Přeskočit na hlavní obsah

Diktátor | The Dictator [75%]

Diktátor
http://www.csfd.cz/film/293058-diktator/
http://www.imdb.com/title/tt1645170/
Alternativní názvy:
The Dictator 

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 17.05.2012 Bontonfilm
V kinech SR od: 17.05.2012 Tatrafilm
Komedie | USA, 2012, 83 min
Režie: Larry Charles
Scénář: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer 
Hudba: Erran Baron Cohen
Hrají: Sacha Baron Cohen, Ben Kingsley, Anna Faris, Megan Fox, B. J. Novak, John C. Reilly, Aasif Mandvi, Kevin Corrigan, Ajay Naidu, Fred Melamed, Bobby Lee, Olivia Dudley, Marcia DeBonis, Edward Norton

Sasha Baron Cohen je zpět v kinech a konzervativnějším lidem se z toho bude opět točit hlava. I tak by se dal popsat nový snímek osobitého komika, který tentokráte upouští od polodokumentárního pojetí. Už jeho excesy na udávání Oscarů nebo ve večerních talk show po celé Americe značily předzvěst dalšího must see snímku. Pobaví komik podobně jako v případě Borata, nebo jsou dojmy z jeho nového počinu podobně rozpačité jako u jeho poslední záležitosti Brüno?  Ani jedno. Diktátor si z každého vypůjčuje něco, ale přitom si jde svou vlastní cestou. Nekorektní bude ovšem i tentokrát více než dost. Na nikom nezůstane nit suchá.  

Admirál Generál Aladeen je od úmrtí Kim Čong Ila posledním velkým diktátorem na celé zemi. Svojí nekompromisní rukou vládne severoafrické zemi Wadiya. Díky obohacování uranu však chce OSN schválit vojenský útok na jeho zem, pokud sám Aladeen nepředstoupí před summit OSN a neobhájí své činy. Sám velký diktátor se rozhodne navštívit Zemi svobody a vyslechnout samotnou radu. Tohoto se ovšem rozhodne využít jeho strýc Tamir, který se jej pokouší už delší dobu sesadit z trůnu. Důvody jsou prosté, peníze, za které si chce koupit ostrov vedle George Clooneyho. Rozhodne se tedy jednat, Aladeena nechá unést a popravit najatým bodyguardem, zatímco na jeho místo dosadí hloupého pasáčka ovcí, který v převleku za vůdce země podepíše demokratickou ústavu. Aladeen ovšem smrti unikne a rozhodne se Tamirův plán zastavit. Než se ale tak stane, musí se přizpůsobit životu jako běžný Američan. 

Toliko k seriozní části. Moc serioznosti ale od Diktátora rozhodně nečekejte. Pokud máte nakoukánu komikovu předešlou tvorbu, máte zhruba představu o tom, co vás bude čekat. A přesně to do puntíku Cohen plní. Kulometná palba vtipů zaručuje, že sice Diktátor nebude ultimátní komedií, nicméně v záplavě vtipů si má možnost každý najít zhruba to svoje. Divákovi jsou servírovány vtipy založené na genitáliích, politicky těžce nekorektní palba do státního systému a společnosti a i na jednoduchý buranský humor dojde řada. Možná je jen škoda, že sestřih promítaný u nás v kinech neobsahuje vše prezentováno v traileru. Nejspíše si tvůrci nechávají prostor na rozšířené verze na DVD a Blu-Ray. 


Vás jak diváky to ovšem mrzet ani chvíli nemusí. Dlouho nebyla v kinech takhle otevřeně podvratná záležitost, která, ačkoliv zahání věci do absurdních rozměrů, se opírá o aktuální společenská fakta. Závěrečný proslov je toho jasným důkazem. Donutit Američany smát se sami sobě, to už chce pořádnou dávku sebevědomí. A to ani tentokrát Cohenovi nechybí. Baví totiž jako nikdy a jeho nálož humoru je předvedena divákovi v necelé hodince a půl s takovou vervou, že by to vystačilo na dva filmy. Je sice pravda, že Cohen mohl jít ještě o něco dále, nicméně i toto je výsledek, v který málokdo z počátku doufal. Díky neuvěřitelné smršti vtipu tak dokážete přehlédnout i ty hůře mířené, případně ty úplně špatné. Naváže na ně totiž další, který jej vyrovná.

Prostě a jednoduše, Sasha Baron Cohen tne tentokrát do opravdu živého a zatímco urážení budou skřípat zuby, vy se budete dobře bavit.  Diktátor je nekorektní, leč pohodová komedie, která nestíhá nudit  a přes její jednoduchost a přímočarost jste ochotni jí její chyby jednoduše prominout. Nebudu zde tvrdit, že se Cohen vyčerpal, protože to jsem tvrdil i před Diktátorem a on se vytasil se snímkem, se kterým se katapultoval opět na vrchol. Jestli si mám tedy vybrat zda byl film Aladeen nebo Aladeen, řekl bych Aladeen.   


Sasha Baron Cohen strikes again! Ukazuje se, že podceňovat se nemá, zvláště ne v jeho případě. Diktátor je svěží komedií, která si nebere servítky naprosto s nikým a bez problému pálí i do vlastní řad. Vtipy sice nedosahují naprostého vrcholu, nicméně jejich kadence a množství je tak velké, že i přes jejich nevyrovnanost a rozdílnost témat se budete zaručeně bavit. Jsem zvědav s čím se vytasí příště.  



Hodnocení: 75%


Koktejl :
30 % Nekorektnost
30 % Vtip
20 % Špatně mířený vtip
20 % Sasha Baron Cohen se všemi plusy i zápory

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?