Přeskočit na hlavní obsah

Vedlejší účinky | Side Effects [80%]

Steven Soderbergh patří mezi těch pár filmařů, kteří si v současném Hollywoodu udělali dostatečně velké jméno na to, aby získali peníze na film o čemkoliv s kýmkoliv. Ani u něj to není stoprocentní, o čemž svědčí Dannyho parťáci 2 nebo třeba nedávná Dívka na přání. Po experimentech se práv před dvěma lety vrátil do popředí Nákazou, akčňákem Zkrat a loni veleúspěšným snímkem Bez kalhot. Tentokrát si ovšem kalhoty mužská část ansámblu ponechá. Ve svém dalším filmu se rozhodl volně navázat na látku, kterou rozebíral právě v Nákaze.  Otázkou zůstává jen jedno, posadí nás opět Soderbergh atmosferickým dramatem? 


Emily trpí psychickými problémy. Po čtyřročním období, co byl její manžel ve vězení a ona musela sledovat jak veškeré nastřádané finance a spolu s nimi i jejý vysněný život mizí v prach. Nyní se však dostává zpět na svobodu a ona se může pokusit opět s ním žít naplno svůj život. Návrat do společnosti ale nebude zrovna jednoduchý ani s manželem po boku. Poté, co se navíc Emily pokusí o sebevraždu v důsledku psychických problémů a depresí, je umístěna do péče psychiatra Johna Bankse. Ten ji po několika problémech s vedlejšími účinky umístí do experimentálního programu, kde bude léčena novou alternativou mezi léky na deprese. Jak se ale brzy ukazuje, ani tento lék není bez vedlejších účinků a zdravotní stav Emily se nezlepšuje, naopak. Místo méně závažných problémů vyvstávají nové, daleko zásadnější... 


Soderbergh se opravdu vyšvihl opět do pozice, kdy o něm není radno pochybovat. s Nákazou se sice úplně všem do chuti netrefil, nicméně kvality snímku nemohou upřít ani jeho odpůrci. Kvalitní tempo, dobrá dynamika a nepochybný režijní cit, to byly jeho přednosti před lety, a jak je vidět, má je pořád. Vedlejší účinky totiž ačkoliv lehce matou tělem, jsou ukázkovým příkladem bezchybně zvládnuté režijní práce, která dokáže vdechnout precizní atmosféru i scénáři, který není ani zdaleka bezchybný. Všechno ostatní tu totiž funguje téměř na výbornou. 

"Soderbergh se ukázal opět jako naprostá 
režijní jistota a předvedl překvapivě komplexní dílo."

A to jak co se týče hereckého koncertu, který jen možná lehce narušuje poněkud neotesaný Channing Tatum (a ne teď ze mě nemluví averze vůči němu, v 21 Jump Street byl parádní), nicméně zbytek ansámblu předvádí parádní výkony a především hlavní dvojici Law x Mara je jen radost sledovat. Nahrává tomu dynamika scénáře, který se progresivně posunuje od osobního dramatu místy až k lékařskému thrilleru. Lépe podchycená gradace atmosféry tu už dlouho nebyla. Navíc, co se týče hudebního doprovodu, podobně jako dokázal u Nákazy Cliff Martinez dopovat agresivní tempo do žil, zde Thomas Newman svý místy až minimalistickým soundtrackem ještě dokresluje tísnivou dramatickou atmosféru a dotváří tak obraz působivého a strhujícího díla, které vám nedá spát. Škoda jen, že tuto iluzi trochu kazí závěr, který je možná pro svůj obraz až moc chytrý a působí trochu nepoměrně k předešlé hodině a čtvrt. 

Ať už ale o snímku řeknu co chci, upřít mu nelze jedna věc. Jako člověk, kterého tento počin nechával naprosto chladným, až do nedávné projekce Nákazy, jsem byl strhnut. Soderbergh se ukázal opět jako naprostá režijní jistota a předvedl překvapivě komplexní dílo, kterému ve výsledném hodnocení ani příliš neublíží zásadnější chyby a trochu přitažený závěr. Audiovizuální špička, kterou jen podpoří herecké výkony a drásavě osobní pocit z filmu. To je něco, co se bohužel v současné době zase tak často nevidí. Jsem proto rád, že si to s koncem kariéry tento tvůrce hodně rychle rozmyslel. Pokud tedy máte náladu na chytrý a podmanivý snímek o temné straně lékařské praxe, směle do toho. Ty necelé dvě hodiny za to opravdu stojí. 


Trápí vás deprese? Psychické problémy? Na prášky s vámi. Ano, žijeme v době spolkni-prášek.  Soderbergh si je toho moc dobře vědom a tak přichází s dalším režijním počinem, který se na zdraví a zdravotnický průmysl dívá trochu jiným pohledem, než jeho nedávná Nákaza. A výsledek? Překvapivě silné osobní drama, které se přelévá do zdravotnického thrilleru, který vám místy až přinese mráz v zádech. Působivá atmosféra, dokonalá vizuální stránka, silné herecké výkony a podmanivý hudební doprovod. Vedlejší účinky jsou tak ukázkou skvělého snímku, kterému nedokáže podlomit nohy i poněkud nadsazené finále.  


Léky
Deprese
Drama
Vedlejší účinky

Postup:
Otevřít ústa, spolknout a zapít. 


Vedlejší účinky
(Side Effects, Vedľajšie účinky)
Fantasy / Horor / Akční | USA / Německo, 2013, 87 min (Director's cut: 98 min)


Režie: Steven Soderbergh
Scénář: Scott Z. Burns
Kamera: Steven Soderbergh
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Rooney Mara, Jude Law, Catherine Zeta-Jones, Channing Tatum, Vinessa Shaw, David Costabile, Peter Friedman, Mamie Gummer, Polly Draper, Andrea Bogart, Kenneth Simmons, Brian Distance, Ashlie Atkinson, Ann Dowd, Sheila Tapia

http://www.csfd.cz/film/310096-vedlejsi-ucinky/
http://www.imdb.com/title/tt2053463/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?