Přeskočit na hlavní obsah

Chceš pěstí? | Welcome to the Punch [55%]

Chceš pěstí?
http://www.csfd.cz/film/304480-chces-pesti/
http://www.imdb.com/title/tt1684233/

Alternativní názvy: Welcome to the Punch 


Na DVD od: 29.05.2013 Bonton
Na Blu-ray od: 29.05.2013 Bonton

Akční / Thriller / Krimi / Dobrodružný
Velká Británie / USA, 2013, 99 min

Režie: Eran Creevy
Scénář: Eran Creevy
Hudba: Harry Escott
Hrají: James McAvoy, Mark Strong, David Morrissey, Peter Mullan, Andrea Riseborough, Daniel Mays, Johnny Harris, Elyes Gabel

James McAvoy je sympaťák. Neplatí sice za velké hvězdy filmového průmyslu, nicméně většinou, když se kolem něčeho motá, stojí to za to. Než ho však uvidíme například  v pokračování X-Men: První třída, nezanevřel i na menší filmy a britská akční kriminálka Chceš pěstí? mezi ně patří. Režisér Eran Creevy debutoval před pěti lety festivalovkou Shifty, nicméně s čistou kriminálkou zatím zkušenosti nemá. Jak se mu tedy povedla tato akční záležitost, která zanedlouho přichází do české videodistribuce? 

Policejní kariéra Maxe Lewinského je v troskách. Před třemi lety díky neuposlechnutí rozkazu nechal uprchnout nejhledanějšího zločince v Británii. Z posledního setkání s Jacobem Sternwoodem se dosud psychicky ani fyzicky nezotavil. Zanedlouho ale přichází další šance. Po letech co strávil zločinec v ústraní na Islandu, je vylákán zpět na ostrovy poté, co je jeho syn postřelen při nevydařené práci a zabit. Otec je odhodlán najít vrahy svého potomka a podat si je osobně za každou cenu. Stejný plán má ale s ním samotným i Max. 

Akční export z Velké Británie je v poslední době více než slušný, dalo by se až říci, že tamní produkce drží akčněji laděné kriminálky přiživotě. I když totiž na plátně nepobíhá Statham, dají se nalézt více než slušní náhradníci, kteří do žil akčního fanouška dodávají naději. Koncem roku tu byl třeba velmi fajnový The Sweeney. Na podobné vlně se snaží razit i snímek Chceš pěstí?, bohužel ani ne zdaleka tak úspěšně. Ať se vás trailery a vše okolo snaží přesvědčit o čemkoliv jiném, pod stylovým zevnějškem se schovává naivní a do značné míry i hloupé policejní videobéčko, do kterého si našli cestu dva sympaťáci. To je ale vše. 

Eran Creevy se totiž snaží dodat vizuálně vypilovanou podívanou, která bude mít i nějakou hloubku. A v tom je právě možná ten problém. Zatímco vizuální stránka jede podle klasické šablony velkých kontrastů a chladných barev (což funguje, tak proč to také měnit, že?) a servíruje přesně to co se od ní čeká, obsahová stránka hodně pokulhává. A to tak moc, že místo aby se divák divil dějovým zvratům a byl po napětí odměněn twistem který ho překvapí, jediná věc která vás překvapí je to, jak jsou překvapeni z naprosto očividné věci charaktery uvnitř snímku. 

Což krásně vede k druhému hlavnímu problému snímku, charakterům. I když se totiž jako hlavní dvojice ve filmu vyskytují jedni z nejcharismatičtějších herců které v současnosti mohou britské ostrovy nabídnout, jejich postavy jsou neuvěřitelně hloupě napsané, čímž trpí celý obraz hrdinů. Nelogické chování a motivace jsou už tak nějak součástí balení. Je to poměrně škoda. To co totiž z upoutávek vypadá jako neškodá naivita, je v celém rozsahu téměř hodiny a tři čtvrtě neskutečně zahuštěno a v několika posledních scénách si máte až tendenci říkat, proč vlastně tomuto filmu věnujete čas. 

Chceš pěstí? je tak v konečném důsledku hodně hloupou a naivní kriminálkou, která zahazuje svůj velký potenciál zbytečnou sebestřednou snahou o zajímavost. Stačilo tak trochu dopilovat některé elementy, část hlavního příběhu značně proškrtat a mohl z toho být poměrně fajn výplachový akčňák. Takhle je to jen čistě prúměrný akční policejní film, který si ve snaze být něčím víc svoji neopatrností podráží sám nohy. 


Chceš pěstí? Ne, děkuji, asi se bez toho obejdu. Eran Creevy a jeho poměrně nečekané zklamání. Dva charismatičtí britové, parádní vizuální stránka a přitom scénář hodný tak maximálně na vyhození z okna. Hloupá, naivní a příliš sebestředná kriminálka, to je tenhle export z Velké Británie. Už když si člověk říkal, že to britové jednoduše umí, vždycky podrazí nohy někdo, od koho byste to jednoduše nečekali. Pokud tedy hledáte akční videobéčko, které se celou dobu tváří jako něco víc, směle do toho. Pokud však čekáte něco víc, hledejte jinde. Větší a uvěřitelnější nápaditost totiž najdete i na obalu od vánočního punče.    



Hodnocení: 55%

Koktejl: 
50% Čistokrevné videobéčko
50% Promarněný potenciál

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?