Přeskočit na hlavní obsah

TOP 2012

TOP 2012 

Jak už bývá tradicí, i letos se v rámci krátkého článku ohlédnu za uplynulým rokem. Bylo toho letos v kinech opravdu hodně, něco zklamalo, něco naopak překvapilo. To co si za uplynulý rok rozhodně nenechat ujít a čemu se určitě vyhnout najdete pod tímto odstavcem.

Nejhorší snímky
Vybrat to nejhorší, co se k nám letos dostalo, nebyl vůbec jednoduchý úkol, neboť se hned několik snímků rozhodlo otestovat naše zažívací trakty svými kvalitami. Tři z nich ovšem dokázaly porazit i opravdu silnou konkurenci. Poslední Resident Evil dokázal, že se kvalitativní žumpa dá ještě prohloubit i v místech, kde už jste si říkali, že to jednoduše není možné. Anebo bojme se šestky. Podobného přístupu se rozhodl využít i Adam Sandler se svými dvěma letošními snímky. Můj otec šílenec byla jen hloupá kravina, to co ovšem předvádí v Jack a Jill hraničí až s psychologickou šikanou diváka.No a Černobylské deníky jsou čistokrevnou ukázkou toho, jak každý neumětel dostane v Hollywoodu peníze na to, aby mohl natočit ani ne tuctový horor když se jedná o divácky vděčnou tématiku nebo lokaci, aneb autora zavřít do reaktoru kousek od Pripjati a zahodit klíč.      

Resident Evil: Retribution Movie Poster Jack and Jill Movie Poster Chernobyl Diaries Movie Poster


Největší zklamání
Zde jsem se rozhodl uvést snímky, které s sebou nesly příslib kvalitní podívané, nicméně v konečném důsledku nakonec za moc nestály a jejich kvality byly až podprůměrné. Jednak je tu Vražedná hra alias Alex Cross, další díl adaptací slavné knižní série, kde hlavní roli po Morganu Freemanovi převzal krajně nesympatický Tyler Perry a na výsledku to bylo znát. K tomu si přidejte hloupý scénář a máte kriminální hovadinu roku. Podobně je na tom i Havran, aneb další hřebíček do rakve režisérské kariéry Jamese McTeiguea . Poté co natočil V jako Vendeta se jen trápí a divák se nebaví. A to je i případ tohohle z dálky nadějně vypadajícího ale v reálu krajně nudného fláku, který se snaží kultivovat současné trendy avšak bezvýsledně. No a muž s železnými pěstmi aka The Man With Iron Fists je ukázkovým příkladem toho, že když si někdo hraje na Tarantina a sám režisér mu dá požehnání, neznamená to, že z něj Tarantino hned je. A to i v případě, že sežene zvučné obsazení. 

Alex Cross Movie Poster The Raven Movie Poster The Man with the Iron Fists Movie Poster



Největší překvapení
Naopak hned několik snímků dokázalo oslovit svojí propagací a poté ještě překvapivě podtrhnout své kvality přímo v sále. Jednak je to stylový horor Sinister, který dokázal postrašit už svým trailerem, aby pak navíc v kině napral do diváků čistou esenci lehce béčkového ale neméně kvalitního hororového zážitku, který se v současnosti průměrem přeplněném žánru jen tak nevidí. Zadruhé je to Patrola, svěží vítr do trochu vyčpělého žánru policejních dramat, který si jde tak trochu svojí cestou. Trailery nepřesvědčily úplně, nicméně snímek svoji upřímností a surovostí jednoduše boduje. No a oscarový němý snímek The Artist si toto místo zaslouží už jen proto, že se mu podařilo prorazit s těžce zastaralým přístupem mezi áčkovými filmy. Navíc vizuálně vypadá jako by jej někdo vtáhl se sejfu kde byl uložen přes osmdesát let.   


Sinister Movie Poster End of Watch Movie Poster The Artist Movie Poster


Nejlepší filmy
Vybrat to nejlepší z tohoto roku bylo poměrně obtížné, neboť tenhle rok byl bohatý na opravdu dobré snímky. Dost z nich ale napodruhé lehce ztratilo ze svého lesku, nebo nadšení z jejich kvalit jednoduše vyprchalo, zejména z tohoto důvodu se zde neobjevila superhrdinská slezina Avengers. Naopak co se zde muselo objevit je chladné osobní drama Stud, naprosto fenomenální návrat agenta 007 pod režijní taktovkou Sama Mendese a pak malý velký film Atlas Mraků, který ačkoliv mnoho kritiků a diváků stahuje do hlubin průměrů, minimálně já považuji za jednu z největších záležitostí za tenhle rok, kterou si s chutí zopakuji i potřetí. 

Shame Movie Poster Skyfall Movie Poster Cloud Atlas Movie Poster

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?