Přeskočit na hlavní obsah

Rychle a zběsile 6 | Furious 6 [55%]

Filmové léto je za námi a jak postupně letní pecky přocházejí na trh s přenosnými nosiči, není na škodu dohnat nějaké ty resty, které se během léta vyrojily. Jedním z největších je už šesté pokračování závodní série Rychle a zběsile. Ta s pátým dílem dokončila transformaci z pouliční akční oddychovky v akční nářezovku léta. Jak je na tom ale její šestý díl, se kterým se rozloučí i režisér Justin Lin, který stál za onou transformací série začínající třetím dílem? 

Dom, Brian i zbytek party užívají zaslouženého odpočinku po práci co odvedli v Riu. Každý z nich si ale užívá svůj podíl z tučné kořisti jen do doby, než agent Hobbs kontaktuje Dominica s další prací, tentokrát na druhé straně zákona. Nebezpečný terorista Owen Shaw totiž se svojí skupinou dává dohromady nebezpečnou zbraň, která může vyřadit obranu jedné země na celých 24 hodin. V nesprávných rukou má tato zbraň cenu v miliardách dolarů, nemluvě o nebezpečí, jaké takováto zbraň představuje. Na oplátku Hobbs Domovi a jeho partě pomůže získat Letty. Ta totiž není mrtvá, jak si všichni mysleli, ovšem se ztrátou paměti operuje přímo v Shawově týmu v srdci Anglie, kde se skupina připravuje na loupež posledního součástky chybějící k dokončení zbraně.     

Karty na stůl. Ten kdo by od téhle série čekal jakoukoliv seriozní zábavu, asi by si říkal rovnou o telefonát panu Chocholouškovi. Série rychle a zběsile vždy byla více či méně napsanou závodní výplachovkou, která stylově kombinovala akční prvky, testosteron, rychlá auta a dámské přednosti v jízdě na plný plyn s pachutí po dusíku. Pátý díl série navíc předvedl, že i rámec takovéto zábavy se dá posunout a že i v rámci takovéto série lze předvést doslova napěchovanou dvouhodinku, u které většina akčňáků poslední doby doslova zbělá závistí. Očekávání pro šestý díl, který měl uzavřít druhou trilogii a vytvořit oslí můstek pro připravované další tři díly proto nebyla malá. A nemá smysl to kdoví jak protahovat, odcházející Justin Lin tenokrát jednoduše zklamal.  

Více než on si však předně zaslouží jednu na ciferník klíšem na kola autoři scénáře. Jasně chtít něco co dává smysl a nepopírá většinu fyzikálních zákonů nemá smysl, o tom už přesvědčily předešlé díly. To je právě to co fanoušky baví. Jenže chtít scénář který dává alespoň trochu smysl, to už je jíná písnička. Jasně, prázdné dialogy, ze kterých se i fanouškům série občas zvedne obočí teď pominu. Daleko víc mě totiž vytáčí momenty, kdy jedna scéna popírá druhou a všichni se tváří jako by se nechumelilo. A to teď nemluvím o navazování na předešlé díly, mluvím o samotných scénách filmu, které následují hned několik minut po sobě. Nevím jestli se na to tvůrci nezaměřili, nebo jen prostě když to někdo nadhodil během preprodukce se jen ozvalo "Nah, fuck it. More explosions!" Tohle možná funguje jinde ale tady to je přecijen zábava i pro trochu odrostlejší publikum které se chce bavit u šílených akčních kousků ale očekává i něco víc než jen odfláknutý příběh, který vyšumí asi tak rychle, jako ten u čtvrtého dílu. Pár hodin po projekci si pamatujete tak jednu dvě scény a hotovo. A to není úplně dobrá vizitka. 

Problém je, že to tentokrát nezachraňuje ani Lin coby koordinátor akce. Akční scény nejen že posouvají (teď mluvím především finální souboj) abusrditu v pohádkové zemi kde se tato série odehrává na úplně novou úroveň, postrádají také jakési kouzlo. Osobní souboje jsou sice fajn ale až na pár momentů celkem o ničem a dvě zásadní honičky, tedy ta na mostě a ta finální na letišti, sice mají potenciál na to být efektivní, nicméně působí prázdně. Nevím proč, tuhle sérii mám hodně rád, nicméně tentokrát mi obě sekvence přišly jako nucené oddalování něčeho epického, co ale nakonec nepřišlo. Nebýt představovačky Iana Shawa jako záporáka pro příští díly kdesi v půlce titulků, snímek by pochodil možná s ještě menším hodnocením. A to je po skvělé pětce poměrně nepříjemné zaškobrtnutí. 

V konečném pohledu je závěr druhé trilogie docela zklamáním. Všechno co by tu mělo být tu je ale i přesto působí nový díl této závodní série tak trochu divně. Over the top je to stále, akce je tu dostatek, jen tu zátěž jménem logika už někdo místo vláčení s sebou tentokrát odřízl úplně. Lin se sérií končí a při pohledu na jeho poslední dílo je to možná i dobře. Tento režisér se pro tuto závodní značku vyčerpal s pátým dílem a jeho snaha udržet kormidlo pevně v rukách i tentokrát dopadla nanejvýš průměrně. A to je od snímku který v kinech nastrádal více jak 750 milionů celkem škoda. Zbývá tedy jen doufat, že James Wan který sérii po něm přebírá, ji posune zase o něco dále. Má k tomu ideální pozici. Většího zabijáka jako Jasona Stathama si do role hlavního záporáka ani přít nemohl. Takže příští rok v červenci se v kinech uvidíme. 

Justin Lin se loučí ne zrovna rychle a už vůbec ne zběsile. Pro sérii se vyčerpal výborným pátým dílem a v šestve mu bohužel došla šťáva. Tenhle průser ovšem na triku nemá sám, Chris Morgan mu tentokrát hodně dopomohl. Šestá zběsilá jízda na plný plyn je i na poměry série absurdní a hloupoučkou akční výplachovkou, která po většinu času nedává tak trochu vůbec smysl. Nostalgie tam je, akce tam je taky, jen to postrádá ten náboj. Zvláště v případě, že snímek má být zakončením druhé trilogie a oslím můstkem pro trilogii třetí. Vážně doufám, že Wan si s Morganem u sedmičky sednou lépe. Druhý kvalitativní sešup by tahle značka nemusela ustát.  


 Koktejl:
20% Nelogičnost i na poměry Rychle a zběsile
20% Rychlá auta
20% Akce
20% Absurdita
20% Asfalt





Rychle a zběsile 6
( Fast & Furious 6, Furious 6, Rýchlo a Zbesilo 6)

Akční / Krimi / Thriller
USA, 2013, 130 min

Režie: Justin Lin
Scénář: Chris Morgan
Kamera: Stephen F. Windon
Hudba: Lucas Vidal
Hrají: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Tyrese Gibson, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Luke Evans, Sung Kang, Gal Gadot, Gina Carano, Ludacris, Elsa Pataky, Benjamin Davies, Joe Taslim, Clara Paget, Lee Asquith-Coe, Kim Kold, Rowena Diamond, Jason Statham, Shea Whigham, John Ortiz, Rita Ora

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 23.05.2013 CinemArt
V kinech SR od: 23.05.2013 Barracuda Movie
Na DVD od:          25.09.2013 Bonton
Na Blu-ray od: 25.09.2013 Bonton

http://www.csfd.cz/film/297625-rychle-a-zbesile-6/
http://www.imdb.com/title/tt1905041/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?