Přeskočit na hlavní obsah

Vykolejená | Trainwreck [45%]

Judd Apatow patří minimálně v Americe mezi komediální komerční jistoty. Jeho komedie, ať již ty, na kterých se podílí scenáristicky, režijně nebo je produkuje, vydělávají a díky tomu mu vděčí za pořádné nakopnutí kariéry nespočet současných tváří Hollywoodu. V posledních letech to ale jde s kvalitou jeho snímků tak trochu dolů a tenhle trend nezastaví ani jeho novinka Vykolejená, se kterou se po třech letech od jeho posledního filmu Čtyřicítka na krku vrací k režii podle scénáře Amy Schumer, která se zhostila titulní role. Pokud ovšem nepatříte mezi velké fanoušky těchto dvou komiků, návštěva kina by vás nemusela potěšit. 
   
Amy (Amy Schumer) pracuje v redakci pánského časopisu, kde má možnost zabývat se těmi nejzajímavějšími články na okraji společenské korektnosti. Tomu odpovídá i její životní styl, kdy své sexuální partnery střídá častěji než ponožky a k reálnému emocionálnímu vztahu má daleko i s vlastní sestrou. To vše se ovšem začne měnit v životě, kdy ji její šéfredaktorka zadá napsat profil místního sportovního doktora Aarona (Bill Hader), který svým revolučním zákrokem zkracuje dobu léčení operovaných kloubů sportovců na polovinu. To ovšem Amy nezajímá, neboť sport od malička nesnáší a nemyslí si, že by na tom mohl jedno interview s doktorem cokoliv změnit. Dál od pravdy ovšem být nemůže... 

A dál od pravdy nemůže být ani to, co se vám snímek snaží prodat v rámci trailerové kampaně. Relativně zábavná upoutávka, kterou nabízela kina posledních pár měsíců, se vás totiž snaží navnadit na tak trochu jiný a jinak zábavný film. To co totiž ve výsledku dostanete, je více jak dvě hodiny dlouhá rádoby komedie, která ve svém jádru shrnuje velkou část humoru ze stand-up vystoupení představitelky hlavní role Amy Schumer a jejího aktuálního pořadu Inside Amy Schumer, což následně roubuje na většinu myslitelných klišé a stereotypů, kterým si propaguje každý druhý romanticky laděný komediální film pro starší publikum. Čekáte-li něco jiného, budete zatraceně zklamáni.

A to především díky stopáži. Něco, co by se totiž dalo odvyprávět na ploše klasické hodinky a půl, je totiž tady natahováno na skoro dvě a čtvrt. Bohužel ně nějak umně nebo rozumně, ale spíš hnaním už tak laciných vtipů do extrému jejich opakovaným probíráním a předhazováním zpět divákům. Nechybí ani již klasická porce humoru zahrnujícího tělní tekutiny a hygienické potřeby. Nechci tu tvrdit, že by snímek neměl světlé momenty, nicméně je jich zatraceně málo a ani netradiční sympaťák Bill Hader nemá šanci utáhnout takhle scenáristicky podvyživený a hloupý snímek, který staví na škrobených, hloupých a nevyrovnaných dialozích, kde ani to minimum dobrého a úderného v rámci celkového pohledu nijak nepozvedne ty momenty špatné a nudné. 

Dokonce ani pár vskutku nečekaných momentů a malých roliček pro známé tváře nezvládá nijak narušit nudnou a myšlenkově sterilní podívanou, která ze všeho nejvíc plní jediné - donutí vás nemít rád Amy Schumer dřív, než film skončí. Jediný, kdo možná vystoupí trochu ze stínu podprůměrnosti, špatnosti a nudy je tak Tilda Swinton namaskovaná k nepoznání v roli šéfky hlavní hrdinky a LeBron James coby poněkud zvláštní verze sebe sama. Toť vše.

Vykolejená je tak hrubozrnější komedií pro ty, kdo nemají na svoji večerní zábavu moc velké nároky. Tam kde se totiž někteří baví, jiní vidí vykrádání sebe sama, zástupu dalších podobně laděných filmů a souhrn všemožných klišé a vykonstruovaných situací. Nudné, utahané a nepříliš zábavné, s minimem důvodu proto, snímku dát další šanci. Natož vůbec tu první. Akcent na humor zahrnující tělní tekutiny a protahování nechutných momentů na maximum pak jen zaručuje výsledek. Tohle zkrátka ani zdaleka to, jak se snaží vykolejená působit v upoutávkách. Tohle je bouda na diváka, která pobaví jen ty nejméně náročné.
Judd Apatow a opět trefa víceméně vedle. Nejsem si jistý čím to, ale dalším projektem v řadě mě tenhle člověk zklamal a vinu na tom má především scénář Amy Schumer, který poctivě zabije drtivou většinu potenciálu, který tenhle snímek kdy mohl mít. Ani několik sympatických hereckých představitelů pak nezachrání tenhle hodně chabý pokus o to zabavit diváka v kině na více jak dvě hodiny. Pokud nejse vyloženě nenároční, tomuto snímku se obloukem vyhněte. 
 Koktejl: 
20% Mezilidské vztahy
30% Afektovaná hlavní hrdinka
20% Zbytečně dlouhý film
20% Za hranici vkusu jdoucí humor
10% Klamná propagace

Vykolejená
(Trainwreck, Vykoľajená)
Komedie
USA, 2015, 125 min

Režie: Judd Apatow

Scénář: Amy Schumer
Kamera: Jody Lee Lipes
Hudba: Jon Brion
Hrají: Amy Schumer, Bill Hader, Colin Quinn, Tilda Swinton, Marisa Tomei, Ezra Miller, John Cena, Barkhad Abdi, Katy Mixon, Brie Larson, Bar Paly, Mike Birbiglia, Vanessa Bayer, Method Man, Jon Glaser, Marija Skangale, Norman Lloyd, Pete Davidson, Daniel Radcliffe, LeBron James, Amar'e Stoudemire, Tim Meadows, Dave Attell


Nevhodný mládeži do 15 let

Česko V kinech od: 06.08.2015 CinemArt
Slovensko V kinech od: 06.08.2015 Barracuda Movie
USA V kinech od: 17.07.2015 Universal Pictures

http://www.csfd.cz/film/364787-vykolejena/
http://www.imdb.com/title/tt3152624/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?