Přeskočit na hlavní obsah

Asterix: Sídliště bohů | Astérix: Le domaine des dieux [75%]

Čestí kinodistributoři se v poslední době chovají celkem zajímavě, když přijde řeč na animáky pro děti. Samozřejmě, v distribuci je třeba mít vždy alespoň jeden nebo dva pro publikum nejmenší, nicméně když se loví ve vodách direct-to-DVD titulů z Ameriky a zbytku světa, které se posílají u nás normálně na plátna kin, je to už celkem do očí bijící. Je proto více než příjemná změna, když se k nám do kin dostane loňské dobrodružství Asterixe a Obelixe, které se vydalo po několika hraných adaptacích opět cestou animace. A pokud vám zrovna tihle hrdinové alespoň trochu přirostli k srdci, rozhodně byste měli zpozornět.  

Asterix, Obelix, Panoramix a zbytek galské vesnice žije svým poklidným životem, s občasnými nájezdy římských jednotek, které se pokoušejí jejich vesnici jednou pro vždy zničit. To se jim však ani přes nespočet plánů nikdy nepodařilo. A tak sám Julius Casear přichází s dalším ďábelským plánem jak se odolných Galů zbavit. Postaví kolem jejich vesnice nové římské sídliště a obklopí tak vesničku civilizací, zatímco stavbou vykácí široké okolí vesnice. To se samozřejmě nikomu z obyvatel nelíbí, nicméně ať se snaží stavbu zastavit jak chtějí, ta pokračuje bleskovým tempem a zanedlouho je otevřena první obytná budova... 

Hned ze začátku se musím přiznat, že jsem na novém Asterixovi skončil vlastně náhodou, což jen umocnilo moje překvapení. Už od mala mám příběhy tohoto hrdiny velmi rád, nicméně poslední díly filmové série mě už poněkud nudily, případně vyloženě štvaly. A tak jsem bral nového Asterixe jako jakýsi pokus o to vyždímat značku nějakým novým způsobem a více mu nevěnoval pozornost. Faktem ovšem je, že Asterix: Sídliště bohů je jeden z nejpříjemnějších animáků za poslední dobu. 

Novinka totiž kombinuje jak zábavnost a nápaditost starších kreslených příběhů, tak určitou přímočarost a humornost prvních dvou hraných adaptací. To ve výsledku funguje překvapivě dobře,. I když totiž v podstatě Sídliště bohů nepřináší nic moc nového a působí tak spíše jako epizoda ze života Galů, spíše než nějaký celistvý příběh, pokud máte rádi tyto postavy a humor se kterým operují, rozhodně zklamáni nebudete, toho je tu totiž dostatek. A není u toho třeba ani mít zrovna po ruce svoje caparty nebo už trochu odrostlejší potomky. Je tu dost narážek a humoru pro všechny věkové kategorie. 

Audiovizuální zpracování je takový lepší standard, takže ani po této stránce není moc kritika na místě. Navíc, zpracování je dostatečně zábavné a vyladěné na to, aby vás nějaký přechod od kresleného nebo hraného filmu trápit vůbec nemusel. Tvůrci navíc přihazují hned několik vizuálních nápadů a příjemnou hudbu, která jen podtrhuje to, jakou příjemnou pohodovkou Sídliště bohů je. Český dabing navíc využívá z většiny dabéry s rolemi spjaté již v minulosti, což je rozhodně další pozitivum. 

Asterix: Sídliště bohů je docela překvapivě hodně slušnou animovanou podívanou pro celou rodinu, která si v hodině a půl, kterou vám zabere, nevybírá slabou chvíli a baví od začátku do konce. A navíc přihazuje i něco navíc. Pokud tedy hledáte v nabídce kin něco, u čeho se zabavit s celou rodinou, je tenhle francouzský animák ideální volbou. A pokud máte tuhle partičku v oblibě, je úspěch rozhodně zaručen.        
Asterix a velmi příjemné překvapení. Snoubení adaptačních postupů kreslených animáků s prvky prvních hraných adaptací přichází jako vítaná změna oproti utahaným posledním pokusům v hraném sektoru. Asterix: Sídliště bohů je velmi příjemným animákem, který byť má sice jednu dvě chybky na kráse, předvádí ideální rodinnou zábavu s partou galských vesničanů vzdorujících novému ďábelskému plánu Caesara. 
 Koktejl: 
40% Římani
50% Galové
10% Stavba tisíciletí 

Asterix: Sídliště bohů
(Astérix: Le domaine des dieux, Asterix: Sídlo Bohov)
Animovaný
Francie, 2014, 85 min


Režie: Alexandre Astier, Louis Clichy
Scénář: Alexandre Astier
Hudba: Philippe Rombi
Hrají: Alain Chabat, Laurent Lafitte, Géraldine Nakache, Alexandre Astier, Elie Semoun, Lorànt Deutsch, Roger Carel, Florence Foresti, François Morel, Lionnel Astier, Guillaume Briat, Artus de Penguern, Pauline Moingeon, Sébastien Lalanne, Christophe Bourseiller

Mládeži přístupný
Česko V kinech od: 05.03.2015 Bioscop
Slovensko V kinech od: 05.03.2015 Magic Box
Francie V kinech od: 26.11.2014 SND

http://www.csfd.cz/film/376640-asterix-sidliste-bohu/
http://www.imdb.com/title/tt3759416/




Komentáře

  1. 2 minutový trailer dabovaný jinými herci než později ve filmu, natočený o několik týdnů dříve jiným štábem než pozdější filmový dabing, trochu zkreslil představu, jak bude film vypadat.
    O to větší překvapení pak byl výborný dabing s 3D verzí filmu v kině. BRAVO!!!! Tleskám.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?