Přeskočit na hlavní obsah

Slídil | Nightcrawler [95%]

Letošní únor je nabídka filmových novinek vskutku pestrá. Mezi tradičními oscarovými lákadly se do distribuce dostává hned několik zajímavých snímků, které bodovaly koncem roku za oceánem. Tenhle týden je pak nabídka atraktivních novinek pak asi úplně největší. Zatímco ke Kódu Enigma, Whiplash a Sils Maria se dostaneme později, dnes se na ploše tohoto blogu rozepíšu trochu o snímku jménem Slídil. Tenhle temný thriller s Jakem Gyllenhaalem v hlavní roli sliboval už od trailerů strhující atmosferickou postavu s perfektními hereckými výkony. Jaká je realita?

Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) má problémy s tím, najít si práci. Jeho obživa jako malý zlodějíček, který po nocích krade kov mu málo vynáší. Když se ale jednou naskytne u nehody a uvidí zpravodajský tým, který kolizi zaznamená, a zjistí, že za takový materiál je pro některé stanice cenným artiklem, rozhodne se zkusit tuto práci na vlastní pěst. Z počátku mu tato pozice příliš nejde, nicméně poté, co se ukáže jeho talent a drzost, najde uplatnění jako externí kameraman pro jednu z lokálních televizních stanic. Problém ovšem nastává v době, kdy jeho brutální záběry začnou hraničit s mařením vyšetřování zločinů. Ale právě za exkluzivní informace, které nemá nikdo jiný, se platí nejvíc...

Předně je třeba říci, že Slídil je opět jedním z filmů, který nesedne každému. A s tím na to musíte jít, neboť naladit se na vlnu až psychopatického člověka, který parazituje na neštěstí druhých, to je něco, co nemusí být úplně snadné pro každého. Dan Gilroy totiž ve svém snímku předvádí impozantní portrét člověka z okraje společnosti, který využil situace a s dravostí se začal sápat přes mrtvoly nahoru. A být to kdokoliv jiný, mohl z toho být solidní atmosferický thriller, jenže tady se už poněkolikáté v řadě předvádí impozantní Jake Gyllenhaal a tak u solidního atmosferického thrilleru jen nezůstalo.
 
Nejenom totiž, že Slídil je neskutečně parádně natočený snímek, který ani na moment nezačne i přes dvouhodinovou délku nudit. Nejenom, že se opírá o parádní hudební doprovod Jamese Newtona Howarda. Nejenom, že zde vyniká kamera Roberta Elswita. Tady se především hraje na skvělou a mrazivě atmosferickou one man show, která jede podle pečlivě sepsaného scénáře, který místy svojí precizností bere dech. Některé dialogy totiž neskutečně uzemní, především díky představiteli hlavní role, který dává vzniknout jednomu z největších psychopatů filmového plátna. Ani na moment nevychází z role a z jeho přítomnosti rozhodně nebudete mít dobrý pocit.

Díky tomu Gilroy ždímá z filmu úplné maximum, což se projevuje na opravdu hutné atmosféře, kterou pokud se necháte pohltit, už z pod kůže nedostanete. V rámci stopáže filmu narazíte hned na několik momentů, které vyvolají až mrazení v zádech svým obsahem. Ona podvratnost snímku, stejně jako kritika současných mediálních návyků je někdy možná až příliš dobře mířená. Tady se totiž pohybujeme na úrovni podobné snímkům jako Vrtěti psem. Zkrátka neskutečně strhující věc, která má co říci.


Když navíc od pečlivého budování temné atmosféry přejde snímek hlavnímu případu, místy jsem se bál aby se mi nezastavilo srdce jak jsem byl napnutý. Nepamatuji si, kdy naposled ve mně totiž snímek byl schopný vyvolat takové napětí jako právě Nightcrawler. Navíc, když Gilroy vytáhne z rukávu precizně natočenou a napínavou honičku v průběhu poslední třetiny snímku, je jen málokdo, koho by podobně napínavá sekvence neoslovila. Konec bude možná pro někoho neuspokojivý, avšak jako pomyslný vztyčený prostředníček pro mě fungoval naprosto bezchybně.  

Slídil je precizně natočený podvratný thriller spoléhající na naprostou preciznost ve všech ohledech, ať už jde o nepříjemný obsah, precizní kameru, skvělý hudební doprovod, výtečný scénář a dialogy nebo naprosto fenomenálního Jakea Gyllenhaala v hlavní roli. Svým zaměřením asi nesedne docela širokému spektru lidí, nicméně pokud je silně znepokojující atmosferická dvouhodinová výprava do zákulisí současného zpravodajství, která s přehledem kritizuje aktuální návyky, něco, co vás zajímá, tak směle dál. Tady neprohloupíte. Podobně laděný snímek totiž budete v nabídce kin hledat jen těžko.    


Dan Gilroy se tentokrát vytáhl. Slídil je impozantní portrét vyšinuté osobnosti, která se rozhodla jen využít poptávky po tom, na co nikdo jiný neměl žaludek. Fenomenální Jake Gyllenhaal, atmosféra, která by se dala krájet, skvělá kamera i hudební doprovod a scénář, který vás místy až odzbrojí svými precizními dialogy. Za mě jednoznačně pecka, která mi v hlavě bude rezonovat ještě hodně dlouho.   
 Koktejl: 
80% Atmosféra
20% Znepokojující obsah
Slídil
(Nightcrawler)
Krimi / Drama / Thriller
USA, 2014, 117 min

Režie: Dan Gilroy
Scénář: Dan Gilroy
Kamera: Robert Elswit
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed, Bill Paxton, Ann Cusack, Michael Hyatt, Kevin Rahm, Eric Lange, Kathleen York, Anne McDaniels, Jamie McShane, Michael Papajohn, Marco Rodríguez, Leah Fredkin, James Huang

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 29.01.2015 H.C.E.

USA V kinech od: 17.10.2014 Open Road Films

http://www.csfd.cz/film/351777-slidil/
http://www.imdb.com/title/tt2872718/








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?