Přeskočit na hlavní obsah

Hunger Games [50%]

Hunger Games
http://www.csfd.cz/film/291670-hunger-games/
http://www.imdb.com/title/tt1392170/
USA Hunger Games, The
SK název 

Hry o život


Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 22.03.2012 H.C.E./Forum F.
V kinech SR od: 22.03.2012 Forum Film SK


Režie: Gary Ross
Scénář: Gary Ross, Suzanne Collins Billy Ray
Hudba: James Newton Howard, T-Bone Burnett
Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi, Kalia Prescott, Donald Sutherland, Isabelle Fuhrman, Paula Malcomson, Toby Jones, Lenny Kravitz, Brooke Bundy, Mackenzie Lintz, Alexander Ludwig, Jack Quaid

Sci-Fi / Drama / Thriller / Akční | USA, 2012, 142 min

Podobný humbuk okolo knižní adaptace takových rozměrů tu snad nebyl od posledního dílu stmívání, nebo finále Harryho Pottera. Ačkoliv u nás tento fenomén diváci tolik nepociťují, za oceánem se naplňují veškeré odhady, které ještě před pár měsíci zněly téměř absurdně. Tedy, že se zrodí nová filmová sága, srovnatelná právě se dvěma jmenovanými filmovými sériemi. Hunger Games ovšem předčily i ty nejdivočejší očekávání. V Americe je totiž tato knižní série velmi populární a už jen čtenáři předlohy do kina vždy dorazí, zvláště když se šušká o velmi důkladné adaptaci. Z lehce vystřízlivěného evropského hlediska, kde kniha není zdaleka tak populární, se může pohled na dosažené rekordy v návštěvnostech za první týden zdát poněkud frustrující. Zrodil se snad další Twilight, kde fanoušci budou hltat každou novinku a zbytek soudné veřejnosti bude jen kývajíce hlavou obcházet beznadějné případy?   

Nedaleká budoucnost. Severní Amerika, která byla před desítkami let zpustošena, je nyní formována státem Panem. Ten se skládá z hlavního města Kapitol, kde žijí vybrané vrstvy, zatímco pro ostatní je určeno 12 okolních krajů, kde lidé žijí v chudobě. Vláda Kapitolu je přísná  a krutá, poslušnost všech okolních krajů si udržuje každoročním kláním nazvaným Hunger Games. V něm je z každého kraje vybrán jeden soutěžící každého pohlaví, kteří poté budou reprezentovat svůj kraj právě na tomto klání. Ze všech 24 soutěžících však arénu opustí jen jeden z nich. Šestnáctiletá Katniss Everdeen dobrovolně nastupuje jako reprezentant  Kraje 12 na 74. Hunger Games, aby zachránila svoji mladší sestru, která byla vybrána povinným losováním. Podaří se ji přežít v konkurenci dalších 23 závodníků v boji na život a na smrt?   

Fenomenální finanční úspěch v amerických kinech nikdo nejspíše nečekal. Přeci jen, Hunger Games nejsou zavedenou značkou, přichází s čistým štítem. Nicméně se podařilo zhruba něco podobného, jako s knižní sérií Twilight. Za relativně malé peníze, snímek již o prvním víkendu otevřel za sumu, kterou mu mohou závidět i letní blockbustery. Adaptace hold stále letí. Nicméně má snímek co říct i člověku, který je knihou naprosto netknutý a ani žádnou formu fyzického kontaktu s knižní předlohou v nejbližší době neplánuje? Předem bych rád tedy poznamenal, že tento názor je psán právě takovým člověkem.

   

Post-apokalyptická budoucnost tu již několikrát více či méně úspěšně byla a sám musím říct, že tématika světa po apokalypse je minimálně pro mě zajímavá. Dává to totiž autorům čistý štít k tomu, aby mohli přestavět společnost podle svého. Dystopická budoucnost která je právě dějištěm jak snímku, tak knižní předlohy, je až totalitním režimem, který využívá nepřiměřeného násilí k udržení poslušnosti svých občanů. Stejně jako zvrhlou formu zábavy ve formě kruté reality show, využívající ne příliš šťastných osudů občanů mimo hlavní město. A to je právě můj první problém s tímto filmem. Celý hlavní děj je postaven na společenském rozdělení různých tříd, kde jedna zneužívá druhou. Co ovšem vadí mě je fakt, že tady ta přehnaná snaha zviditelňovat již tak dost uřvané morální poselství na každém rohu je už od prvních minut silně otravné.


Je to právě ale tato společensko-kritická linka, která se vám snaží prodat béčkem zavánějící materiál jako naprostou must see áčkovou záležitost. V tomhle se ale vrátím trochu zpět k upoutávkám. Patřím asi do menšiny, když řeknu, že mě jediná upoutávka na Hunger Games nezaujala a jediný důvod pro návštěvu kina pro mě tedy byla čistě zvědavost založená na šuškandě okolo filmu. Nicméně trailery vypovídají o filmu samotném asi více, než tvůrci původně zamýšleli. Ukazují totiž přesně to co dostanete. Futuristické béčko vázané na knižní předlohu, které z drtivé části bude neznalým připadat jako uhozená nic neříkající výplň, která se snaží ze všech sil dosáhnout někam daleko výš. Jakmile ale v druhé polovině začne samotná show, divák jako já má trochu problém s hereckým obsazením závodníků spíše než s vyčpělostí a snahou zalíbit se.

Neberte mě špatně, divnou módu a grafické zpracování bych ještě s klidem zkousnul, ovšem superdsné výrazy mladých závodníků zatímco se masakrují bez slitování mi přišly jako hašení ohně benzínem. Jednoduše je to blbý nápad, co byste rozhodně neměli zkoušet doma.

Celá ta vraždící hra má navíc jeden zásadní problém. Akční sekvence trpí epileptickou kamerou, která sice někdy může fungovat nadmíru dobře, nicméně tady působila spíše rušivě, podobně jako vynucený konec který prostě nepřináší potřebné zadostiučinění pro neznalce knihy. Na druhou stranu hudební minimalistický podklad od Jamese Newtona Howarda a T-Bone Burnetta je místy velmi líbivý. Jenže to je tak jediná věc, která dokáže zaujmout na jinak chladném snímku.

Takže co vlastně ony Hunger Games jsou? Když pominu fakt, že se ve své podstatě jedná o další variaci na téma, které rozebíral před pár lety Gamer, Battle Royale nebo snímek Zabij, nebo budeš zabit, je tento fenomén jen nafouklou bublinou, která praskne v momentě kdy zjistíte, že snaha ukázat vám způsob jak vyléčit zkaženou společnost je jediným smyslem filmu. Neříkám, že to je úplně špatně, nicméně podobnou kritiku přináší několik snímků ročně a nepotřebují na tom stavět kampaň. Pořád je to ovšem daleko lepší než Twilight, za což bohudík. Druhý díl snad již bude zajímavější.    

Byla jednou jedna knižní adaptace a ta se dostala na plátna kin a tam vydělala šílené peníze. A ne, nebyl to Twilight ale Hunger Games. Náctiletá vybíječka, která se vás pokusí v důvěrně známé dějové zápletce přesvědčit, že problémy se musí řešit jinak než jen totalitním režimem a sociální diverzí. Jenže to celé provádí  na ploše dvou hodin, zábavným způsobem tak maximálně pro bandu absurdně oblečených lidí. A pro fanoušky knihy. A to je celé. Rozhodně je ovšem celá tahle maškaráda snesitelnější, než další díl třpytících se upírů kteří bojují s hlavní hrdinkou o to, kdo si dřív podřeže žíly.     

Hodnocení: 50%


Koktejl :
40 % Schůdnější alternativa k Twilight
25 % Variace na ověřené téma
25 % Společenská kritika
10 % Slušné momenty

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous