Přeskočit na hlavní obsah

Kick-Ass 2 [40%]

První dobrodružství superhrdiny z řad normálních lidí bylo poměrně svěží podívanou, která si nebrala s ničím moc servítky a dodala nekompromisní komiksovou adaptaci, která potěšila nejednoho diváka. Komiks z dílny Marka Millara sklidil úspěch sice jen decentní, nicméně se zaplatil a všichni byli spokojeni. O tři roky později tedy přichází adaptace druhého dílu komiksu (závěrečný třetí je právě v přípravě), která se snaží diváka přesvědčit, že to napoprvé nebyla náhoda. 

U Davea mě už podruhé celkem mrzelo, že se všichni přechylovači cizích jmen na jeho hrdinském alter egu nevyřádili. A zrovna nějaký trefný český ekvivalent netopířího či pavoučího muže by zrovna v jeho případě působil poměrně efektivně. Stejně jako podtitul snímku Balls to the Wall. To ale tak trochu odbočuji. Takže, jak to s druhým Kick-Assem tedy je? Absence Matthews Vaughna je znát i když se Jeff Wadlow snaží, seč mu síly stačí, se svému předchůdci vyrovnat. Bohužel, to je ale nejmenší z problémů snímku.

Zásadním problémem je totiž fakt, že dvojka působí ve všech ohledech nesoudržně, nastavovaně a řekněme si to narovinu, také zbytečně. Filmy nejsou komiksy a tak to, co může fungovat v rámci sešitového příběhu na pokračování, nemusí být úplně to pravé ořechové pro film. Jednička předvedla nevybíravou zábavnou komiksovou podívanou, která ale zároveň předváděla solidní příběh na pozadí společensko kritické fresky moderní společnosti. Důraz na internetem žijíci nejen mládež a chorobná záliba v morbidnostech tomu dodával jakýsi punc. Na to vše navíc dohlížel nápaditý Vaughn, který sázel nápady z rukávu s podobnou kadencí, s jakou Big Daddy a Hit Girl kosili protivníky. A i přesto, že se vás ukázky pokouší přesvědčit o tom, že o tohle tu půjde i tentokrát, je více než pravděpodobné, že z kina budete odcházet zklamáni. 

Vyzní to možná trochu přísně, ovšem nejvhodnější popis, který by se ke dvojce hodil, je totiž direct-to-video sequel, ve kterém se sice na chvíli mihne Jim Carrey, avšak do kin se dostal jen nějakým nedopatřením. Celá ta aura jedničky je totiž ta tam. Wadlow snaží divákům přinést nášup toho, co se jim líbilo minule v podobném balení. Efekt je ovšem takový, že Kick-Ass 2 je spíše ne zrovna vydařenou nadstavbou toho co se stalo v jedničce, která rozpouští vše co by za něco stálo v moři ohraných klišé, nesoudržného děje a v podstatě prázdného filmu.   

Ano, Jim Carrey jako Colonel Stars & Stripes funguje naprosto dokonale a je to pro něj po delší době konečně role kde sedne doslova jako prdel na hrnec. Nicméně nikdy bych neřekl, že po jeho nedávném distancování se od filmu vůči násilnostem v něm vyobrazeném, mu budu muset dát zapravdu. Ovšem z trochu jiného hlediska. Ve filmu je totiž minimálně polovina oněch brutalit naprosto zbytečně. Tím netvrdím, že mám něco proti nim, ani zdaleka. Wadlow totiž nejen, že nezvládá zaujmout nějakou rádoby efektivní akční scénou (zpomalovačky nepomáhají, vážně ne, Jeffe), každou druhou chvíli doplňuje jen aby se neřeklo nějakou lehce zvrácenou chuťovkou. Ta ovšem nepůsobí rušivě ale spíše nudně.


A tak je to s celým Kick-Assem bohužel. Jimův mentor je sice příjemným náznakem něčeho, co byl posledně Nick Cage, zbytek je ovšem nesoudržná nudná kaše, která se nesnaží ani trochu být originální. Hudebně navíc Matthew Margeson nedělá v podstatě nic jiného, než že recykluje hudební motivy z jedničky. Ne že bych si největší pecky skladatele Johna Murphyho neposlechl znovu, ovšem člověk má tendenci čekat něco trochu více, než jen recklaci už v jedničce použité skladby z jiného filmu. A bohužel tohle platí i u všeho ostatního. Kick-Ass 2 není ničím jiným, než velmi laciným šidítkem pro ty, kterým se zamlouval první film a pro ty, kteří jej neviděli, nemá moc co navíc nabídnout. Carrey je fajn, Chloë Grace Moretz má i v 16 více sex appealu než všechny její o mnoho let starší vyumělkované protivnice a to je vlastně tak všechno. Je to asi tak, jako když jdete na Kofolu a místo toho vám ve sklenici skončí za stejnou cenu nějaká náhražka. Chuť je podobná, víte co zhruba od toho čekat, ale kofola to není, ať už se vám snaží nápojový lístek tvrdit co chce. Je to škoda, tohle si vyšperkovaná jednička nezasloužila. A jeji fanoušci už tuplem ne. 


Když dva dělají totéž není to totéž. Před lety Matthew Vaughn předvedl nevybíravou komiksovou adaptaci, která položila nejedno člověka na prdel. Doslova. Teď se na to pokouší navázat Wadlow a... no vlastně nepokouší. Dvojka Kick-Ass se snaží být v jednom ohledu klasickým šablonovitým sequelem (Bigger-Better-Darker) aby v tom druhém skončila jako pouhopouhá laciná nádivka pro ty, kterým nestačil hlavní chod z minula. Snaha o to jít do hloubky a ona společensko-kritická atmosféra je skoro všechna pryč, stejně jako je na ústupu i humor a v konečném důsledku i zábava. Pár minut perfektně padnoucího Jima Carreyho to nezachrání, stejně jako to nezachrání s každým filmem herecky rostoucí Chloë Moretz. Všechno je to až příliš rozvláčné a příliš velký konstrukt na to, aby to začlo být zajímavé. A to ani v momentech, kdy umírají sympaťáci. Protože jenom ti umírají mladí.  

 Koktejl:
25% Naředěný sirup z prvního dílu
50% Nuda
25% Záblesky zábavy kontrované záblesky nudy


 Kick-Ass 2

Akční / Komedie / Krimi / Thriller
USA / Velká Británie, 2013, 103 min

Režie: Jeff Wadlow
Scénář: Jeff Wadlow
Hudba: Matthew Margeson
Hrají: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Morris Chestnut, Clark Duke, Jim Carrey, John Leguizamo, Lindy Booth, Lyndsy Fonseca, Donald Faison, Yancy Butler, Lee Asquith-Coe, Ella Purnell, Steven Mackintosh, Augustus Prew, Robert Emms, Daniel Kaluuya, Garrett M. Brown, Andy Nyman, Enzo Cilenti, Iain Glen

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 22.08.2013 CinemArt
V kinech SR od: 22.08.2013 Barracuda Movie






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?