Přeskočit na hlavní obsah

Nesmrtelný | Self/less [60%]


Jaké by to bylo, kdybychom mohli žít věčně. Nesmrtelná otázka, která trápí lidstvo od doby, kdy nad svoji existencí a především nad její prchlivostí začalo přemýšlet. A na tuto otázku, stejně jako na jiné s ni spojené, se alespoň částečně snaží odpovědět novinka v českých a slovenských kinech Nesmrtelný. Jaké to tedy podle filmu je, přežít svůj vlastní život? A stojí taková oběť vůbec za to? Pokud jsou oddychové sci-fi vaším oblíbeným žánrem, návštěvu kina byste neměli vynechat. 



Damien Hale (Ben Kingsley) je světově uznávaným velikánem na poli architektury a mezi jeho největší zásluhy patří panorama současného New Yorku, o které se z velké části svými projekty postaral. Jeho stárnoucí tělo ovšem má brzo jeho kariéru utnout v nejlepším. Když se tedy dozví o novém, ne úplně ověřenému zákroku s názvem "svlékání", rozhodne se zariskovat a tuto riskantní proceduru vyzkoušet. O několik momentů později se probouzí v novém mladém těle, jako ideálně stvořeném pro muže jeho postavení. Postupně se učí jak své nové tělo ovládat a jak si opět dopřávat veškeré radosti běžného života. Jeho situace by nemohla být lepší. To ovšem trvá jen do momentu, než jeho rehabilitaci začnou narušovat podivné vize života někoho jiného... 

Nesmrtelný rozhodně není ani zdaleka něčím převratně novým. Podobná premisa tu byla už nespočetněkrát a s největší pravděpodobností tu díky její atraktivnosti i nespočetněkrát ještě taky bude. To ovšem neznamená, že by právě kvůli tomu byl čímkoliv špatným nebo opovržení hodným. Naopak, z toho co se může zdát jako  na první pohled relativně riskantní sci-fi se vyklubala v celku příjemně natočená žánrová podívaná, která byť spoléhá na již tradiční žánrové kličky, zvraty a poměrně předvídatelný vývoj děje, v celku funguje i na docela velkorysé ploše téměř dvou hodin.  

Novinka Tarsema Singha začíná jako relativně pohodový pohled do života zdravotními problémy ztrápeného multimilionáře, který nabírá s každou další minutou mystický element ve formě revolučního zákroku. Napomáhá tomu i správně podivný doktor v podání Matthewa Goodea. Jediný problém snímku je tak především v tom, jak se snaží studio tuto novinku prodat. Tohle je totiž skrz na skrz béčko přesně v tom stylu, v jakém byly produkovány hity videopůjčoven před lety.

Nečekejte tedy od Nesmrtelného o moc víc než právě to. Lehce hloupé a naivní, spoléhající možná až příliš na stereotyp a klišé, nicméně v jádru právě v těchto mezích slušně odvedená práce, která na rozdíl od jiných novinek v poslední době nezklamává v tom, čím chce vlastně být. K tomu si připočtěte vcelku příjemně odlišný hudební doprovod o který se postaral Brazilec Antonio Pinto a slušnou kameru a dostává se k vám výsledný koktejl, kterým je slušně zpracovaná, byť trochu obyčejná žánrová podívaná, u které nemusíte moc přemýšlet.   

Pro někoho tak Nesmrtelný může být zklamáním, záleží především na tom, s jakými čekáváními na film jdete. Tady se totiž nic památného nezrodilo. Tarsem Singh tentokráte do kin přivedl slušně natočenou a solidně zahranou, byť obsahově lehce zaměnitelnou žánrovou výplňovku, která neurazí ani nenadchne. Svoji roli výplachového béčka a nenáročné žánrovky ovšem plní více než slušně. Pokud je tohle, to co od této novinky očekáváte, pak směle do kina.  


Nesmrtelné žánrovky. I přes fakt, že videopůjčovny jsou už písní minulosti, tradiční záležitosti z jejich polic si stále najdou cestu i k nám, i když v tomto případě trochu nesmyslně rovnou do kin. Nesmrtelný je na jedné straně těžce neoriginální, naivní a předvídatelný, na straně druhé je ovšem slušně zahraný, solidně natočený a ty necelé dvě hodinky v jeho společnosti utečou překvapivě rychle. Zkrátka solidní žánrová podívaná u které nebudete muset moc přemýšlet. 
 Koktejl: 
30% Druhá šance na život
30% Nekonvenční praktiky
20% Akce
20% Přímočarost
Nesmrtelný
(Self/less, Nesmrteľný)
Drama / Sci-Fi / Thriller
USA, 2015, 117 min

Režie: Tarsem Singh
Scénář: Àlex Pastor, David Pastor
Kamera: Brendan Galvin
Hudba: Dudu Aram, Antonio Pinto
Hrají: Ryan Reynolds, Natalie Martinez, Matthew Goode, Ben Kingsley, Victor Garber, Derek Luke, Melora Hardin, Michelle Dockery, Sam Page, Griff Furst, Teri Wyble, Gary Weeks, Kristin Erickson, Jimmy Gonzales, Jesica Ahlberg, Dacia Fernandez, Oscar Gale

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 06.08.2015 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 06.08.2015 Forum Film SK
USA V kinech od: 31.07.2015 Focus Features

http://www.csfd.cz/film/345744-nesmrtelny/
http://www.imdb.com/title/tt2140379/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?