Přeskočit na hlavní obsah

Raubíř Ralf | Wreck-It Ralph [80%]

Raubíř Ralf
http://www.csfd.cz/film/300893-raubir-ralf/
http://www.imdb.com/title/tt1772341/

Alternativní názvy:  Ralph Rozbi-to, Wreck-It Ralph


Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 15.11.2012 Falcon
V kinech SR od: 06.12.2012 Saturn

Animovaný / Komedie / Rodinný
USA, 2012, 94 min

Režie: Rich Moore
Scénář: Phil Johnston, Jennifer Lee
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Jane Lynch, John C. Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer, Scott Menville, Jamie Elman, Skylar Astin, Alan Tudyk, Ed O'Neill, Rachael Harris, Mindy Kaling, Dennis Haysbert

Filmů podle videoher tu bylo už pár. A až na nějaké vyjímky za moc nestály. Dokud však nepřijde schopná adaptace, rozhodli se filmoví tvůrci tak trochu zaimprovizovat a nahlédnout na hry z trochu jiného úhlu. Pod křídly Disney se i u nás v distribuci už koncem roku objevil rodinný animák, který nešetří originalitou. Navíc, pokud vám říkají něco jména Q*bert nebo Zangief, tady budete jako doma. 


Ralfa už nebaví být záporákem. Třicet let žije ve své videohře a na konci každého dne si protagonisté jeho hry žijí svými životy ve společnosti hlavního hrdiny Felixe a na Ralfa zbývá jen jeho osamělá skládka. Na den třicátého výročí videohry se rozhodne pro nečekanou akci. Řekne si, že nechce být do konce svého života pouhým záporákem. Chce být hrdina, aby jej lidé měli rádi a on nemusel žít sám v ústraní. Aby toho dosáhl, vydá se za hranice své vlastní hry do ostatních automatů v herně, s cílem získat medaili pro hrdiny. To ovšem ještě netuší, co svým narušením moderní vesmírné střílečky natropí. Společně s medailí z ní totiž vynese virus, který by mohl zahltit všechny automaty v herně. 

Předně musím říci, wow. Tvůrcům se povedlo něco, co by dítě uvnitř mě asi nikdy nečekalo. Tolik vzpomínek a taková porce nostalgie, napěchovaná do hodiny a třičtvrtě velmi pohodového animáku, je rozhodně věc která stojí za obdiv. Na druhou stranu je možná škoda, že z pohledu dnešní mládeže snímek musí působit jen jako fajn animovaný příběh s hrami. Ti trochu starší si pak najdou přidanou hodnotu pokaždé, když se objeví nějaký starý známý, na kterého jste možná už zapomněli, nicméně to dítě ve vás nikoliv. 

A to je řekl bych hlavní síla Ralfa. I když se jedná o nesmírně řekl bych až geekovskou záležitost, své si ve snímku najde téměř každý, i když totiž ohlodám veškeré elementy hrající na znalosti archetypů nebo přímo samotných postav, jedná se o klasický, řekl bych až šablonovitý animovaný příběh o přátelství, které pomůže porazit zlo a do velké části i moralizovat mladé diváky. Nic proti ničemu. 

To co tu hraje roli je ale fakt, že díky nostalgické atmosféře vás snímek pošle do dětských let a nechá se bavit zase jako dítě. Dokonce si člověk po závěrečných titulcích řekne, zda by nestálo za to zajít na půdu a oprášit nějakou tu konzoli, kterou tam před lety uklidil. A mě nezbývá říct, jen do toho. Jediné co bych snad vytkl, je fakt, že po úvodní hodině se ona kanonáda poněkud zastaví. aby bylo možné eskalovat hlavní příběhovou linku. Trochu to zamrzí, ale pořád jsou tu ty malé detaily, které vrátí Ralfa zase na kolej. 

Jednoduše a prostě. Raubíř Ralf je zábavný koktejl, který se sice snaží sympatie diváka získat klasickou šablonou animovaných snímků, nicméně veškeré negativa nuluje přehlídkou videoherních skoro Expendables. Jedná se o asi nejméně závadnou animovanou podívanou za poslední dobu. Děti si své najdou a ti již trochu odrostlejší, si díky hrdinům svého dětství mohou zavzpomínat, jaké to bylo. Solidní animace, parádní atmosféra a nejnašlapanější hrdinové. je potřeba dodávat více?

 Raubíř Ralf už nechce být raubíř a tak se vydává na cestu skrze automaty v herně za medailí pro hrdiny, aby si získal respekt. Jeho cesta je plná humoru, nostalgie a napětí. Ralf je zábavný animák, který ačkoliv spoléhá  do velké míry na klasickou šablonu, přidává dostatečně velké množství originality a úderné roztomilosti na to, aby se bavili všichni v sále nebo před televizí. A o to u takovéhoto filmu jde myslím především. 
 Hodnocení: 80%


Koktejl: 
  • 40% Videohry
  • 40% Přátelství
  • 20% Nostalgie

Komentáře

  1. Ahoj, psal jsem ti na facebook, mel bych zájem o spolupráci. Jsem šéfredaktor FilmCZ.Info. Prsoím napiš mi na jborovy@seznam.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous