Přeskočit na hlavní obsah

Tohle je válka! | This Means War [60%]


Tohle je válka!

http://www.csfd.cz/film/281865-tohle-je-valka/
http://www.imdb.com/title/tt1596350/
USAThis Means War
SK názevTo bude boj!

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 23.02.2012 Bontonfilm
V kinech SR od: 23.02.2012 Tatrafilm
Režie: McG
Scénář: Timothy Dowling a Simon Kinberg
Hrají: Chris Pine, Reese Witherspoon, Tom Hardy, Warren Christie, Leela Savasta, Natassia Malthe, Laura Vandervoort, Til Schweiger, Angela Bassett, Abigail Spencer, Chelsea Handler, Rosemary Harris, Emilie Ullerup

Akční / Komedie / Romantický | USA, 2012, 96 min

Zatímco se kiny prohání Avengers, většina konkurence nechává své trumfy na později a tak do kin jde z těch velkých filmů snad jen nový snímek Tima Burton Temné stíny (na který tu článek rozhodně nečekejte). Je tedy čas na to, věnovat se titulům, které kina okupovaly nedávno a co nevidět se dostanou do kin domácích. Jedním z právě takových snímků je akční komedie Tohle je válka! v režii McG, člověka zodpovědného za Charlieho Andílky nebo poslední díl sci-fi série Terminator s podtitulem Salvation.  V něm si to dva charismatičtí agenti rozdají mezi sebou o srdce Reese Witherspoon. Jak tedy tato oddychovka s potenciálem na ideální letní zábavu vyšla?

FDR a Tuck jsou tajní agenti CIA. Spolu tvoří elitní dvojici agentů, kteří jsou vysílání na ty nejnáročnější mise. Jejich přátelství nezná hranic a jsou ochotni jeden pro druhého riskovat život. Jejich ideální osobní i pracovní vztah může však narušit nová známost jednoho z nich, se kterou začne nevědomky randit i druhý. Oba se po zjištění, v jaké situaci se nacházejí, rozhodnou uzavřít dohodu. Nechají dámu rozhodnout o tom, kdo je pro ni lepší. Stejně jako ve všem ale platí, pokud jde o lásku, nikomu nevěř. A to ani svému nejlepšímu příteli. Zvláště pokud je elitním agentem CIA. Jakmile totiž jednomu začne téct do bot, rozhodne se použít veškeré možné prostředky kterými agentura disponuje, aby  strhl šance na svojí stranu. A odveta toho druhého na sebe nenechá samozřejmě dlouho čekat. 

McG není zrovna tím režisérem, který by se těšil mojí oblibě. Charlieho Andílci jsou pro mě záležitost jednou a dost; a při jejich opakované repríze na televizních obrazovkách si už tak těžce snesitelný film člověk znechutí do opravdu velké míry. Naprosto jiný případ je čtvrtý Terminátor který se pro mě řadí jako jedno z největších zklamání, jaké jsem v kině zažil. I přesto jsem ale byl ochotný mu dát další šanci právě u Tohle je válka!, neboť potenciál příjemné buddy komedie tu jednoduše byl.

Volba agentů do hlavní role padla na sympaťáky, kteří jsou zrovna v trendu. Radno říct, že volba to byla více než dobrá. Oběma totiž nemáte ani chvíli problém věřit jejich role, což se trochu nedá říct o Reese Witherspoon, která ačkoliv není úplně otravná, válku byste kvůli ni rozpoutávat nechtěli. Herci tak nejsou tím hlavním problémem filmu. Co se týče jednotlivých epizod, není to ani režie. Samostatné epizody a scénky totiž působí zábavně a pokud pomineme určitou přehnanost a trochu horší kvalitu digitálních triků, rozhodně nenudí jak by se dalo po chvíli čekat. Problém ovšem je, že v celku je ten dojem o něco horší. 

McG totiž selhává v momentě kdy má pozornost diváka udržet celou hodinu a půl. Scény kde hraje prim konfrontace Hardyho s Pinem jsou skvělé a baví, nicméně jejich efektivnost sráží k zemi hlavně výplňovky okolo. Ty totiž neúmyslně zabíjí divácky zábavnou chemii, kterou spolu tvoří ústřední dvojice agentů. Může se tak snadno stát, že divákovi přijde nemilé, že je jejich talent zahazován v tak do průměru zacházející rutině. Vše ostatní totiž následuje učebnici jak natočit průměrný film s trochou akce. Samozřejmě plný filtrů, barviček a hezkých tvářiček. 

Tohle je válka! je tak poměrně uspokojivou ale ničím výjimečnou záležitostí, která i přes snahy ústřední dvojice brzy zapadne a za rok si na ni nikdo pořádně nevzpomene. Je to celkem škoda, protože kluci se opravdu snaží a divácké sympatie zaručeně získají, jen ta omáčka okolo tomu dodává pachuť průměru.  



 McG se opět pokouší dokázat, že má na to natočit velký hlasitý biják. A opět se mu to úplně nedaří. Na rozdíl od jeho posledních počinů se na to ale dá koukat. Ústřední dvojice v podání Pine/Hardy je překvapivě sehraná a funguje i v momentech, kdy je scénář stahuje neúprosně k zemi. Tohle je válka! je tak lehce nadprůměrnou letní jednohubkou, která svým nábojem pobaví a přitom nedává moc prostoru k nudění. Že by to ovšem byla zásadní událost na kterou si po letech někdo vzpomene, to se říct nedá.  

  
Hodnocení: 60%




Koktejl :
40 % Hlavní dvojice se skvělou chemií
20 % Snesitelná akce
20 % Stylizovaný popcornový vizuál
20 % Neumětelství  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?