Přeskočit na hlavní obsah

Pot a krev | Pain and Gain [65%]

Výbuchy a destrukce, to je takový epitom tvorby Michaela Baye. Člověk který si postavil jméno v Hollywoodu na tom, že vyhodí do vzduchu kde co  prostřídá to se záběry na vypracované muže ve stylových autech a polonahé ženy, ideálně na kapotě. Takový Roland Emmerich, který se nesnaží být kdoví jak smysluplný ale prostě se baví tím co dělá a diváci s ním. Od druhých Mizerů už ale uplynulo dlouhých deset let a Bay kromě solidního Ostrova natočil jen sérii filmů o Transformerech. Třetí díl měl být jeho poslední ale z toho nakonec sešlo. Než ale příští rok rozpoutá opět kovové peklo, rozhodl se odskočit si k "malému filmu o kulturistech" (jeho slova). A ten se teď po několika měsících v zahraniční distribuci dostává i k nám do kin. Takže, otázka zní jasně. Co si představit pod pojmem malý film u člověka, který je synonymem popcornového blockbusteru pro masy?

Být osobním trenérem v Miami a vyžívat ze svého malého přijmu už Danielovi nestačí. Legální cestou je pro něj cesta k bohatství až příliš pomalá a výdělky příliš malé. Vymyslí proto plán jak rychle a bezbolestně zbohatnout na úkor jednoho z bohatých kilentů posilovny kde pracuje. Stejně jako jeho hrdinové, se chce stát uznávaným a bohatým. Avšak i s pomocí svých dvou kolegů není cesta k cizímu bohatství tak snadná, jak si ji Daniel představoval. Navíc, pokud nedotáhnete práci do konce, může se vám celý plán náramně vymstít. A to i v případě, že oběti nevěří ani policie, ani soukromý detektiv a nezbývají mu na účtě po krádeži žádné peníze. S jídlem totiž roste chuť a jen málokdo si umí říct ne. 

Ano, je to jiné a přitom na druhou stranu vlastně vůbec. Bay dlouho hlásal, že si tenhle film chce natočit a tak není divu, že si na něm dal záležet. Ve výsledku to znamená dvě věci. První je definice malého filmu, která neznamená nic jiného, než že je akce omezena na minimum a exploze tentokrát nejsou přítomny. Ta druhá je fakt, že všechny ostatní trademarky tohoto tvůrce jsou přítomny, snad jen helikoptéra za úsvitu chybí. Pokud vám tak není tvorba tohoto režiséra úplně cizí, můžete si sepsat jeho typické vizuální prvky a jeden po druhém si je během něco málo přes dvě hodiny dlouhého snímku si je odškrtávat. 

Pot a krev je totiž zredukovaný základ bayova filmového výrazu, ve kterém při procesu tvorby tohoto snímku odstranil svoji největší přednost. Pokud si představíte takové odlehčenější Mizerové 2 s partou dutých bodybuilderů místo hláškujících policistů, nebudete daleko od pravdy. Ačkoliv je totiž Pot a krev snímkem založeným na skutečné události, Bay se nebojí přisypat trochu své finesy do výsledného produktu. Za řemeslně propracovaným snímkem plným klasických lákadel se ale skrývá poněkud podvyživený snímek někde na hranici komedie, kde středobodem diváckého zájmu je skupina kulturistů pod vlivem demagogie okolí a jejich vykládání amerického snu a všechno okolo je jen lepými děvami a slunečným Miami ochucená omáčka tak říkajíc do počtu. 

Více než cokoliv jiného ale Pot a krev slouží jako důkaz o schopnostech Michaela Baye jako popcornové mašiny, kterého je možná až příliš velká škoda pro plechová dobrodružství s hračkami pro děti. I když je totiž snímek v mnoha místech zdlouhavý a trochu se vleče, co se týče vizuálního zpracování, nelze mu nic moc co vyčíst. Člověk by si až přál, aby se konečně u třetích Mizerů pohnuly ledy a začlo se něco dít. Po stránce herecké i po stránce hudební je pak kulturistický snímek vyloženou sázkou na jistotu. Klasické dobové hity  příjemně dokreslují atmosféru, zatímco ideálnější obsazení by hledal člověk jen těžko. Pokud tedy máte k Bayovi nebo bodybuildingu blízko a nemáte zrovna dvě hodinky co dělat, není důvod proč nedat Pot a krev šanci. 


Michael Bay a jeho malý velký film. Pokud chcete vidět, jak to dopadne, když ta největší mašina na popcorn v Hollywoodu podřadí na nejmenší rychlostní stupeň normálních filmů, tady to nenajdete. Kromě výbuchů a s minimem akce je totiž Pot a krev jinak plnokrevná Bayovka, která jeho fanoušky nezklame a ty ostatní vyloženě nudit nebude. Dějově by to sice mohlo být propracovanější a metráž trochu střídmější, nicméně humor tam je, herecky i atmosférou je to solidní a nuda to koneckonců tak není. Jen by to mohlo být lepší. Tak třeba příště, Mizerové III čekají, Michaele. Jinak, pokud je tohle doopravdy podle skutečné události, člověk se musí jen smát nad demencí některých jedinců. 

 Koktejl:
30% Miami
30% Stereoidy
40% Michael Bay
0% Exploze


Pot a krev

(Pain and Gain, Pot a krv)
Komedie / Krimi / Thriller / Akční / Drama
USA, 2013, 130 min

Režie: Michael Bay
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Ben Seresin
Hudba: Steve Jablonsky
Hrají: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Ed Harris, Rebel Wilson, Tony Shalhoub, Anthony Mackie, Rob Corddry, Tony Plana, Bar Paly, Jeff Chase, Ken Jeong, Kurt Angle, Yolanthe Cabau, Peter Stormare, Keili Lefkovitz, Michael Rispoli, Vivi Pineda, Nikki Benz

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 08.08.2013 CinemArt

V kinech SR od: 08.08.2013 Barracuda Movie



http://www.csfd.cz/film/311871-pot-a-krev/
http://www.imdb.com/title/tt1980209/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?