Přeskočit na hlavní obsah

Krycí jméno U.N.C.L.E. | The Man from U.N.C.L.E. [70%]

Ty největší filmové hity léta už máme za sebou a tak se do kin dostávají filmy, které si svým charakterem řekly o letní termín, nicméně rozhodně nepatří mezi jistoty, které by byly schopné utáhnout nabité léto. A právě jedním z takových filmů je i novinka režiséra Guye Ritchieho, která ve filmové podobě oživuje seriál z druhé půlky šedesátých let stejného jména. Podařilo se toto téměř stoprocentní retro divákům prodat, nebo se jedná jen o chabý pokus o něco, co v dnešní době už nemá moc šanci fungovat?
Během šedesátých let, Napoleon Solo (Henry Cavill) je nejefektivnějším a nejproduktivnějším agentem americké CIA. Operuje většinu času po Evropě, kde ho jeho poslední mise zavádí do po válce rozděleného Berlína, kde má získat dceru nukleárního fyzika Gaby (Alicia Vikander), která mí pomoci k nalezení jejího otce, který právě konstruuje pro tajnou zločineckou organizaci nukleární hlavici. Do cesty této mise se ovšem staví agent KGB Ilja Kuryakin (Armie Hammer). I když se však Solovi podaří Gaby zachránit, jeho mise tím nekončí. Hrozba, kterou nechráněná nukleární zbraň představuje, je natolik velká, že se americká a ruská tajná služba rozhodnou na této misi spolupracovat. Napoleon a Ilja tak musí spolupracovat. Ani jeden z nich z toho ovšem rozhodně nemá radost...        


Krycí jméno U.N.C.L.E. je rozhodně zajímavý snímek. O to víc, že přichází hned po dvou velkých blockbusterových zklamáních, kterými jsou Fantastická čtyřka a Pixely, kde by kdekdo tak před půl rokem čekal, že situace bude přesně opačná. Jenže i přesto, že výsledek oldschoolového špionážního filmu není ani zdaleka stoprocentní, pořád v současné nabídce multiplexů působí jako pomyslná perla v blátě. Guy Ritchie totiž v rámci adaptace v Británii kultovního seriálu natočil tak atmosfericky silné retro, že na necelé dvě hodiny v kině zapomenete, že je rok 2015. A to je něco, co se v době rádoby stylizovaných snímků jen tak nevidí.

Od prvních momentů, kdy na vás tahle pecka dýchne svoji atmosféru, totiž až na pár momentů zavánějících těžkým CGI a několik historických nesrovnalostí (kterých si patrně stejně všimne jen rýpal) nevyjdete s příjemné stylizace dob dávno minulých, kdy se po silnicích v naleštěných sporťácích a drahých oblecích proháněly takové legendy jako Sean Connery. A k mému překvapení sem neskutečně dobře padne i Henry Cavill, který v rámci svého šarmantního agenta předvádí zatím nejlepší výkon svojí kariéry. K němu docela slušně padne i ruská karikatura v podání Armie Hammera a dvojice dam Alicia Vikander a Elizabeth Debicki. Výsledný herecký koktejl je tak vyloženě fajn.

To platí i o zbytku filmu. I když totiž Krycí jméno U.N.C.L.E. má své mouchy, především v tempu a trochu výraznější utahanosti, nabízí na druhé straně mnoho momentů, kde se budete výborně bavit a vzájemná chemie hereckých představitelů dává těmto momentům vyniknout. Díky tomu se právě v těchto momentech transportujete do doby, kdy vše ve filmu podobného rázu bylo bráno s nadsázkou a dostatečnou naivitou, bez potřeby přehnané psychologizace postav nebo osudových výzev pro charaktery. Tohle je zkrátka špionská věc ze staré školy, kde se tvůrci především bavili a toto přenášejí v konečném důsledku i na diváka. Díky tomu je i přes občasné haprování vyprávění  a místy možná až příliš osobitou stylizaci v celku tahle pecka zábavnou letní jednohubkou.

Pokud je tedy špionská akční jízda u které nechcete moc přemýšlet to, co od tohoto počinu očekáváváte, pak směle do kina. Lepší volbu totiž zase dlouho mít nebudete. Guy Ritchie natočil suverénní letní vypalovačku s tak říznou stylizací do časů minulých, že nebýt známých hereckých představitelů, dalo by se pochybovat o datu jejího vzniku. Zkrátka lahůdková a nenáročná jednohubka, která sic má své chyby, pobaví dostatečně.   
Guy Ritchie a jeho nesmírně příjemně stylizovaná špionská jednohubka. Tato adaptace v Británii kultovního seriálu funguje překvapivě dobře a zábavně i přes fakt, že tempo a vyrovnanost není plně ideální a ono CGI místy možná až příliš bije do očí. I přesto všechno ovšem Krycí jméno U.N.C.L.E. funguje, nabízí příjemný audiovizuální koktejl a slušné herecké obsazení, kterému vévodí Henry Cavill ve své zatím nejlepší roli. Pokud hledáte něco netradičního u čeho na dvě hodiny v kině takhle koncem léta vypnout, ideálnější volbu mít už nebudete. 

 Koktejl: 
25% Akce
50% Retro jaksepatří
25% Studená válka a teroristi
Krycí jméno U.N.C.L.E.
(The Man from U.N.C.L.E., Krycie meno U.N.C.L.E.)
Akční / Dobrodružný / Komedie
USA, 2015, 116 min

Režie: Guy Ritchie
Scénář: Scott Z. Burns, David Campbell Wilson
Kamera: John Mathieson
Hudba: Daniel Pemberton
Hrají: Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki, Hugh Grant, Jared Harris, Luca Calvani, Sylvester Groth, Christian Berkel, David Beckham, Hugh O'Brien, Jd Roth-round

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 20.08.2015 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 13.08.2015 Continental
USA V kinech od: 14.08.2015 Warner Bros. US

http://www.csfd.cz/film/286954-kryci-jmeno-u-n-c-l-e/
http://www.imdb.com/title/tt1638355/







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?