Přeskočit na hlavní obsah

Mupeti | The Muppets [75%]


Mupeti

  • USA 

    Muppets, The

  • SK název 

    Muppets



Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 09.02.2012 Falcon
V kinech SR od: 26.01.2012 Saturn
Režie: James Bobin
Hudba: Christophe Beck
Scénář: Jason Segel, Nicholas Stoller
Hrají: Jason Segel, Amy Adams, Chris Cooper, Zach Galifianakis, Emily Blunt, Ed Helms, Selena Gomez, John Krasinski, Neil Patrick Harris, Jack Black, Danny Trejo, Rashida Jones, Ricky Gervais, Brian Henson, Ken Jeong, Jim Parsons, Whoopi Goldberg, Mila Kunis, Katy Perry, Billy Crystal, Eric Stonestreet, Donald Glover, Alan Arkin, Mickey Rooney, Liza Minnelli, French Stewart, Kathy Griffin, Wanda Sykes, Judd Hirsch, Beth Broderick, Rico Rodriguez, David Grohl, James Carville, Kenneth Hughes, Tonya Kay
Komedie / Rodinný / Loutkový | USA, 2011, 110 min


Ačkoliv u nás Mupeti tak velkou oblibu jako u amerického publika nemají, nedá se říct, že jsou českému podvědomí úplně neznámí. Značka, která nabízí hned několik seriálů a filmů však v poslední době už nemá takovou popularitu, zejména díky absenci nového materiálu. To se rozhodl změnit Jason Segel (Marshall z HIMYM) a dostal tak do rukou projekt, v jehož rámci má představit populární loutky novému publiku. Jak se mu tedy povedlo přivést k životu pomalu skomírající značku? A dokáží Mupeti i v dnešní době nabídnout stejně zábavnou podívanou jako před lety? Jedno jim upřít ovšem hned ze začátku nelze. Loni se předvedli v nejzábavnější trailerové kampani. Ale co v celovečerní formě?  

Walter je jedním z největších fanoušků Mupetů. Jejich seriál sledoval se svým bratrem Garym od malička. Je proto velmi nadšen, když jej jeho bratr přibere na výlet se svojí přítelkyní do Los Angeles, kde sídlí právě jeho dětští hrdinové. Je však zhrozen, když přijde na místo jejich povadlé slávy a zjistí, že jeho hrdinové nejen už nespolupracují, jejich studio hodlá během příštích několika dní pohltit místní ropný magnát, celého zbourat a vystavět na jeho místě ropné vrty. Jediný způsob jak zachránit toto důležité místo, je dát starou bandu zpět dohromady a během jejich vystoupení vybrat deset milionů dolarů. Sehnat peníze ovšem nebude tak těžké, jako dát celou skupinu zase dohromady. Mezi Mupety totiž panují nedořešené spory, které jen ohrožení vlastní existence nevyřeší. Navíc sám miliardář Tex Richman nechce nic nechat náhodě. 

Mupeti jsou fenomén, jako téměř žádný jiný. Ačkoliv ta popularita není u nás zase tak velká, určité skeče zná prostě každý. Je proto celkem logický krok, připomenout divákům, že před všemi těmi Teletubbies a podobným svinstvem tu byly loutky, které dokázaly bavit lidi infantilním humorem, bez rozdílu věku. Problém který logicky ale vyvstane na mysli je ten, zda je o staré loutky ještě vůbec zájem. V tomhle byl Segel jasná trefa do černého. Díky svému snímku Kopačky ukázal, že dokáže i s loutkami na malém prostoru diváka zaujmout. To ještě ale není nic oproti tomu, co předvádí zde. Člověk si sice může říct, že je to komediální oddychovka pro děti, nicméně díky hravosti, nápaditosti a závalu fórků, co se na vás z plátna sypou, jednoduše nejde jinak, než naladit se na stejnou vlnu a užívat si show jako ve svém dětství. 

Segel totiž napsal vtipnou, téměř dvě hodiny trvající zábavnou směs, která chutná více, než je člověk možná vůbec ochoten připustit. Navíc, samotný film se i přes svoji existencionální linku nebere tak vlastně úplně vážně. Neustálé narážky typu "jestli se tohle nepovede, tak to bude sakra krátkej film" působí příjemně osvěžujícím dojmem a dodávají Mupetům právě ten důležitý element, kterým dokážou oslovit ať je rok 1973 nebo 2012. Ačkoliv totiž v podstatě nepřináší nic jiného, než jen aktualizované verze klasických vtípků, kterými bavili před lety, vše funguje naprosto spolehlivě a sám jsem se několikrát přistihl u hlasitého smíchu díky naprosto absurdním momentům, které jednoduše šlapou. Je krásné vidět, že s fanouškovskou péčí jde udělat i ze zastaralých postaviček něco, co vás dostane na kolena. Jako třeba mě při momentu, kdy postavičky holí Jacka Blacka a prozpěvují si upravenou verzi Smells like teen spirit od Nirvany. 

Jednoduše Mupeti jsou trefa. Za účasti mnoha hvězd, které se filmem mihnou ve formě camea nebo větší role, se totiž povedlo dosáhnout něčeho, v co ani fanoušci snad nedoufali. Mupeti jsou zábavným filmem pro mladší publikum, na které je ovšem bez hrozby duševní újmy můžete doprovodit. Každý si v nich má možnost něco najít a ty necelé dvě hodiny utečou zatraceně rychle. Naprostá povinnost pro všechny znalé těchto látkových legend, pro ostatní dobrý moment kdy jim dát šanci. Segel navíc dokazuje, že Kopačky nebyly náhoda a že jeho kariéru se oplatí sledovat. Nápady a zábavnost mu totiž nechybí.           

 Mupeti hlásí návrat ve velkém stylu. Segel dokazuje, že coby scénárista, dokáže být zábavný ať už se jedná o sebe absurdnější látku. Tentokráte látku v pravém slova smyslu. Fanouškovský přístup, zapálení a nadšení pro legendární postavičky je zde vidět na každém kroku. Divák jen zírá s úsměvem na tváři a baví se. Mupeti jsou zkrátka zatraceně zábavnou záležitostí, která se ve vás bude snažit probudit to dítě, abyste si užili každou minutu, ve které na vás budou látkoví hrdinové pomrkávat. Pokud vyloženě nemáte problém s hrdiny, rozhodně není důvod, proč Mupety nedoporučit. 
 Hodnocení: 75%



Koktejl :
20 % Mupeti
20 % Hvězdná camea
20 % Nápady
20 % Zábava
20 % Nostalgie

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?