Přeskočit na hlavní obsah

Bojovník | Southpaw [70%]

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Slzy slunce, Odstřelovač) si buduje za svoji kariéru jméno osobitého režiséra. Někomu jeho styl sedne, jinému ne. Po výborném Equalizerovi, kterého na plátna českých a slovenských kin přivedl loni v září, přichází tentokráte s boxerským dramatem, ve kterém si hlavní roli zahrál Jake Gyllenhaal. Bohužel ambice na oscarovou sezonu, které snímek během produkce provázely, vzal po prvních projekcích za své a distributor se proto rozhodl snímek poslat do kin místo toho už v druhé půlce léta. Stojí i přes stráhní zahraničními kritiky novinka předminulého týdne, Bojovník, za shlédnutí, nebo je to jen zbytečná ztráta času, která prostě nevyšla?


Boxer ve střední váze Billy "The Great" Hope (Jake Gyllenhaal) je už nějakou dobu na vrcholu. Jako neporažený šampion si užívá slávu, především díky tomu, že právě porazil svého největšího vyzyvatele. Dlouho ovšem Billyho manažer odmítá zařídit zápas s Miguelem 'Magic' Escobarem (Miguel Gomez), který se při každé příležitosti snaží neporaženého boxera vyprovokovat. Při jedné z podobných provokací ovšem dochází k šarvátce, po které končí Billyho manželka Maureen (Rachel McAdams) postřelená jedním z členů Escobarovy ochranky a umírá v Billyho náručí. Ten, aby zajistil dceři živobytí ve světle finančních problémů následujících zanedlouho poté, přijímá smlouvu na další tři zápasy, i když po něm právě Maureen chtěla, aby toho minimálně na chvíli nechal. V důsledku toho všeho tak dříve fenomenální boxer končí ostudně poražen, žalován za porušení smlouvy, s rok trvajícím boxerským distancem a v dluzích, které ani jeho veškerý majetek nestíhá poplatit. Stát navíc díky jeho chování započne řízení na odebrání jeho dcery z jeho péče a umístění do ústavního zařízení. I přes bezvýchodnost svojí situace se zlomený Billy rozhodne se svojí situací něco dělat a svoji budoucnost, stejně jako budoucnost svojí dcerky zajistit tou jedinou cestou, kterou umí... 

Bojovník je rozhodně podivný snímek. Musím naznat, že se mi snímek i napříč velkému množství chyb a nesmírně do kýče zahnaných momentů líbil. A to i přesto, že nenabízí zhola nic nového a vše, co snímek nabízí je ve své podstatě jeden zaručený direkt na divácké emoce za druhým. Onen emocionální apel na publikum je totiž účinný, to bezesporu, nicméně až na jeden dva momenty je to čistý konstrukt, který nemá moc žádný základ. Bojovník totiž za ty dvě hodiny, co vám v kině zabere, stíhá recyklovat snad všechny alespoň trochu zásadní boxerská a zápasnická dramata, která byla kdy natočena s téměř nulovou invencí. Boxer padne z výšiny na hubu, peníze a všichni blízcí se rozprchnou, odepíší jej a on se nekonvenčním trenérem vypracuje zpět na vrchol aby čelil svému největšímu nepříteli, který byl strůjcem jeho předešlého pádu. Zkrátka ta samá písnička. Tady scénárista Kurt Sutter jede podle lety ověřených not, nicméně ve výsledku mu chybí právě ten důraz, který podobné momenty a prvky podobných dramat učinil legendárními. 

Tento neduh do značné míry vynahrazuje sám Jake Gyllenhaal. Jeho odevzdanost rolím, především v posledních letech, je všeobecně známá a Bojovník v tomto trendu není výjimkou. Po fenomenálním výkonu ve Slídilovi se opět položil naplno do role a ani na moment ji v rámci dvou hodin neopustil. Škoda jen, že mu scénář filmu brání často v hereckém rozletu a nutí mu, podobně jako zbytku postav, těžce uvěřitelné repliky a ne úplně charakterům odpovídající chování. Antoine Fuqua, který by měl alespoň v těchto slabších momentech vytáhnout nějaké trumfy, často zklamává vlastní absencí audiovizuální preciznosti. Na druhou stranu abych jen nesypal špínu, hned v několika momentech se naopak vytáhne s audiovizuální lahůdkou, která více než potěší. Bohužel ten poměr je zhruba padesát na padesát.        


Pokud jde o zbytek obsazení, neměl bych s ním nejmenší problém. Rachel McAdams je i na onom zredukovaném prostoru téměř stoprocentní, Forest Whitaker je taktéž fajn a dcerka v podání Oony Laurence je taktéž v rámci možností parádní. Bohužel se ale dostáváme zpět k hlavnímu problému filmu, kterým je vyloženě nedotažený scénář, který trochu náročnějšímu diváctvu hned několikrát způsobí mírný bolehlav. Zkrátka Bojovník není precizním boxerským dramatem, nýbrž konzumním produktem, který se snaží být o něco víc, než ve skutečnosti je. Pokud tedy nečekáte něco kdoví jak kulturně zásadního, rozhodně zklamáni nebudete. Spíše naopak.   


Antoine Fuqua opět tedy spíše komerčně. Asi bylo bláhové čekat od Bojovníka, že bude něčím víc než jen dobře natočenou a slušně zahranou boxerskou vykrádačkou, která bude sice v rámci možností dobrá, nicméně také částečně naivní, místy hloupá a plytká. Hudebně i vizuálně zajímavá, herecky (minimálně co se týče hlavních aktérů) parádní avšak pod veškerým tím pozlátkem tak trochu prázdná. Zkrátka pokud od Bojovníka nečekáte nic víc než jen solidní drama o boxerově cestě zpět na vrchol, návštěvu kina si užijete. Další Rocky, Warrior nebo Zuřící býk to ovšem není ani náhodou.

Antoine Fuqua tak trochu pohlcen vlastním stínem. Bojovník měl potenciál na to být po delší době zase zásadním zápasnickým dramatem, nicméně tato snaha bere docela rychle za své. Ani opět výborný Jake Gyllenhaal nezvládá utáhnout takhle plytký scénář, který věří že umělé ždímání emocí z diváctva = scénář s hloubkou. Nikoliv. Audiovizuálně fajn, byť si vizuální stránku nechá Fuqua místy trochu zbytečně utéct. V konečném pohledu solidní práce, byť těžce neoriginální a povrchní.  
 Koktejl: 
30% Box
30% Drama
40% Rodina
Bojovník
(Southpaw)
Drama / Akční / Sportovní / Thriller
USA, 2015, 120 min

Režie: Antoine Fuqua
Scénář: Kurt Sutter
Kamera: Mauro Fiore
Hudba: James Horner
Hrají: Rachel McAdams, Jake Gyllenhaal, Naomie Harris, Forest Whitaker, Miguel Gomez, Victor Ortiz, Beau Knapp, Curtis "50 Cent" Jackson, Rita Ora, Clare Foley, Oona Laurence, Jimmy Lennon Jr., Jim Lampley, Roy Jones Jr.

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 23.07.2015 Forum Film CZ
Slovensko V kinech od: 23.07.2015 Forum Film SK
USA V kinech od: 24.07.2015 The Weinstein Company

http://www.csfd.cz/film/297825-bojovnik/
http://www.imdb.com/title/tt1798684/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?