázraky od čistokrevné žánrovky. Žena v černém si totiž ani na nic jiného nehraje. Samozřejmě je zde marketingový tah v obsazení známé tvářičky, nicméně ani díky tomu se snímek nedostane ze škatulky nízkorozpočtové produkce se silným zaměřením na specifické publikum. Ovšem i mezi příznivci hororu není lehké uspět. Každoročně se do kin přiřítí hned zástupy předělávek, rádoby originálních počinů a pokračování zavedených sérií. Žena má v tomhle poměrně výhodu, neboť i přes fakt, že se jedná o remake, původní film, minimálně u nás, není příliš znám. 

Historické zpracování je rozhodně vítanou změnou, oproti všem těm vyvražďovačkám amerických teenagerů. Radcliffe sice není úplně věrohodný v roli mladého otce, ale pořád působí věrohodněji, než plastikové krásky prosící o pomoc v americké hororové produkci současnosti. Výhoda zpracování je paradoxně hlavně v tom, že působí přesně tím, čím by horor měl působit hlavně, tedy skvělou atmosférou. Pokud zde totiž něco funguje naprosto na jedničku, je to právě mrazivá atmosféra zapadlého městečka a opuštěného sídla. Díky všudypřítomným lekačkám tak Žena v černém působí jako klasický horor, spíše než přehlídka vnitřností servírovaných různými způsoby. A tomu v zjednodušované konkurenci jednoduše nejde nefandit.  Bohužel, i zde není vše tak dokonalé jak by se mohlo zdát.  


Slušný příběh, který nabízí dostatek prostoru pro upoutání divákova zájmu totiž graduje do poměrně hodně odbytého finále. Teď nemluvím o vcelku zdařilém závěru, který působí jako příjemná změna, nicméně o gradaci hlavní dějové linky zhruba ve třech čtvrtinách, kdy se stupiditou scény musí do hlavy mlátit i pacienti v léčebně pro duševně choré. Vytahování mrtvého chlapce z bažiny, která je tři/čtyři metry od pevné půdy působí samo o sobě jako ne zrovna chytrý nápad pro finále jedné z hlavních linek příběhu. Zvláště v momentě, kdy uprostřed oné bažiny, asi půl metru od údajné polohy chlapce, je postavený kříž. Logiku zde hledat je nejspíše bezpředmětné. 

Jednoduše řečeno, Žena v černém má své mouchy. Rozhodně to není horor, který byste s klidným svědomím doporučili. Ve všech ohledech je to totiž jen lepší průměr, který má pár slušných momentů, ale pár opravdu špatných. Ovšem i přes svoji nedotaženost nabízí pořád více, než většina jeho konkurentů. Pokud vás tedy už nebaví sledovat další díl Saw nebo výsměchu žánru jménem Paranormal activity, dejte Ženě v černém šanci. Na ploše hodiny a půl je slušná porce řemesla, která prostě neurazí ale ani příliš nenadchne. To že v porovnání s konkurencí je tohle dobrý výsledek je poměrně smutný fakt.  

Radcliffe se snaží přesvědčit, že není jen Harry Potter. A celkem se mu to daří. Ačkoliv jeho uvěřitelnost v postavě není úplně stoprocentní, pořád lepší než Robert Pattinson. Žena v černém je lepší průměr. Tedy slušná atmosféra, pár zajímavých momentů a dobrých lekaček, které jednoduše fungují, nicméně ale i nedotažené momenty, pár opravdu nelogických částí  a zbytek tak nějak jen do počtu. Pořád je to ovšem lepší, než  sledovat posedmé to samé, nebo se potřetí pokusit zaujmout domácím lekacím videem. 
 Hodnocení: 60%




Koktejl :
30 % Mrazivá atmosféra
20 % Lekačky
10 % Debilita
20 % Daniel Radcliffe
20 % Průměrné hororové řemeslo

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?