Přeskočit na hlavní obsah

Star Trek: Do temnoty | Star Trek Into Darkness [65%]

V rámci dohánění restů ze začátku léta, není ideálnější volba než nový Star Trek. Druhý díl v režii J.J. Abramse, který před třemi lety úspěšně zrestartoval tuhle značku a v současné době pracuje na sedmém díle Star Wars, vtrhl do českých kin začátkem června. Za několik týdnů se pak dostane na Bluray a DVD, a tak je myslím doba na to podívat se, zda-li si placku s novým dobrodružstvím lodi Enterprise a její posádky pořídit domů do sbírky. 

James T. Kirk i jeho posádka jsou při jedné z pozorovacích misí svědky posledních momentů jedné z primitivních ras, které má co nevidět vyhladit sopečná aktivita na planetě. Rozhodnou se riskovat porušení základních pravidel Hvězdné flotily a zachránit rasu pomocí neutralizace sopky. Mise však nejde podle plánu, jejich identita je odhalena a osudy obyvatel planety jsou pozměneny. Za porušení direktivy je kapitán suspendován a Enterprise dostává na povel zpět kapitán Pike. Než se však vydá i s Kirkem jako svým 1. důstojníkem zpět do hlubin vesmíru, jsou nuceni řešit krizovou situaci na Zemi. Zběhlý agent John Harrison se rozhodl rozpoutat válku s vedením Hvězdné flotily a při jednom z jeho útoků umírá několik kapitánů včetně Pikea. Znovu dosazený Kirk má před sebou nelehký úkol. Letět se svojí posádkou hluboko do nepřátelského vesmíru a pomocí nových experimentálních zbraní zneškodnit Harrisona.

Popravdě, nejsem příliš fanouškem Star Treku. Již od malička mé sympatie směřovaly spíše k chlapcům a děvčatům se světelnými meči a takovými vesmírnými stanicemi, které v mžiku oka ničí planety. Netvrdím však, že jsem neviděl slušnou řádku dílu z drtivé většiny seriálů, které z tohoto univerza byly vytvořeny a také část snímků. Avšak restart série z roku 2009 se zaměřoval právě na takové, jako jsem já. A to poměrně úspěšně. A jak tedy dokázal Abrams na svoje vizuálně líbivé začátky nejslavnější vesmírné posádky navázat druhým dílem? Upřímně, do ideálního stavu to má poměrně daleko. 

První Star Trek nebyl ideálním filmem, nicméně vizuální styl Abramse šlapal téměř bez chyby a příběhová stránka, i když měla své mouchy, šlapala slušně jak pro fanoušky série tak pro nováčky. Druhý díl měl proto idální výchozí pozici. Jedničkou načrtnutá solidní aktualizace posádky, osobité filmové zpracování a režijní vedení Abramse a i přes některé trochu neobyčejnější výjevy, poměrně snadno uchopitelná žánrová podívaná. Dvojka v tomhle do jisté míry poměrně dost pokračuje, avšak stejně jako když použijete stejný čajový pytlik na druhou várku, ta chuť už nebude úplně stejná. A to ani když přidáte démonického Benedicta Cumberbatche jako jendoho z netěžších nepřátel, na kterého posádka lodi Entreprise kdy narazila. 

Parádní vizuální stránka a solidní nálož lens flare totiž není tím jediným co dělá snímek. Tím pádem když použijeme klasickou sequelovou matematiku, vizuálních lákadel přibylo a lens flare jak bysmet. To co ale i přibylo jsou místy ne zrovna logická rozhodnutí a jednání, často až přiliš zkratkovité pasáže a místy zbytečně kladený důraz na ne zrovna fungující pasáže. Tím samozřejmě nechci říct, že bych se u druhého Star Treku nudil. To ne. I přes více jak dvě hodiny dlouhou stopáž se jedná o poměrně svižný filmy který neznačne nudit. Problém je však v tom, že kromě pasáží s charakterem Benedicta Cumberbatche a několika akčních scén je zbytek filmu poměrně nezúčastněným vyprávěním o tom, jak James T. Kirk k troše pokory přišel. 


Je to poměrně škoda, neboť závěrečná třetina funguje celkem slušně. Samozřejmě, má to své chyby ale dynamika tomu nechybí, pěkně se na to kouká, emoce nechybí a Michael Giacchino bezchybně dopuje napětí svým hudebním doprovodem. Musím se ale přiznat, že i přes destrukci slušné části San Francisca mi závěr přišel tak trochu zklamavší v tom ohledu, že jsme prostě po hodině a třičtvrtě budování prostoru pro závěrečnou konfrontaci hned několika postav čekal možná přecijen trochu víc. 

Druhý díl zrestartovaného univerza Star Treku je poměrně nezávadný letní blockbuster, který nabízí slušné charaktery, parádního záporáka, naleštěný vizuální kabátek, solidní porci lens flare a možná i trochu něco navíc. Na druhou stranu ale jen prohlubuje neduhy předešlého dílu, které se stávají o  to viditelnější. Díky tomu se snímek občas zamotává do vlastní sítí na jedné straně, aby zdánlivě důležitými momenty profrčel s nepřirozenou rychlostí a lehkostí. Neznamená to však, že by i na svoji ne zrovna skromnou délku nudil. 
 Koktejl:
35% Lens Flare
30% Modernizovaný Star Trek
15% Benedict Cumberbatch a jeho dvojí identita
20% Naivita, zkratkovitost a nezaujatost


  
 Star Trek: Do temnoty
( Star Trek Into Darkness )

Sci-Fi / Dobrodružný / Akční / Thriller
USA, 2013, 132 min

Režie: J.J. Abrams
Scénář: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Simon Pegg, Anton Yelchin, Karl Urban, John Cho, Benedict Cumberbatch, Bruce Greenwood, Alice Eve, Leonard Nimoy, Peter Weller, Tom Archdeacon, Noel Clarke, Nazneen Contractor, Amanda Foreman, Heather Langenkamp, Nolan North, Nick Tarabay, Beau Billingslea, Hina Khan, Jonathan Dixon, Chris Hemsworth, Aisha Hinds, Jennifer Morrison

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 06.06.2013 CinemArt
V kinech SR od: 06.06.2013 Barracuda Movie
Na DVD od: 09.10.2013 Magic Box
Na Blu-ray od: 09.10.2013 Magic Box

http://www.csfd.cz/film/261497-star-trek-do-temnoty/
http://www.imdb.com/title/tt1408101/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?