Přeskočit na hlavní obsah

Nejvyšší nabídka | La Migliore offerta [80%]

Letní sezona nám skončila, do kin přicházejí snímky, na které nezbylo místo či ve které studia tolik nevěří na to, aby je poslala proti velké konkurenci. Začínají se ovšem také objevovat snímky, které mají ambice na získání nějakého toho ocenění v pomalu se blížící oscarové sezoně. Jedním z nich je i romantické drama Nejvyšší nabídka italského režiséra Giuseppe Tornatoreho, která je od 12. září také v našich kinech. Příběh stárnoucího samotářského znlace umění  si určitě zaslouží vaši pozornost. 

Virgil Oldman žije poměrně samotářským životem. Jako světově uznávaný znalec umění a starožitností má velký majetek, nicméně jediný bližší vztah má ke své tajné sbírce největších malířských děl nevyčíslitelné hodnoty. To se však postupně začne měnit v momentě, kdy jej osloví dědička rodinného majetku Claire Ibbetsonová, která chce své jmění rozprodat v aukci a nechce nikoho jiného, než Oldmanovu firmu. Ten se prvně zdráhá obchod přijmout díky ne zrovna zdvořilému chování mladé ženy, avšak když zjistí, že ji nikdo již několik let neviděl, rozhodne se o aukci postarat a zatím začíná řešit její tajemství. Čím víc času jí však věnuje, tím víc se jeho život začíná otřásat v základech a jeho samotářský styl života přestává být pro něj naplňujícím. Stejně jako je posedlý dokonalostí umění, začíná být posedlý i Claire. 

Giuseppe Tornatore už má na svém kontě několik snímků, které patří k těm, které by bylo škoda přehlédnout. A popravdě, Nejvyšší nabídka se k nim s největší pravděpodobností přidá. Na ploše poměrně klasického romantického příběhu dvou osamělých duší, které spojí náhoda dohromady tu totiž italský režisér vytváří silný film, který z diváka ždímá emoce, zatímco jej konejší jeho naprosto skvěle zpracovaná vizuální stránka. O výborné hudbě Ennia Morriconeho ani nemluvě.

V druhé půli sice trochu ona vybroušenost snímku ztrácí na své bezchybnosti, ovšem naprosto padnoucí role pro vybrané herecké obsazení a excelující Geoffrey Rush toto drama stárnoucího samotáře s prvky romance drží i přes pár ne zrovna ideálních momentů. Scénář pak v závěru vrací onu nápaditost, vybroušenost a v podstatě držení diváka se zatajeným dechem až do úplného konce. A to je vlastnost, která mnoha romancím a dramatům v dnešní době až trestuhodně chybí. Celé prostředí vysokého umění tomu navíc dodává onen punc něčeho vyjímečného, ono hledání dokonalosti v nedokonalosti.

Nejvyšší nabídka je rozhodně osobitým snímkem, který možná úplně nesedne každému, avšak v současné programové nabídce se jedná bez pochyby o nejlepší volbu nač zajít do kina. O to více v případě, že jdete v páru nebo máte prostě jen chuť na to, zajít si na něco ne úplně obyčejného. Skvělé zpracování tématu, originální romance a pohlcující herecké výkony podpořené dokonalým hudebním podkresem, co chtít od filmu tohoto žánru více? 

Osobitý italský tvůrce a taková menší perla podzimu. Skvěle zahrané a výborně natočené drama s prvky romance sází v podstatě na vše, co by mělo dělat dobrý film dobrým filmem, který vám jen tak z paměti nezmizí. Hořkosladký příběh s excelujícím Geoffreym Rushem a s parádní hudbou Ennia Morriconeho patří ke snímkům, které si zaslouží vaši šanci i v případě, že podobný žánr není úplně vaše parketa.  
 Koktejl:35% Drama
25% Romance
20% Pohlcující hudba
20% Neotřelý příběh



Nejvyšší nabídka
( La Migliore offerta, The Best Offer, Najvyššia ponuka )

Drama / Romantický
Itálie, 2013, 124 min

Režie: Giuseppe Tornatore
Scénář: Giuseppe Tornatore
Kamera: Fabio Zamarion
Hudba: Ennio Morricone
Hrají: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks, Donald Sutherland, Liya Kebede, Philip Jackson, Dermot Crowley, Brigitte Christensen, Kiruna Stamell

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 12.09.2013 CinemArt
V kinech SR od: 03.10.2013 Barracuda Movie

http://www.csfd.cz/film/322601-nejvyssi-nabidka/
http://www.imdb.com/title/tt1924396/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?