Přeskočit na hlavní obsah

Ghost Rider 2 | Ghost Rider: Spirit of Vengeance [25%]


Ghost Rider 2
http://www.csfd.cz/film/245662-ghost-rider-2/
http://www.imdb.com/title/tt1071875/
  • USA 

    Ghost Rider: Spirit of Vengeance

  • SK název 

    Ghost Rider 2


Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 01.03.2012
V kinech SR od: 01.03.2012 

Režie: Mark Neveldine, Brian Taylor
Scénář: Scott M. Gimple, Seth Hoffman a David S. Goyer
Hudba: David Sardy
Hrají: Nicolas Cage, Violante Placido, Ciarán Hinds, Idris Elba, Johnny Whitworth, Christopher Lambert, Anthony Head

Akční / Fantasy / Thriller | USA / Spojené arabské emiráty, 2011, 95 min

Lamentovat nad kariérou Nicolase Cage je už trochu z módy. Nejen, že už přišel o veškerý herecký kredit, který do doby před několika lety ještě měl, v poslední době přechází z jedné sračky do druhé bez nejmenších snah o nějakou roli, která by mu pomohla alespoň trochu k návratu do vrchní herecké ligy. Samozřejmě je zde velká část lidí, tvrdících to, že se v ní ocitl vlastně náhodou. Původní Ghost Rider z roku 2007 přišel právě v době, kdy si svět začal uvědomovat, že to s jeho herectvím nebude tak horké, což se odrazilo i na výsledném snímku. Průměrná komiksová záležitost, ve které se šíleně přehrávající Cage proháněl zoufalým scénářem však v rámci možností vydělala. Matematika Hollywoodu zapracovala a tak letos přichází do kin druhý díl. To že za kamerou stojí tvůrci Zastav a nepřežiješ a Gamera je irelevantní. Dámy a pánové, držte si klobouky, peklo právě přichází na plátna kin.   

Johnny Blaze se upsal před lety duši ďáblu, aby zachránil svého nemocného otce. Ten však nakonec i přes vyléčení samotným ďáblem stejně zemřel a Johnny se za upsání své duše stal ďáblovým lovcem hlav, Ghost Riderem. Avšak poté, co se k ďáblovi obrátil zády se vydává na útěk přes půlku světa ve snaze zbavit se onoho pekelného prokletí. V Evropě kde se nyní Blaze ukrývá, jej vyhledá francouzský mnich Moreau, který mu nabídne obchod. Nalezne-li dítě, po kterém pátrá na zemi sám původce Johnnyho prokletí, nadřízení Moreaua mu pomůžou zbavit se jeho prokletí. Blaze se tedy po snaze potlačit Ghost Ridera v sobě opět vydává na cestu, tentokrát za záchranou malého chlapce. Úkol mu však nebudou znepříjemňovat pouze ďáblovi nohsledi... 

Před premiérou dvojky si těžko šlo představit, že by pokračování mohlo dopadnout ještě tragičtěji. Bohužel stalo se tak. První díl byl jako jednohubka relativně fajn, a ačkoliv se nejednalo o extra bídu, dalo se to pro jednou snést. Druhé shlédnutí už však přineslo vystřízlivění a bolestivou kocovinu. Toho se naštěstí u druhého dílu nejspíše vyvarujete. Druhý Ghost Rider totiž bolí hodně již napoprvé. Prvním z důvodů je přehrávající Cage. Ano, na to už si diváci celkem zvykli, nicméně Nicolas tomu v druhém setkání s pekelným jezdcem dává úplně nový rozměr. A to by ho člověk začal po těch seriozních rozhovorech provázejících premiéru snímku brát v celku i vážně. Opak je ale pravdou. Již v úvodní půlhodince totiž Cage předvádí podobně zběsilý výkon, jaký jej proslavil v klasice jménem Rituál z roku 2006. Tedy naprostá absurdita se seriozním výrazem evokující hercovo nervové zhroucení a operaci mozku zároveň. Buďte ale v klidu, bude hůř. 

Změna v pekelného jezdce v prvním dílu, která se právem dostala na výběr nejlepších hitů Nicolase Cage, byla oproti tomu co předvádí zde ještě kus seriozního herectví. Pokud snaha o trumfnutí sebe sama v debilitě není jen sofistikovaným pokusem o vtip na účet diváka, nedokážu si to jinak vysvětlit. Cage však není sám. Vůbec totiž nevadí, že se tu prohání poměrně známé tváře. Herecké výkony ospravedlňující urychlený odchod z kina tu totiž podávají všichni, známí i neznámí. Ono nejlepší vysvětlení bude asi to, že produkční tým utratil minimálně polovinu rozpočtu za drogy. Jinak si totiž takhle výplachový scénář, který by neobstál ani v televizním provedení, vysvětlit nelze. 

Není to ale jen problém s debilitou všeho co se ve filmu děje nebo objeví. Úbytek peněz z rozpočtu jde totiž až moc vidět. Efekty sice vypadají o něco lépe než v předešlém díle a u některých scén se člověk opravdu nenudí, zejména díky zábleskům originality, nicméně ani toto nezachrání fakt, že všechno okolo, od exteriérů až po rekvizity vypadá lacině až hrůza. Ani režisérské duo Nelvedine/Taylor, které jsem posledně bránil u snímku Gamer tuto devízu nezachrání. Je zde cítit pár zajímavých nápadů, nicméně jejich provedení není bezproblémové a režie jako celek je naprosto prachbídná. Ale abych nebyl jen kritický, pár scének není úplně špatných a některé jsou i celkem úsměvné, jako například záměna pekelné motorky za pekelný bagr.            

Bez obalu řečeno, Ghost Rider 2 je děsná břečka, která nejen že definitivně odsuzuje Nicolase Cage k posměchu ze strany tentokráte snad již úplně všech, dokazuje také to, že s talentem dua Nelvedine/Taylor to nebude tak horké a že jsme se slušného zadaptování této komiksové postavy opět nedočkali. Útěchou snad může být jen fakt, že druhý díl nevydělá tolik, aby se někdo pustil do pomyslného kopání do mrtvoly s číslovkou tři na konci. Nebo 3-D jak je dnes v módě.  

Nelvedine a Taylor spásu nepřinesli. Druhý Ghost Rider je přehlídkou špatně napsaných scén, ne zrovna oku lahodících scenérií, hloupých až šíleně debilních hereckých výkonů a celkově vlastně jediná věc ve filmu nefunguje. Efekty jsou sice fajn, kamera místy také, nicméně vše okolo vypadá lacině a Nicolas Cage se i v rámci absurdnosti hereckého projevu z filmů v posledních letech překonává. Ghost Rider 2 je tak i přes mou snahu fandit snímku děsnou ukázkou toho, že pokud se scénáristického pera nechytne někdo se zdravým rozumem a smyslem pro filmové vyprávění, může bídnou adaptaci natočit i sebeoriginálnější režisérské duo.    

Hodnocení: 25%


 Koktejl :
40 % Původní Ghost Rider v odlehlých částech Evropy
20 % Debilita na druhou
30 % Nicolas Cage a banda břečkařů
10 % Občasný záblesk dobrého nápadu nebo příjemné věci které se říká zábava 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?